hategame logo
Nintendo NX се казва Nintendo Switch
пуснато на 20 октомври 2016 от pseto
nintendo switch 1
Switch. Това е названието на новата конзола на Nintendo. Както и бе обявено по-рано през седмицата днес устройството за пръв път ни бе показано.

За какво става дума? Джаджата, известна и с кодовото си название NX е точно това, което слуховете твърдяха за нея. Основният хардуер се намира в таблет – засега не знаем какъв точно е чипът, който е в основата на Nintendo Switch. Както ни разкриха и спекулациите е възможно в левия и десен край на таблета да прикачим контролери, с което го превръщаме в истинска геймърска машина.

Дотук няма нищо толкова интересно и невиждано, нали? Е, видеото под статията ни показва и други любопитни моменти. Например факта, че двата мини мини контролера – наречени Joy-Cons – могат да се ползват поотделно от двама души за локален мултиплейър.

Ако пък този метод на управление ви се струва прекалено нестандартен, то Nintendo Switch се предлага и със съвсем традиционен джойстик, наречен Switch Pro Controller.

Иначе самата платформа включва док станция, в която можем да вкараме машината, ако искаме да играем на телевизор или монитор. В момента, в който извадим Switch от нея геймплеят се пренася от външния екран към този на конзолата. Друг слух също се оказа истина – новата платформа на Nintendo ще ползва дискети.

Откъм игри ни биват показани ексклузивки на японската компания като Splatoon, Zelda: Breath of the Wild и Mario Kart 8, а също и необявена досега Mario игра. Виждаме кадри и от Skyrim и NBA 2K17.

Дотук доста интересно. Сега остава да научим и детайлите. Например какъв точно хардуер включва Nintendo Switch? И каква ще е цената на тази доста портативна конзола?

Коментари
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
20 октомври 2016
Изтрит коментар
pseto avatar
pseto
20 октомври 2016
За пореден път слуховете бяха общо взето 1:1. Почти всички обявени детайли са право в целта. И както писах по-долу и според мен цената ще е точно в този регион (тоест малко под PS4 Pro, което... си е доста).
HighFist avatar
HighFist
20 октомври 2016
Изглежда обещаващо като за портативна конзола.

Според мен обаче някои аксесоари ще се продават отделно и няма да е никак евтино да си я купиш. Ако всички неща струват до 400 лева, ще си я взема, но ме съмнява

HighFist avatar
HighFist
20 октомври 2016
.. до 400 лева, но да включва и джойстика и док станцията.
pseto avatar
pseto
20 октомври 2016
Би трябвало двата джойстика, таблета и док станцията да са част от стандартния комплект. Другият пад вероятно ще се взима отделно.

Ама 400 лева... не мисля. Няма начин по-скоро. Минимум 300 евро/600 лева. Горе-долу на нещо подобно бих заложил. Ако не и нагоре. Реално "стандартните" конзоли днес имат потенциал да са по-евтини, докато един таблет винаги има адски скъпи елементи - например дисплея. Всъщност мернах 1-2 статии, които се чудят дали Switch ще има тъчскрийн екран... ако не е тъчскрийн ще е безумие, но ако се замисли човек в нито един от кадрите горе не виждаме някой да докосва дисплея с пръст. Което е някак показателно.


Не знам, много ми е интересна техническата част. Но за мен минимум 600 лева ще е цената. Което... мисля не е никак малко.

HighFist avatar
HighFist
20 октомври 2016
Ето защо най-вероятно няма да си го купя, ако ще струва 600+.

Това за тъчскрийна не се бях замислял. Подсъзнателно смятах, че е даденост, но сега май вече не мисля така

pseto avatar
pseto
21 октомври 2016
И аз също не се замислих. Някакви хора в нета бяха забелязали този детайл... и чак тогава се светнах. Реално ако не е тъчскрийн устройството цената ще бъде доста, доста, доста по-ниска. Но от друга страна... това ще е ритуално самоубийство... но от друга страна - Nintendo, японци... никога не знаеш какво да очакваш.
Macks avatar
Macks
20 октомври 2016
Продължават да вървят надолу Нинтендо. Както казах още като се разпростаняваха слуховете, че новата им конзола ще е таблет - същите гейминг устройства могат да се купят за 200-300 лева, да не говорим за Nvidia Shield,с който също можеш да си стриймваш игрите директно от компютър. Отделно се съмнявам много големи разпространители да тръгнат да си пускат игрите и за switch.
pseto avatar
pseto
21 октомври 2016
То уж плюсът в цялата схема трябва да бъде името на Nintendo и поддръжката от страна на големи компании в софтуерния аспект. Ама ако научихме едно нещо покрай Wii U, то това е, че Nintendo се държат определено странно. Сега с различна архитектура, цялата тази мобилност, тези разкачващи се падове... не съм много сигурен колко компании ще имат адекватна поддръжка. Примерно ако предположим, че си пуснем FIFA 17 - как човек ще може да играе 1 на 1 с някого само с малкото контролерче? Ограничен си до движение и копчетата за шутове - нямаш тригери и шоулдъри, които са ти адски важни... и не само във FIFA.


Странно ги мислят нещата Nintendo.

Macks avatar
Macks
21 октомври 2016
Вече имам чувството, че след успеха с първия Wii Нинтендо се чувстват едва ли не задължени да "революционизират" гейминга и да измислят странни конпцепции за конзоли, при условие, че ако изкарат една човешка конзола тип PS4 или Xbox One, но с възможност примерно за безпроблемен стрийм към андроид устройства, ще постигнат много повече, отколкото с този таблет, дето даже не се знае дали ще е таблет или просто екран.
Macks avatar
Macks
20 октомври 2016
П.С Иначе си изглежда забавно и интересно конзолката. Дано да успее.
Romanov avatar
Romanov
20 октомври 2016
Моля някой да ми отговори на въпроса:

В Нинтендо само олигофрени ли работят?

Защо по дяволите им трябваше да правят конзолата таблет с докинг станция, като спокойно можеше да си е стандартна конзола с опция за стрийминг на мобилни устройства?! И сигурно щеше да е поне 200 кинта по-евтина. Това ако е на цената на Slim или XB1S, ще продаде точно 15 бройки.

Дизайна е потресаващ. 5-годнишната PS Vita до това изглежда като Bugatti Chiron до полско фиатче. Toва просто е толкова wrong on so many levels, че не е истина. Epic Fail от страна на Nintendo.

DragonSlayer avatar
DragonSlayer
20 октомври 2016
Азиатците като цяло са леко чалнати. Не точно в лошия смисъл, ама имай едно на ум.
undefined
Bboy
21 октомври 2016
Не знам дали "олигофрени" работят за нинтендо,ама синът ми гледа трейлъра и направо полудя.От сега започна да ме обработва.
undefined
Bboy
21 октомври 2016
Нинтендо никога няма да се конкурират с Сони, поради простата причина че са Японци. Преди време бях чел интервю на Сони, мисля че беше след като изкараха move-контролера, дали не влизат в пряка конкуренция с нинтендо. Сони отговориха нещо от сорта :-ние с нинтендо не се конкурираме, ние се допълваме!......
Macks avatar
Macks
21 октомври 2016
То проблема не е, че не хваща окото конзолата. Признавам, и на мен ми харесва на ниво "трейлър" и представяне. Проблемът е след една година, когато всичките или поне голяма част от приятелите на сина ти играят RDR2 или Star Citizen, дали няма да се почувства кофти, че той си стои само със Super Mario и няколко японски RPG-та.
undefined
Bboy
21 октомври 2016
Казвам само че на нинтендо таргета винаги е бил под 14 години(тоест синът ми).Вчера след като разбра за switch-а,буквално превъртя.Няма конзола която не е минала през къщи,но не той си иска 3ds-а и тва е.
pseto avatar
pseto
21 октомври 2016
Не мисля, че "винаги" им е бил таргетът геймърите под 14 години. В последно време - да, но не и преди примерно 15-16 години. Или дори по времената на NES ако щеш, когато игрите си се прицелваха към всички възможни аудитории.

Може би смятат, че това е нишата, която ще им донесе успех... но истината е, че с Wii U удариха здраво на камък. 3DS беше... доста успешен, но все пак не носи същите приходи като една "истинска" конзола.


Според мен ако не успеят да впечатлят с нещо в близките месеци Switch ще извърви пътя на Wii U. Ще има някакви добри продажби, но не и на това, на което гигант като Nintendo се надява (да кажем едно 50, 60 милиона за 3-4 години). Да не говорим, че само на аудиторията под 14 години няма как да се уповаваш, а и също така от едно време насам Азия се преориентира силно към мобилните телефони като гейм устройства и конзолите, включително и 3DS, започнаха да се маргинализират.

С други думи ми се струва, че Nintendo вместо да творят иновации се движат една крачка назад. С тези таблети не правят нещо, което не е измисляно досега. Както писах - за мен е важно какво ще е положението при игрите. Ако са се поучили от Wii U има шанс да станат интересни неща. Иначе...

undefined
Miro
21 октомври 2016
От към хардуер залагам на АРМ+Тегра , то просто няма други които да предложат такава производителност за таблет , АМД не съществуват там.Липсата на Андроид е един сериозен минус , таблета е мултифункционално устройство , хората вече са свикнали всичко в едно да носят със себе си.След някоя и друга година даже телефоните вече масово ще са с докинг станция.
Не виждам пречка да струва и 1000лв , за едни кирливи телефони се дават безумни суми които се ползват само за слушалка.
За азиатския пазар където всичко е нагъчено до макс е добра оферта , за запада е удобна джаджа но нищо повече.Ако не натиснат към съдържание са си умрели , прекалено голяма е вече конкуренцията при мобилните устройства.
pseto avatar
pseto
21 октомври 2016
Със сигурност ще бъде ARM-базиран чип, това е вън от съмнение. Явно въпросът е дали ще е Tegra X1, каквито слухове имаше, или Tegra X2 (която има 1.5 терафлопа изчислителна мощност... което е доста добре, повече от Xbox One и примерно 25% по-малко от PS4). Ако беше "баш" конзола щеше да е зле, сега като за мобилно устройство... знам ли. Добре е, ама въпросът е какво ще кажат разработчиците.


Но да, таблетите са скъпи, особено с качествен хардуер, а като добавим и цялата периферия... не знам. Едни 800+ лева ще са прекалено множко за тази джаджа. Колкото и фешън реклами да бичат Nintendo. А и наистина ако таблетът не може да се ползва "баш" като таблет и устройството става още по-малко привлекателно.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл