hategame logo
Марк Зукърбърг: ZeniMax не прозряха потенциала на виртуалната реалност
пуснато на 18 януари 2017 от pseto
zuck zenimax
Както може би знаете между ZeniMax – собствениците на Bethesda и id Software – и Facebook се води съдебно дело. То се върти около Джон Кармак, едно от най-големите имена в id Software и основна личност зад култовия двигател id Tech. Той е обвинен от ZeniMax, че е изнесъл хиляди документи, свързани с виртуална реалност от компанията и ги е използвал за разработки в Oculus VR.

По-рано през седмицата Марк Зукърбърг, шефът и съосновател на Facebook е бил привикан в съда да дава обяснения по темата. Според него Кармак не е изнасял никакви документи, а всички разработки в рамките на Oculus VR са съвсем нови (компанията е собственост на Facebook, след като беше придобита за 2 милиарда долара).

„ZeniMax не прозряха потенциала на виртуалната реалност навреме, за разлика от Oculus, чиито собствени технологии направиха VR ценната технология, която е днес“, казва Зукърбърг. Той допълва, че „като много хора в съда дори не е чувал за ZeniMax“ и е „нормално подобни компании да завеждат съдебни дела след големи сделки“.

Ищците по делото обаче настояват, че Джон Кармак не е върнал флашка с огромно количество документи, свързани с версията на Doom 3 за виртуална реалност. ZeniMax смятат, че много от кода, ползван в нея е спомогнал за усъвършенстването на софтуера за Oculus Rift. Известно време Кармак работеше едновременно и за id Software, и за Oculus VR, преди да напусне изцяло в посока на втората компания. Всъщност ZeniMax казват, че става дума за един от най-големите „технологични гребежи“ изобщо.

В крайна сметка остава на съда да прецени дали в думите им има някаква истина. Ако да, то Facebook ще трябва да развърже кесията си за извънсъдебно споразумение. В противен случай ZeniMax трябва да си тръгнат с подвити опашки.

Коментари
NikoJ avatar
NikoJ
21 януари 2017
тия зенимакс мноооо алчни бееее бассси долните .... не че защитавам убисофт ама надявам се да се провалят в копуването и придобиването на издателя/разработчика
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл