hategame logo
Официално – Sony готви по-мощен PlayStation 4!
пуснато на 10 юни 2016 от pseto
playstation 4
Вече е официално – Sony готви по-мощен вариант на PlayStation 4! Така купищата слухове от последните месеци бяха потвърдени от Андрю Хаус, шефът на Sony Interactive Entertainment.

Но каква част от спекулациите се оказват истина?

Доста голяма, всъщност. Кодовото название на новата конзола е Neo, като освен 4K поддръжка при игрите ще дава възможност и заглавията в стандартна резолюция да вървят с по-високи детайли. Или с други думи предположенията, че ще видим устройство, чиято единствена цел е 4K не се оказват истина. Просто Neo ще бъде по-мощната версия на PlayStation 4.

Андрю Хаус разкрива също, че целта е двете версии на PS4 да съществуват съвместно. Абсолютно всички игри ще имат поддръжка на стандартния модел, който се появи в продажба през 2013 година, а „почти всички“ нови заглавия ще вървят и на Neo.

Друга новина, която идва от Хаус е фактът, че няма да видим новата конзола на E3. Водещото изложение стартира скоро, но Sony ще се концентрира върху „обикновения“ PlayStation 4.

Иначе подробностите за Neo приключват горе-долу дотук. Известно е, че конзолата ще е по-скъпа от PS4, който в момента коства 350 долара. Но това сякаш беше логично. Също така е рано да се говори за техническата част. Не се споменава нищо и за дата на премиера - слуховете твърдят, че тя ще е през 2017 година.

И сега идва големият въпрос – какво ще имат да кажат геймърите по въпроса? Дали ще са доволни от това... очертаващо се като много късо конзолно поколение? След няма и три години вече PS4 има наследник... маскиран като „подобрен вариант“. Почти сигурно с такъв ще се сдобие и Xbox One… но дали рискът, който поемат Sony и Microsoft не е висок?

Коментари
bojosan avatar
bojosan
10 юни 2016
И слухът за Скорпио ще се окаже верен,както и факта че Скрпиото ще е по мощната конзола.
Както и предполагах,поне пролетта на 2017 ако видим по магазините нещо.
До тогава ще си джиткаме на старите.Излезнат ли новите -старите са умрели.Игрите за тех ще бъдат недоклатени портове.Съгласен съм да направя компромис с графиката ,но да ми струват по евтино.Това няма да стане,така че ще духаме супата.Нагодина ПС4/Хуан ще се търгуват по 250 лева в Olx,и пак никой нема да ги иска.
Обаче ако М$ подхвърлят мастър ключето на XOne на C4eva да хакне драйва,продажбите на Xone ще излетят в небето.
Както и да е.Аз не съм притеснен,Есента идват 4 велики игри,които всички ще играем на сегашните конзоли.А до другата година - има време,ще му мислим,може и да сме умрели до тогава.
undefined
Конзолен Килър
10 юни 2016
Божо отново голям. Фен съм ти, брато!
vanmx avatar
vanmx
10 юни 2016
Общо взето простотията става реалност. На някакъв по-късен етап може би бих продал PS4-ката, за да си купя по-новата версия. Но ако след още 2-3 години пуснат PS5 или нещо подобоно, направо си правя едно компактно геймърско компютърче, свързвам му един гемпад и го слагам на рафтчето под телевизора, без да се занимавам повече с глупости
sauron93 avatar
sauron93
10 юни 2016
Недей че ще стане кавгата , конзоли вс пц епизод 10000 . Aз не вярвам че това нещо ще подържа 4к при игрите , то такива ,то само някакви монитори с 4к струват над 800 лв а пък какво остава за такава машина . Струва ми се обаче че това е поредният маркетингов трик за бръкване на джоба на геймърите. "а „почти всички“ нови заглавия ще вървят и на Neo. '' Това никак не ми харесва , звучи ми като яко мазало ,да си купиш новата версия а някои игри да вървят само на стария пс4 . Булшит !
sauron93 avatar
sauron93
10 юни 2016
Те сони и попринцип са си лакоми , по едно време вадеха нови модели камери през 6 месеца , после всяка година вадеха нов смартфон който е същият като предишният само че уш с по-добър процесор и тн.. А за портовете сте прави ,дори сони ще ги натискат компаниите правят игрите тежки за старата версия за да може да се продаде новата , но на тях не им пука там всичко е продадено вече и вече ще мислят за продажби на НЕО-то. От кутията също очаквам нова версия , те така или иначе майкрософта ги беше яд че Пс 4 беше по-успешната конзола , сега със втората версия на кутията ще се опитат да им го върнат и да ги надцакат . Единственно гадно ми става за хората с старите версии , че трябва да си купят същото нещо още 1 път , а тя както каза ще е над 400 долара . Не вярвам че разликата в графиката ще е голяма ,но ще вземат парите на хората отново.
pseto avatar
pseto
10 юни 2016
Всички нови игри ще вървят и на новата, а вероятно вече излезлите ще се сдобият с портове. То реално няма и затруднения - архитектурата е същата, просто по-хубав хардуер. Проблемът е какво ще става с PS4.

Както писах в подробната статия по темата - и то когато ставаше дума само за слухове - ще виждаме недоклатени портове за PS4 поради две причини. Първо - разработчиците няма да ги ебе толкова за "скапаната" конзола, понеже ще имат оправдание - "Ама ние да направим игрите на хубавата конзола по-яки". И второ - вероятно и Sony ще им намекват, че Neo е по-важен от PS4. Старият хардуер е продаден, забравен вече - мисли се за маркетинг на новия...

Грозна работа, но за пореден път се уверявам, че в тоя свят - и не само в бизнеса - е добре винаги да предвиждаш най-негативният възможен вариант, защото нерядко, да не кажа почти винаги се оказва истина. Включително и при PS4 Neo. Точно това стана, което се очакваше като най-лошия сценарий. Конзола, която ефективно заменя PS4 само след 3 години.

Иначе аз моето PS4 няма да го сменям, продавам и т.н. Ще го ползвам дорде може да се ползва. Ама след 5 години като дойде време за PS5 примерно... вече много ще се замисля. Е, да, ясно е, че конзоли ще имам винаги за целта на ревютата, но пък това Neo няма да го взема пък никога. Дразни ме принципът. Лакомията на Sony и Microsoft - да превърнат конзолите в смартфони, надявайки се всяка година геймърите да кихат по 400+ долара за нова итерация...

nightwarrior avatar
nightwarrior
10 юни 2016
Ако нещата вървят както досега, Майкрософт да пуснат подсилена междинна версия... ми се струва самоубийство. Това което продава конзолите, са ексклузивите, а на бокса е адски рехаво. Особено покрай слуховете за Halo 5 за РС, както и за Gears и т.н. Докато хода на Сони е интересен. Ако им се размине и се продаде добре, още повече ще сгъстят цикъла на конзолите си, но пък ако го позволяват клиентите, няма какво да се прави.
bojosan avatar
bojosan
10 юни 2016
Абе как и да си го фантазираме не е добро за нас.Псето си каза най важното - М$ и Sony ще натискат студията да правят новите игри много по добре изглеждащи и вървящи,за да инспирират народа да купува.Старите вече са си взели своето.Яд ме е,щото сегашните конзоли показаха,че има ли желание и умение за оптимизация игрите при тях могат да изглеждат идеално.Кво повече може да желае един човек от графика като на Uncharted 4.
To игри добри да излизат,графиката тука -тука се свиква.Ама ние си немаме думата..
undefined
Конзолен Килър
10 юни 2016
КЗС !
Former Gaming Glory avatar
Former Gaming Glory
11 юни 2016
Мисля че това 4К е новото 3D.
Нали се сещате "Гледай този филм в 3D, ако не искаш другите да те мислят за селянин, живеещ в сламена колиба и искаш да изживееш най - последния тренд."

И дойде 3D и някои хора в това число и аз, предпочитаме обикновения reliable филм без дразнещи ефекти. Плюс това тези очила писват рано или късно. Поне аз не намерих такива, които да са ми удобни.
But I digress.

Според мене 4К има бъдеще, вероятно ще е следващият масов формат, но в момента го раздуват яко и се опитват да го сложат като причина да го притежаваш.
На практика ако всичко което правят е да "upscale"-нат игрите, или като му викат при конзолите "HD Remaster/Remake"(с цялата помпозност и PR-щина) мисля, че няма смисъл човек да харчи пари.
Ако обаче говорим за тотален графичен ъпдейт и все едно "PS4 - mid settings; PS4Neo - Ultra settings" е доста гаден ход.
Either way, ще чакам с нетърпение Е3, за да се заредя с поредната порция излагации от GubiSoft и прочее.
Според мене още това лято щяха да представят Neo-то. Възможен damage control? Или просто отлагат, за да измислят начин да направят утопия за двете конзоли?

undefined
mi6o0o
11 юни 2016
Рано или късно това трябваше да се случи.Конзолите не могат да се съревновават с ПС-та и това е единствения начин да са в крачка с технологиите.Аз нямам нищо против ъпгрейда,но нищо не се споменава като съдържанието с което ще идва..Ако ще е само за да плакна окото на по красиви лица в Кол оф Дути с по висока цена - не мерси.Ако от друга страна успеят да създатат нещо ново,което да е по близко до ПС-то и да успеят да направят едно свястно ММО за пс4-ката може и да се замисля.Каква е файдата от тия хардуерни ъпдейти след като в днешно време,дори не можеш да седнеш с някой да цъкаш като хората (сплитскриин,или нещо друго).Не напразно игри като Факторио са на първо място в стиим,просто защото предлагат нещо ново.Ако ще претоплят манджата със старите боклуци вътре не виждам смисъл от тази конзола.Уж конзолата ще е по мощна,но ще е лимитирана да пуска игри наравно с пс4-ката,каква мотивация ще има човек да я купи като знае че ще играе същите игри..И плюс това как примерно ще разделят играчите на някой мултиплеър игри който върят по 30 фпс на пс4 и предполагам 60фпс на новата,то ще има осезаема разлика в полза на вторите.И въпреки това наистина трябва да разработят някаква конзола която да можеш да и сменяш всичко и веднъж завинаги да се приключи с тия генерации и надпреварване кой ще изкара по мощен хардуер.И без това екслузивите за конзоли не са толкова много колкото едно време..
pseto avatar
pseto
11 юни 2016
Не съм сигурен колко масов ще стане 4K. Или поне скоро. Прекалено скъп е, а разликата спрямо 1080p... не е чак толкова внушителна. Да, пикселите са четири пъти повече, но има един момент, в който нещата отиват солидно на overkill и 4K и по-високите резолюции са именно това. Същото като графиката в игрите - имаше едно време, в което през 1-2 години имаше голям скок в детайлите - виждаш нещо преди 5-6 години и си казваш - "Бах колко бързо напредват технологиите". В последните няколко години е все тая всичко. Някои игри наистина са мега красиви, други просто красиви, но разликата не е толкова очеизвадна. Не можеш да се впечатлиш, както се случваше преди. Та същото 4K - по-добро, но не толкова, че да кажеш - "Бах мааму"... и то при все, че струва много, много пари.


А за конзолите - те никога не могат да се равняват с PC. Това е пределно ясно на всеки разумен човек. Поне ако говорим за производителност. Взимаш си една карта за 300-400 лева и вадиш детайли, които в конзолите са немислими. Други са плюсовете на конзолите, както е ставало дума и преди много пъти, но детайлите не са един от тях. В този ред на мисли оправдания тип "ама заради визуалната част" са абсурдни. Просто Sony и Microsoft искат да се нагушат... ситуацията е прозрачна. Въпросът е един - дали геймърите ще се вържат. Много се надявам не.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл