TL;DR
> аудио плейър
> по стара (4.2) на андроид, без опция за ъпдейт
> 1200$
> Sony in general
Никога не съм бил мега или лоялен фен на Sony. Харесвам PlayStation и неведнъж съм искал да са независима марка, поради факта, че Sony огомнят неведнъж пейзажа с малоумни решения. Това е префектен пример.
1200$ за MP3 плейърче. Тея болни ли са? А и естествено не получаваш слушалки в комплекта, което ми подсказва, че майче няма да усетиш пълният диапазон с тапита за 5лв. от вестникарският павильон.
В смисъл... Тея... Тъпи корпорации..
Като цяло не е изненадвщао, че дадени компании изпадат в кризи. Крайно видно е, че в общия случай си има явни причини за това... истината е, че Sony вече не могат да претендират, че са хай-енд компания, тъй че да пробиват ниши като останалите. Да, всеки иска да е Apple и да продава с титанична надценка, но... не става просто!
Но тогава компанията имаше значителни печалби, сега е на загуба, в режим на паника е и това се вижда. Не знаят какво искат да правят с мобилната си дивизия - да правят ли хай-енд, премиум смартфони или пък евтини модели? Днес трябва да си избереш едното от двете... китайците правят изродски евтини машини, които наистина си струват. Епъл си е Епъл. Samsung хем и едното правят, хем и другото. А Sony... и те не знаят къде са.
Едно е сигурно - японецът е твърдоглаво копеле и може да допусне една и съща грешка 100 пъти, без да му мигне окото. Или го прави по своя начин, или... никак.
Колкото до Walkman-а, май е с Hi-rez простотия измислена от Sony. В смисъл да се разбира поредната корпоративна простотия както идиотите от ЕА и техният Levolution. Извинение да ти драснат още пари.
Ся разбирам, че явно тоя Walkman е "голямата работа" но винаги съм се чудел, защо не комплектоват такива нахвалени неща с подходящия накрайник, за да се увериш сам - демек няма слушалки, естествено няма да има щото ще струва повече пари. Поради същата причина се продаваха и PS3 без HDMI кабел и втори джойстик.
И все пак 1200$ за портативен плейър... Чието качество няма да усетя, тъй като човешкото ухо максимума му е CD аудио качество до колкото четох.
Та накратко - Android никога не се е славел като музикална платформа на софтуерно ниво и съм много скептичен относно това какво би могла да предложи. А звукът не идва само от хардуера... разбира се, друг въпрос е самите Sony какво са вкарали в тези Walkman-и, понеже ми се струва, че това е нещо като iPhone - продава марката и толкоз.
А иначе не виждам и смисъл от подобни устройства изобщо. Подобни аудиофилски извращения, а също така и слушалки за по 500+ долара са неща, които ще си купят баш музиканти и никой друг. Никой дрислив хипстър няма да извади 1200 долара за Уокмен, тоест някои супер богати ще го направят, но не и мейнстрийма. Пък и наистина слухът се тренира. Бяха ми го казвали музиканти, не го вярвах. За първи път хванах китара на 19 години - тоест супер късна възраст за каквито и да претенции за постижения. Все пак започнах да се заслушвам по друг начин в музиката, да различавам ясно отделните инструменти, да различавам отделните ноти - неща, които преди това не ми се случваха. Преди музиката беше просто... музика. Та обикновения потребител много ме съмнява, че ще направи разлика между слушалки за 20 лева и такива за 200, които като си го сложиш и чуваш как Фреди Меркюри си поема въздух в далечината, как прискръцват струните от движението на пръстите по тях и т.н.
@Former Gaming Glory - идеята ми е, че Sony ползваха PS3 като ракета-носител. Ясно е, че потребителят не печелеше особено - не и след първите 1-2 години. Но и реално едно време Blu-Ray стандартът тепърва прохождаше. Не беше наложен. Заради PlayStation 3 Sony успя да го вкара по-стабилно в мейнстрийма и да убие HD DVD на Toshiba (сега погледнах как се казваше конкуренцията). И в крайна сметка Sony печели пари от продажба на Blu-Ray дискове - всички - и оптическите четци, и самите дискове. Ясно е, че цената не спадна толкова, че да е на далавера за крайния клиент. Аз гледам нещата на бизнес ниво от перспективата на Sony - справиха се идеално с това, което искаха. Конзолата им беше успешна, а също така и Blu-Ray стандартът.
Но както казах - това беше едно друго Sony. Настоящото губи пари и няма ясна визия как да се измъкне от дупката.