Да, да, знам какво ще кажат разбирачите: "ми то това е еконт симулатор; за какво ми е да играя като разносвач на пица" и т.н..
За някои е 24-ти
Death Stranding 2, не ми е на дневен ред, но в някакъв момент ще я взема. Или на намаление, или за PC като излезе. Иначе аз чакам една друга игра, свъзана с Коджима и това е MGS Delta: Snake Eater. Нея май ще си я взема на ден 1.
Чрез куриерската работа, свързваш отделните оцелели човешки общности, които живеят иначе изолирани в подземни градове. Вижда се често и по естеството на самите пратки и бавно се заформя идеята, че човечеството може да оцелее само като работи заедно. В процеса на работа Сам физически свързва света чрез строене на магистрали, въжени линии, мостове, стълби. Тук идва и асиметричният кооп елемент, при който ползваш построени неща от други играчи, без директно да взаимодействаш с тях, но виждаш имената им и можеш да им пращаш лайкове (да, лайкове като във фейса, хаха). Постепенно негостоприемният и враждебен свят става все по-лесно проходим в резултат на твоите действия и на действията на другите играчи. В тази игра ендгеймът е най-лесният ендгейм от всички игри, след като си построил и развил широка инфраструктура.
Това е повече концептуално описание на заглавието. Иначе чисто механично играта също е особена. Самото вървене и придвижване са част от геймплея - подхлъзваш се, спъваш се, залиташ и трябва постоянно да внимаваш и да балансираш. Екшън елементът е донякъде класически, с тази разлика, че ... ползваш за амуниции собствената си кръв. В някои случаи и други телесни течности, но те са по-слаби. Имаш и човешки врагове, които играта ти позволява и да убиваш, но е силно препоръчително да използваш само не-смъртоносни оръжия, понеже буквално ще затриеш света ако убиваш хора.
Душите на умрелите можеш да усещаш благодарение на нероден човешки ембрио, който носиш в една капсула със себе си. А ембрионът усеща духовете защото майка му е умряла, докато е бил в нея и така е развил усет да усеща същества от отвъдното.
Има и разни чудатости като нещо като кросоувър с Half-Life и Cyberpunk 2077, има чупене на четвъртата стена, артефакти от реалния свят, споменава се God Of War играта, разказва се малко египетска митология, малко биология и т.н.. Дори се споменава Доналд Тръмп (не по име) и прословутата му стена, която искаше да построи между Мексико и САЩ като лош пример на разделение между хората.
Сори за малко дългото описание. В обедната почивка ми се дописа.
Директорската версия е истината. 60fps; всяко оръжие има "собствен" стил на тригър на дуал сенса; колкото повече карго си натоварил, толкова повече "натоварване" имаш на тригърите, когато залиташ; ако ползваш левитиращите лавици вече можеш да ползваш директните линии без да ги разтоварваш.
Edit: Пропуснах да добавя и мисията във фабриката за ВВ-та, която допълва историята.