hategame logo
Nintendo Switch с цена, дата на премиера, хардуер
пуснато на 13 януари 2017 от pseto
switch controller 1
По-рано днес се случи премиерата на Switch – новата конзола на Nintendo. Реално повторната такава, тъй като вече един път устройството ни беше показано. Детайлите тогава обаче бяха екстремално малко – и откъм цена, и откъм хардуер, и откъм точна дата на дебют. Общо взето видяхме един тийзър.

Е, днес нещата се промениха. Вече знаем доста повече за Switch.

Първото и най-важно – колко ще струва конзолата на Nintendo? Отговорът е следният – 300 долара. Поне в Щатите, тъй като не бива обявена конкретна европейска цена. Все пак при почти изравненият долар с еврото и при положение, че почти винаги имаме директно валутно конвертиране можем да очакваме Switch да струва към 300 европейски пари и съответно 600 нашенски лева.

Второто – датата на дебют. Тя е 3 март, като е валидна за САЩ, Япония и „големите европейски пазари“. С други думи най-вероятно – поне официално – Switch няма да е наличен из нашите ширини на тази дата. И въпреки това ще можем да си набавим мобилната платформа и навръх националния ни празник, ако сме по-нетърпеливи с доставка от някоя по-голяма европейска страна.

И третото нещо, което ще покрие тази статия – хардуера (за игрите – отделно). Именно това беше ключовият момент, който ни интересуваше в последните месеци. А Nintendo мълчаха. Ситуацията вече е донякъде известна.

Защо донякъде?

Защото хардуерът на Switch така и не бива разкрит. Известно е, че говорим за SoC на Nvidia… но нещо допълнително? Не. Явно ситуацията ще стане ясна след два месеца, когато бъдат продадени (и съответно разглобени) първите бройки на Switch.

Все пак имаме други детайли. Научаваме например, че екранът на конзолата е капацитивен, което е добра новина. След представянето през декември имаше съмнения, че може да е резистивен. Резолюцията е 1280 на 720 пиксела, което може и да не изглежда впечатляващо за днешните стандарти, но несъмнено ще държи цената на Switch достатъчно ниска. Диагоналът е 6.2 инча.

Бива обявено също, че животът на батерията на устройството ще бъде между 2.5 и 6.5 часа в зависимост от тежестта на пуснатите игри. Което... не звучи особено впечатляващо. Да, поредният порт на 8-битовия Марио несъмнено ще е лек, но пък по-тежките заглавия... ще изяждат Switch за няколко часа. Един Zelda: Breath of the Wild например може да се играе 3 часа, без да е нужно да слагаме конзолата обратно в зарядното.

Що се отнася до наличното пространство на Switch, то е 32 GB, като има опция за неговото разширяване с microSDHC и microSDXC карти. Не бива обявено какъв ще е размерът на дискетите, които ще ползва конзолата.

Бива потвърдено и нещо друго – когато се ползва док станцията на Switch игрите ще изглеждат по-добре. Обещава се скок от 720p до 900p и дори 1080p. Уловката? Самата док станция на Switch няма допълнителен хардуер. Просто конзолата на Nintendo ще може да се възползва от пълната производителност на чипа си, когато е в нея, а вероятно и някакъв овърклок (тъй като няма да има притесненията за живота на батерията, който несъмнено ще бъде съвсем трагичен при тези обстоятелства). Все пак е добре, че когато Switch се ползва на някой по-голям телевизор резолюцията ще се вдига, за да не гледаме само драстични по размер пиксели.

Като някои допълнителни детайли може да се допълни, че онлайн функционалностите ще са платени (да, точно така, в стила на Xbox Live и PlayStation Network). Което за мобилно устройство не изглежда... страхотно. Заедно с това аксесоари като Joycon контролера (който се закача от двете страни на Switch, но може и двете части да се съединят, за да се формира „стандартен“ пад) струват 75 долара... което звучи много. Обикновено сме свикнали вторите джойстици да са около 50 долара/евро или стотина лева.

Или накратко – за пореден път Nintendo оставя много неща в тайна. И някак пак остават съмнения относно новото им устройство. Какъв конкретно ще е хардуерът например? Е, все пак март наближава, а тогава по един или друг начин ще има отговори на повечето въпроси.

Коментари
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
13 януари 2017
Изтрит коментар
NikoJ avatar
NikoJ
13 януари 2017
кавки са тия париии и падовете отделно за 130 кинта хахахаха ретардиии поредната шитня дет ще умре като Wii :0
undefined
sdfs
14 януари 2017
Хубу де уж искат да правят портативна конзола която на моменти да се връзва и към тв-то,ама 3 часа батерия си е направо върха на простотията.Тоя който е съветвал Нинтендо да направят тая шитня не трябва повече да се занимава с такива неща.Всички негативи на конзолите са събрани в това нещо.
pseto avatar
pseto
14 януари 2017
Май досега не съм прочел и един що-годе положителен отзив относно Switch. Направо нереално си е. Но и всичко е съвсем заслужено... Безумна батерия, пак малко игри, безобразни цени на общо взето всичко. То и самата конзола за 600 кинта си е скъпа и то наистина май няма да са 600 в България и дори 300 евро в Европа, ами май ще надуят и още. Ако се доближат до PlayStation 4 Pro ги обявявам за безумци Nintendo. Пък и не знам дали изобщо имат и чаааааак толкова много корави фенове тип епълските, че да пробват подобни рискове...
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
14 януари 2017
Изтрит коментар
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
13 февруари 2017
Изтрит коментар
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
03 март 2017
Изтрит коментар
igra4 avatar
igra4
03 март 2017
Heка троловете им гледат характеристиките на конзолата. Хората си мачкат
Изтрит потребител avatar
Изтрит потребител
03 март 2017
Изтрит коментар
igra4 avatar
igra4
03 март 2017
Къде е Бичера 3, още много фурнички с хляб има да ядат клетите полячита, за да стигнат Нинтендо и Зелда
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл