Парола
Парола (отново)
Имейл
Форум
Последна активност
lyubohar
Цитиране
08 декември 2025
Никога не е било обратното Първо, в лаптопа получаваш дъно, екран, охлаждане, кутия и захранване практически безплатно. Това обикновено са си "in-house" чаркове, които им излизат адски евтино.

И второ, цената на другите части за лаптоп (видео, процесор, памет) се намалява поради факта, че се купуват директно от производителя в големи количества и на минимални цени.

Само видеото и процесора като в моя лаптоп (дескоп версията на същия модел) струват около 3к в магазина. А целият ми лаптоп е около 4.5к. Тоест за останалите 1.5 трябва да купиш: дъно, памет, SSD, кутия, захранване, OLED монитор, клавиатура и камера - не можеш, тези неща са общо около 3к, общо стават 6к. Това са груби сметки, разбира се, плюс минус 500-600 лева да кажем, но общо взето е така.

Преди да си купя последния лаптоп сметнах десктоп машина и като видях цената се отказах. Ако имах поне монитор може би нямаше да се откажа. Дори и с 2к, които взех на стария лаптоп като го продадох, пак не излизаше сметката - трябваше да добавя 4к вместо само 2к.

То с всичко е така - иди в Айко да си поръчаш готова кухня по предефиниран модел с вградени от тях уреди и виж цената. После иди при някой да ти направи custom кухня и си купи сам уредите от магазина.

P.S. Важно: като казваме "еквивалентен" се има предвид с един и същи марка/модел чаркове, иначе Доктора веднага ще каже, че не са еднакви (и те наистина не са, обаче не това е причината да е по-евтино, но да не почваме тая тема отново).

The_Doctor46
Цитиране
08 декември 2025
Моята машина в момента,без да смятам периферията ...ем няма да казвам колко точно е,но пет цифрена сума.Аз съм ентусиаст и може да сглобиш хай-енд машина за много по-малко, но няма да е чак твъъърде по-евтино.Сега като засмятахме цените,като добавя монитора,мишка клавиатура,чак ми стана гадно.Иначе среден-хай енд,може да се хване около 5-6 бона за десктоп,което както и да го погледнеш е мега скъпо.Лаптопите са по-евтини,но да,пак ще кажа и много по-слаби.
You can either fight at my side or get crushed under my heel, but you will not stand in my way
lyubohar
Цитиране
08 декември 2025
Само ако гониш високи резолюции и кадри. Разликата е там, но почти не се използва в реалния живот при използваните от средностатистическия геймър резолюции и кадри . Поне не и за първите 2-3 г. Тоест трябва да се сменя редовно. В дългосрочен план вероятно инвестицията в десктоп е по-смислена, но еднократно е по-скъпо.
Нужно е да сте регистрирани, за да пишете във форума.