hategame logo
Nintendo NX най-накрая изтече в интернет... портативен е
пуснато на 26 юли 2016 от pseto
nintendo nx 4
Още миналата година Nintendo обяви новата си гейм платформа, носеща кодовото название NX. Някак необикновено обаче слухове за нея... почти нямаше. Така с месеци можехме само да спекулираме какво точно ни готви японският гигант. Е, куп анонимни източници потвърждават пред изданието Eurogamer едно и също нещо... NX е мобилна платформа!

Всъщност виждаме и първи скици за нея, които можете да видите от снимката горе. Чудите се за какво иде реч?

В своята есенция NX е гейм таблет. Интересното е обаче, че двата налични контролера се закачват в краищата на дисплея, а не са част от рамката на устройството. Така ако режим да цъкаме вкъщи просто разкачваме падовете и свързваме NX с телевизор. Това ще ни осигури по-удобно гейм изживяване, когато сме седнали на канапе или стол вкъщи.

Когато сме в движение пък ползваме NX подобно на куп други мобилни устройства. Падовете са от двете страни на дисплея - макар че слагайки ги очевидно перспективата в игрите се променя, тъй като намалява екранната площ.

Дотук добре – но какво има да се каже за хардуера?

Както бихте се досетили при подобен малък размер използването на мобилни чипове е задължително. В случая NX ще е базиран на Tegra X1. Чипът на Nvidia беше обявен миналата година, като може да се похвали с изчислителна мощ от 1 терафлоп. За сравнение Xbox One има към 1.2 терафлопа, а PS4 – 1.84 терафлопа. На книга ситуацията не изглежда толкова зле, но е редно да се отбележи, че все пак говорим за мобилен чип, базиран на ARM процесор. Архитектурата е различна, което означава, че повечето „традиционни“ гейм разработчици ще трябва да полагат допълнителни усилия за портовете на своите NX игри.

Поради което някак изглежда, че Nintendo отново се прострелват в крака. Ясно е, че мобилна конзола няма как да се конкурира откъм производителност с пълнокръвните подобни устройства. Но и при различната архитектура на чиповете не е сигурно дали японците не правят същата грешка, която допуснаха и при Wii U – чисто и просто да не получат подкрепата на външните разработчици.

Естествено е рано да се говори – а и в крайна сметка ако едно устройство се продава добре трудностите при портване няма да имат такова значение. В търсене на максимална печалба повечето големи компании ще разработват игри и за NX.

Интересните моменти за конзолата не завършват дотук. Доста вероятно е NX да ползва и дискети – един позабравен във времето носител на информация. Определено тук ще е интересно да научим повече.

След толкова редове все пак е редно да се отбележи, че говорим за слухове. Които е възможно и да не се окажат истина. Често обаче в подобни ситуации става дума за реалността – не само говорим за водеща медия, но и тя се позовава уверено на множество източници. Дали изненадата на Nintendo не бе развалена?

Коментари
undefined
Конзолен Килър
27 юли 2016
Не им смятайте мощността, а игрите които ще изкарат! Пък и е яко че е и портативна конзолата. Дано да е нещо добро
И заедно със Сони, NX да мачка микромеките боклуци.
Macks avatar
Macks
27 юли 2016
Това нещо ще е с поне 10 инча екран, като сложиш и контролерите, колко ще е портативно не знам
pseto avatar
pseto
27 юли 2016
Игрите винаги са най-важни, но при положение, че Nintendo пак правят всичко възможно да затрудняват разработчиците... ще е интересно да видим колко студия ще ги подкрепят с пълна сила.
NikoJ avatar
NikoJ
27 юли 2016
нинтендо одавна за бита карта .. след провала им с тъпия Wii който само на него играеха пенсионери или 3 годишни ... кфото беше беше ерата на нинтендо .. с тия жалки ходове да върнат носталгия можеби успяват ДА но с таз хуйня е пълен смех !
vanmx avatar
vanmx
27 юли 2016
Ама направо предрекох бъдещето :
http://hategame.com/novini/nintendo-kriyat-novata-si-konzola-zaradi-strah-ot-kloningi/
"vanmx says:
30 юни 2016 at 16:31

Според мен щом се притесняват от клонинги, това не означава че готвят нещо революционно, ами напротив – нещо просто, с масово достъпен хардуер и съответно лесно за клониране. Така беше с 8 и 16 битовите конзоли, които и до днес се “клонират”. Така е и със смартфоните и таблетите. Даже смятам че въпросното NX ще е с някъв такъв стандартен ARM хардуер, като на стандартните Android устройства. Това хем обяснява страховете от клонинги, хем е евтино и слабо – в духът на нинтендо конзолите от последните 10 години "

А пък относно връщането на "дискетите", смятам че има резон в това, но не ми се разтягат локуми на тая тема . Ако физическите копия не изчезнат съвсем, със сигурност оптичните дискове ще бъдат заменени от дискетите. Реално носителите на PS Vita и другите модерни мемори карти са всъщност умалени дискети

pseto avatar
pseto
27 юли 2016
Когато човек е прав е прав. В случая си право в десетката (и не помня да имаше толкова конкретни слухове тогава ).

Макар че да - като се замислиш единственото им хитро дизайнерско решение са разкачващите се падове. И то пак никой няма да го клонира. Защо? Защото се изисква специален труд от разработчиците, за да адаптират игра към "мобилен" режим. Очевидно е, че съотношението на екрана пада от 16:9 (или 16:10) към нещо подобно на 4:3 покрай падовете. Стандартните приложения едва ли ще поддържат това. То не съм много сигурен колко разработчици ще полагат труд за NX и поради това. Не само порт към ARM архитектурата, но и адаптация хем към мобилен режим, хем към таблетен с разкачени контролери и ползване на монитор/телевизор. Става същото като Wii U - на някаква теория таблетът можеше и да си струва, но фактически почти никога не се ползваше.


За дискетите... дори и да имат технически преимущества, то идеята на много компании е друга. Да няма препродажба. Купуваш игра => лепва ти се вечно на акаунта => край на историята. Докато дискети, дискове и т.н. винаги се препродават. Та и Nintendo да ги ръчка тези формати - доста разпространители не са доволни от тях. Наистина в интернет има намаления, ала-бала, но пак е по-добре да генерираш код за Steam, отколкото да доставяш някакво физическо копие, да даваш проценти на местни магазини и т.н.

undefined
Пеньо джизъса
27 юли 2016
Чипа ще е новия необявен Tegra X2 FYI. Затова и забавиха конзолата за 2017.
pseto avatar
pseto
27 юли 2016
Възможно е, макар че все още говорим за слухове, тъй че нищичко не е сигурно. Все пак Eurogamer твърдят, че ще се ползва Tegra X1, тъй че кой ли знае. При всички положения обаче ще си е мобилен чип и най-малкото заради архитектурата доста ще затрудни разработчиците.
Macks avatar
Macks
27 юли 2016
Не изглежда зле като идея, но не е иновативно - абсолютно същите таблети (без разкачащите се контролери) ги има за по 100-150 лева, като и те могат да се закачат към телевизор и да се играят с външен геймпад. Или това не е NX (което ми се струва по-вероятно) или Нинтендо не вървят в съвсем правилната посока.
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
27 юли 2016
Изтрит коментар
Macks avatar
Macks
27 юли 2016
Аз съм сигурен, че ще е така. И аз харесвам Нинтендо. Просто казвам, че не е нищо иновативно, а те когато говориха за тази конзола само "инованиця" им беше в устата. Дори затова нарочно не разкриваха информация за системата - за да не им откраднат идеята.
pseto avatar
pseto
27 юли 2016
Да, именно, концепцията по никакъв начин не е иновативна. Напротив, подобни устройства в някакъв капацитет виждаме представени от... бума на таблетите през 2010 година насам. Портативна конзола с връзка към телевизор.

Разкачващите се контролери изглеждат като хитра идея, но наистина всичко опира до игрите. До това дали ще има поддръжка от външните студия - защото ако няма NX е обречен да извърви пътят на Wii U.

Macks avatar
Macks
27 юли 2016
Аз лично надушвам PS vita 2 - много добра конзола, хората, които я имат я обичат много, но въпреки това почти без подкрепа от трети страни разработчици и дори без подкрепа от Сони. Вярно е, че NX ще има стандартните игри за всяка система на Нинтендо, но дали ще стигне?
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл