hategame logo
PlayStation Now с версия и за PC
пуснато на 23 август 2016 от pseto
playstation now 1
Стрийминг услугата PlayStation Now скоро ще се сдобие и с версия за PC. Новината беше обявена по-рано днес от Sony, като е доста интересна – оказва се, че скоро притежателите на персонални компютри ще могат да пробват някои ексклузивни серии като Uncharted и God of War.

PlayStation Now за PC ще излезе още утре във Великобритания. От Sony разкриват, че „скоро“ ще видим приложението и в други части на Европа и САЩ. Почти сигурно обаче официалната премиера в България е ще се позабави.

Иначе PlayStation Now към момента включва изцяло PlayStation 3 игри – пълният списък на наличните заглавия можете да намерите в Wiki. Както бихте се уверили в списъка фигурират куп ексклузивки като първите три Uncharted игри и четирите досегашни God of War-а.

Всичко изглежда розово? На пръв поглед – да. Но все пак е редно да се отбележи, че PlayStation Now далеч не е перфектна услуга днес. Все пак говорим за стрийминг екстра – тоест всички изчисления идват от отдалечен сървър. Не само ни е нужен страхотно бърз интернет, но дори и при това положение не е сигурно дали игрите ще вървят идеално.

Заедно с това докато беше в бета PlayStation Now получи куп критики за определено дебелите си цени. Ако и при PC версията няма промяна за по-добро не е сигурно дали екстрата ще има сериозна популярност.

Освен PlayStation Now беше потвърдено, че Sony ще пусне и Bluetooth джаджа, позволяваща ни да ползваме DualShock 4 контролера за компютър. Цената на устройството ще е 25 долара/евро, като ще ни даде възможност лесно да ползваме пада за PC. Слухове за джаджата се появиха наскоро.

Коментари
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
23 август 2016
Изтрит коментар
Macks avatar
Macks
23 август 2016
Еми да ви кажа, аз бих се възползвал от услугата - за един месец с абонамент от 50тина лева + цените за някои игри (не всички заглавия искат отделно заплащане) бих изиграл всички игри за ПС3, които съм изпуснал и за които не мисля че си струва да давам 300 лева за конзола от съмнителен източник в OLX.

Дано поне PS Now да върви както вече изчезналия OnLive, ако някой го помни това. То даже, ако не се лъжа, навремето Сони купиха въпросната фирма и услуга, така че може да се види някаква приемственост.

lyubohar avatar
lyubohar
24 август 2016
Това е бъдещето - стига да можеш да погледнеш на повече от 10 сантиметра пред главата си. Преносът на данни става все по-бърз с всяка изминала година, след няколко години стриймването на игри няма да е никакъв проблем. Половината свят вече гледа филми така, само тук още сваляме филми. Пускаш телевизора, взимаш контролера (който пак може да е мишка и клавиатура) и играеш.
Macks avatar
Macks
24 август 2016
И да е бъдещето, е далечното бъдеще. Да гледаш филм е едно, да играеш игра, особено такава, в която се изискват рефлекси тип ФПС или ТПС, е съвсем друго. Все още има хора по света (изобщо не в държави от третия свят, а в такива като Германия и Америка), които нямат достатъчно добър и стабилен интернет за подобна услуга. Преди 5-6 години OnLive, се опита да направи това - услугата беше достъпна и за смартфони дори. На теория наистина можеше да си играеш Arkham Asylum на телефона, докато чакаш автобуса. На практика обаче колко често това се случваше? Не достатъчно, очевидно.

П.С. Да не се разбира погрешно - аз съм ЗА подобни услуги. Основно защото правят изискванията на игрите доста по-нетормозещи геймърите - навремето с помощта на подобна услуга - и играх демо на Crysis 2 и други подобни игри(първите 30тина минути) на компютър с под 1 ГБ рам и вграден видеоускорител.

Romanov avatar
Romanov
24 август 2016
Пичове, гледате от чисто потребителска гледна точка, в един идеален свят - да, това би било не толкова далечното бъдеще.

Back to reality. Корпоративните интереси на Intel, AMD, nVidia и другите хардуерни играчи никога, ама никога няма да позволят да се случи. Кой ще си купува Titan Sli конфигурации ако игрите вървяха на вграден Intel?

Macks avatar
Macks
24 август 2016
Това е друга причина да не е скоро,да. Но все пак въпросните фирми при разпростаняване на cloud gaming-а пък ще започнат да обслужват предлагащите тази услуга, понеже от гледна точка на АМД, Нвидиа и другите игри пак ще се играят, пак ще се играят на компютри, на които им трябват здрави и силни части.
lyubohar avatar
lyubohar
24 август 2016
*по-големи
lyubohar avatar
lyubohar
24 август 2016
Че гейм услугата кой мислищ ще ти я предлага, кварталната фирмичка? Нали пак ще пълниш гушата на същите корпорации, ако не и на по-голями. Мислиш, че АМД ще попречи примерно на Сони да ти продава подобна услуга?
lyubohar avatar
lyubohar
24 август 2016
До 5-6 години ще е масово, mark my words
NikoJ avatar
NikoJ
24 август 2016
искам ънчартед за пици мамка му !
pseto avatar
pseto
24 август 2016
Не знам момчета, преди няколко месеца с едни авери бяхме в кръчмата, сетихме се, че има някакъв як мач от Висшата лига. Ама не ни се ставаше, а там го нямаше канала на Диема да го гледаме. Та аз го питах - "Имаш ли бърз интернет на телефона", той вика "Да". Въведох си акаунта в Gong Play, от който си гледам мачовете във Висшата лига и вкъщи, пък си тръгна стрийма като стой та гледай. Подпряхме го на една празна халба и си изгледахме мача. Та им викам на тея пичове - "Преди 15 години кой от нас можеше да предположи, че това ще се случи - пиеш бира в кръчмата, имаш супер бърз интернет на телефон с дисплей, който е 2 пъти по-малък по диагонал от първия телевизор в стаята ми". Това тогава си беше някаква научна фантастика. А сега е един голям meh, не те впечатлява хич.


В тоя ред на мисли всичко е възможно след 5-6 години. Ясно е, че летящи коли няма да има, но компютрите се развиват с феноменална скорост. Но все пак ми се струва, че PlayStation Now поне в момента няма да е особено читава услуга. Ще я пробвам като му дойде времето... но имам сериозни съмнения. Чета хвалебствия за това как действа на Vita, ама да видим какво ще е на 1080p монитор.


Всъщност ако трябва да задълбая темата - според мен подобни услуги не са бъдещето. Дори ако си представим, че интернетът може да стане три пъти по-бърз изведнъж, което изобщо не изглежда да се случва, то какво има да се говори за сървъри? В момента гейм компаниите едвам поддържат съвсем нормални игри с титанично по-малък брой заявки и трафик, отколкото целият геймплей да се стриймва нон-стоп. Ако си представим, че някога примерно един милион души ще играят една и съща игра едновременно чрез стрийм - трябват си баси зловещите сървъри и баси bandwidth-а на интернета. И всъщност докато пиша тези редове се замислям - имат ли изобщо далавера компаниите да развиват подобни услуги? Мисля си 100% не. Защото в единия случай геймърите поемат цената на хардуера и поемат цената дадена игра да им върви нормално. В случая на стрийминга доставчиците поемат цената - нужни са им по-производителни сървъри с по-бърз интернет. И несъмнено много по-добра архитектура от настоящите, за да не се срине под голям наплив. Но дори и да не се срине - коя компания ще плаща пари от своя джоб, че да ти върви нещо по-добре на теб?

Мисля си, че стриймингът на игри е нещо, което ще бъде ограничено до стари заглавия тип PS3 цъкалките, но не виждам начин в сравнително близкото бъдеще да е някаква алтернатива на класическия модел, в която играта под един или друг вид е налична локално при потребителя.

lyubohar avatar
lyubohar
25 август 2016
Хубаво е, че сте толкова убедени какво няма да се случи, но явно и производителите на хардуер мислят в тази посока, при това отдавна. Ето например изказване още от 2013-та: http://www.slashgear.com/nvidia-grid-revealed-to-change-cloud-gaming-forever-06263511/. Щом се мисли и работи в тази посока - ще се случи. Няма пример в човешката история за обратното. Сигурно няма да започне с FPS игри в началото. И вероятно няма да е толкова централизирано, колкото си го представяте. Например местният ти доставчик ще оборудва и инсталира гейм-сървърите, така че няма да има нужда информацията за мърдането на мишката ти да ходи до другия край на света. Доставчикът ще събира пари от теб, гейм компаниите и хардуерните производители - от него. Кое му е толкова фантастичното не разбирам....
pseto avatar
pseto
25 август 2016
Аз не си представям концепцията като нещо повече от емулатор с надути пари на цените. Каквото в своята есенция е PlayStation Now.

Всички местни доставчици работят с доста ниски марджини и никой няма да тръгне да опъва сървъри за подобни услуги. Които сървъри и поддръжката им не ми звучат като нещо особено евтино. Трябва bandwith на интернета, трябват специалисти, които да оптимизират цялата ситуация. Както казах - някакви мулти игри, които не дават чак толкова хипер много заявки към сървърите като се претоварят едвам функционират при все, че цялата ти графика се изчислява локално и всичко - какво остава, когато всичко идва отнякъде си? Няма значение дали сървърът е дори в България ако щеш, пак за "чист" стрийминг ще си трябват някакви сериозни машини. Особено ако говорим и за сериозни игри.


Аз не казвам, че нещо е невъзможно, казвам, че е малко вероятно. Примерно е невъзможно след 5 години да видим летящи автомобили като в едновремешните футуристични филми. Качествен гейм стрийминг е изцяло постижим, само дето въпросът е дали някой има далавера да бъде постигнат. Не мисля, че чисто откъм финансов модел гейм индустрията върви зле от гледна точка на големите разпространители - напротив. Игрите се обръщат към дигиталното, което значи по-малко пари за местни дистрибутори, производство на дискове и доставки, а същевременно дигиталните игри не са толкова по-евтини. Със сигурност печалбите за разпространителите са по-високи. При положение, че целият хардуер се поема от крайния потребител - той мисли как да си плаща за него. Не виждам каква дори и далечна мотивация би имал един разпространител да натиска за стрийминг услуги.

lyubohar avatar
lyubohar
25 август 2016
В посока летящи коли не знам някой да работи, така че сравнението не е точно. В самокаращи се коли обаче се работи - нещо, което звучеше меко казано екзотично преди 10г., вече е реалност. Мотивацията ще е същата като тази на Netflix - който го направи пръв ще е монополист (или поне най-голям) и всеки геймър в света ще му плаща, за да играе. Графиката няма никакъв проблем да не се изчислява локално, стига достатъчно бързо да стигне заявката какво трябва да се изчисли и да се върне резултата под формата на чисто видео. Въобще технологичните пречки според мен са точно като за още 4-5 години развитие на технологиите и скоростта на мрежите.
Romanov avatar
Romanov
24 август 2016
Онлайн стрийминг за игри ще има само за заглавия, от които по друг начин не могат да се смучат пари. Let's face it, които е харесвал въпросните PS3 заглавия вече ги е изиграл по няколко пъти. Който не е - няма да го направи и занапред, освен ако няма нещо подобно.

Винаги съм искал да пробвам Uncharted, но така и не намерих смисъл да си купя PS конзола за 2-3 ексклузива, просто 90% от конзолните ексклузиви не са моята чаша чай. С този си ход Sony може би ще спечелят моите 2 лева, защото най-накрая ми продават услуга, а не платформа. Може би, защото въпросителните относно качеството на "целата схема" не са малко.

Стрийминг иначе ползвам доста често като се замисля - предимно през Steam. От РС-то към лаптоп-а, от РС-то през Steam Link към телевизора. Чак от време на време се дразня, че Origin и uPlay нямат подобен feature. В локална мрежа - ок, и то за по-лежерни заглавия. Fast paced FPS? Racing? Абсурд!

Macks avatar
Macks
25 август 2016
Това нещо да не е излязло вече, че намирам някакви exe-та за сваляне в сайта на Сони. Здраво съм се хайпнал
pseto avatar
pseto
25 август 2016
Хъм, това за свалянето на някакви толкова значителни asset-и не го знаех. Много ми е интересно тогава и какво значение ще има функционалността на PC-то ти. Явно наистина ще е уж стрийминг, ама не баш.
Romanov avatar
Romanov
23 август 2016
Кой ще им играе пикселизираните боклуци на божествената РС платформа, че и на тея цени?! Да го пуснат, че да им смее целия свят. Remote play едвам бута 720p от PS4 към Vita/Xperia и то Wi-Fi, къде отиваш ти да ми стриймваш от май*ната си...

П.С. Преди да пускат донгъл за DS4, да вземат да договорят официална поддръжка в игрите. Защото към момента всички PC игри са настроени и се играя най-добре с пада на бокса.

PornFlakes avatar
PornFlakes
23 август 2016
Е брат, те имат супер силни ексклузиви за тройката, както и да го погледнеш. За хората, които нямат намерение да купуват PS3 или конзола, може да е готина алтернатива. Всичко зависи от цената (ако не е част от PS+, де). Те и залагат до голяма степен на тия ексклузиви.
undefined
Miro
25 август 2016
Май стрийма няма да е точно стрийм , свалят се солидни 30ГБ за inFamous2.Явно са разработили нещо съвсем различно , и нищо чудно лага да е съвсем поносим.
OnLive се провали защото нямаше безплатна алтернатива на платформа за игри , съсипаха ги Уиндоус лицензите.Ако имаше развита Линукс конзола най вероятно щяха да са още живи.Сони нямат този проблем всичко си е тяхно , и няма да ползват Уиндоус в сървърите.
Macks avatar
Macks
25 август 2016
Сега се порових и разбрах - услугата е излязла в момента само за Обединените Кралства, Холандия и Белгия. А иначе това за свалянето не знам дали се случва на ПЦ, понеже изкараните изисквания за компютри не са толкова големи, а и се съмнявам на ПС Вита, на която услуга е достъпен Playstation Now, да се свалят по 30гб материал. Пак не знам де, изобщо не съм запознат
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
25 август 2016
Изтрит коментар
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл