hategame logo
Microsoft настоявали... за бял мъж в корицата на Fable II
пуснато на 12 май 2016 от pseto
fable 2 cover
Корицата на Fable II е била на крачка от това да включва чернокожа жена, става ясно от интересно интервю на Джон Маккормак. Той е бивш арт директор във вече закритото студио Lionhead. В подробно интервю за изданието Eurogamer гейм дизайнерът разкрива куп подробности за преживяванията си в компанията. Но несъмнено това е най-интересното от тях.

Но защо в крайна сметка Fable II включва бял мъж – определено най-баналният персонаж в гейминга – наместо планираната от Lionhead чернокожа жена?

Заради Microsoft! Рекламният отдел на софтуерния гигант е казал в пряк текст на Маккормак – на корицата трябва да е бял мъж.

„Не може да има чернокож на корицата. Нито пък жена. А вие искате чернокожа жена?“, са били думите на Microsoft според Маккормак. При което той е опонирал, че Lionhead искат да покажат, че можеш да си какъвто герой решиш във Fable II. От Microsoft са отговорили, че „те знаят какво се продава“ и Маккормак не трябва да спори с тях.

Още по-интересно бившият директор в Lionhead разкрива, че е бил даден пример дори с филма Princess and the Frog. Според рекламният отдел това е най-неуспешната анимация на Disney… защото в главната роля е чернокожа принцеса. Което определено звучи... любопитно.

В крайна сметка Microsoft са останали непоклатими, въпреки нажежените дискусии. Маккормик твърди, че дори е казал на рекламния отдел в компанията „да си го начука“. Но крайният резултат е виден – корицата, която можете видите над статията.

Естествено тук говорим за само едната страна на медала. Можем да спекулираме дали наистина всичко е било казано в прав текст или само намекнато. Вероятно второто... а и можем винаги да се съмняваме дали изобщо е имало подобни разговори.

От друга страна е сигурно, че белият мъж на средна възраст е доминиращият персонаж в гейм индустрията. Редки са случаите, в които виждаме нещо различно - дори и да имаме огромен избор при създаването на персонажи. Тъй че някак не е прекалено трудно да повярваме на Маккормик.

Що се отнася до студиото Lionhead – неговата съдба никак не бе приятна. Компанията наскоро бе закрита, а последният неин проект – Fable Legends – спрян. Въпреки че за момент изглеждаше, че студиото може и да оцелее, то ситуацията се разви по най-лошия възможен начин.

Коментари
undefined
Конзолен Килър
12 май 2016
Естествено че бял трябва да е на корицата, няма да слагаме маймуни я
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
12 май 2016
Изтрит коментар
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
12 май 2016
Изтрит коментар
pseto avatar
pseto
12 май 2016
Тая статия я видях още оня ден, но реших, че няма файда да я пиша. Макар че беше отразена в почти всички западни медии. Само като видях, че някой бил предложил "стотици милиони" за Fable и се изсмях. Почти забравена серия, която всъщност никога не е била особено касова да струва толкова пари - абсурд. Хората като си измислят трябва да са по-креативни. Или поне да се придържат към числата.

P.S. Fable 2 май не съм играл, щото по онова време нямах Xbox конзола, ама Fable 1 беше... окей до meh, Fable 3 е ужасяващо ужасна игра, която е мистерия за мен как изобщо получи толкова сравнително положителни отзиви.

sauron93 avatar
sauron93
13 май 2016
Fable the lost chapters ми допадна най-много от серията , не че беше кой знае какво но идеите в тази игра бяха невероятни ,като например ти избираш дали да си лош или добър и от това май зависеше гиъра ти , историята също беше чудесна. Fable 3 просто трябваше да доразвият тези идеи а те направиха някакъв пълен ташак , оттам нататък падна имижда на серията . Жалко че нещо невероятно се опропасти по такъв начин . Имаше 1 игра на майкрософт rise of nations ,беше чудесна стратегия за времето си , невероятни механики с течение на играта си развиваш нацията и можеш да правиш все по-модерни юнити , това онова .... Но не видях след това продължение на играта със доразвиване на идеите . Майкрософт не разбират от игри, фък оф
Czarnian avatar
Czarnian
13 май 2016
А най-добре щеше да е, ако на корицата е transgender black lesbian, за да сме модерни!
pseto avatar
pseto
13 май 2016
Microsoft си е просто една корпорация - вероятно нещата минават през стотима посредници и всеки се опитва да ги направи по-комерсиални... и крайният резултат се вижда. Макар че уж в последно време дават малко повече свобода на студията си.

@Czarnian - като нищо... макар че геймингът си остава съвсем традиционен, особено ако говорим за кориците.

undefined
pepito
15 май 2016
айде аман от политическа коретност, негри китайци, в последния властелин имахме китаец, втф, айде не беше властелина ми там другото за хобитите. ама китайци в средната земя? айде няма нужда. друг пример мога да дам с онова смешно сериалче по хрониките ма шанара където имаше негри-елфи. в гта един от супер основните минуси е че ме карат да играя с някакъв си негър?! е да си го играят негрите. просто от някаква криво разбрана толерантност се правят безумия и се стига до крайност като елфи-негри
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл