Парола
Парола (отново)
Имейл
Форум
Последна активност
bojosan
Цитиране
27 май 2025
Тоя Дуум взе нещо да ми втръсва на 17 чаптър съм, в сравнение с пррдходните два е по зле и като геймплей и като графика.
igra4
Цитиране
27 май 2025
Дуумеца 2016 ставаше 7/10. Следващия беше помия, а тоя новия съвсем дъното, даже не бих го и пробвал. Още предния дум беше по грозноват от дуум 2016. Абе посредствени игри.
Нищо няма над средното ниво последно време.
bojosan
Цитиране
28 май 2025
Да, наистина е слабо, последната нова която играх - Индиана Джонс също беше некаква никаква .....
dzhiny
Цитиране
28 май 2025
Мисля скоро да започна Baldurs Gate 3. Гледах beginners guide-ове и тъй като не съм запознат с никакви DnD рулове и прочие, ми е малко объркващо. Някой може ли да хвърли светлина как стоят нещата с тия roll-вания на зарове и т.н. и каква точно е идеята? Хубавото при Divinity OS2 беше, че не се придържа към DnD и си има своя собствена система.
"Nobody knows who I am or what I do. Not even I."
LethianDream
Цитиране
28 май 2025
Страхотна е BG3, но е доста трудна за човек, който е назапознат с DnD (като мен). Доколкото знам, трябва постоянно да си мажеш меча с разни отрови, има си доста голяма подготвителна част, която аз никога не спазвам. И никога няма да седна да играя с гайдове, това ми чупи зверски кефа. Идеята с хвърлянето на зара е в някои ситуации, че като имаш примерно научена дипломация и говориш с някой, имаш много по-голям шанс да го убедиш в нещо. Отделно, с напредване на приключението, при успешни мисии получаваш бонуси реролвания на зара и дори да е крив зара, можеш да използваш рерол и да метнеш отново
dzhiny
Цитиране
28 май 2025
Хубаво за гайдовете, но това е доста комплексна игра. И все пак на фона на Pathfinder-ите е направо лесна. Идеята ми е да разбера, точно това с тия ролвания на заровете и връзката със статовете как работи, защото има такава... и до колкото разбирам има три неща, от които зависят: Ability Checks, Attack Rolls, Saving Throws, като има ability modifers за първите. Просто искам да имам яснота за тия механики и да играя играта пълноценно. В случая за такива гайдове говоря, а не как да бия е оня бос.
LethianDream
Цитиране
28 май 2025
Ми то такива гайдове пак са зловещ чийт и ти чупят кефа. Кефът не е да седнеш и да четеш лекция кой какви статове има и как може да бъде победен, ами сам да си го отркиеш, то затова игрите са забавление, а не суха статистика. Сега, ако имаш някакъв вътрешен страх, че ще те свалят и ще умираш.. по-разбираемо е
Rostik79
Цитиране
28 май 2025
Аз харесвам някакви по-общи гайдове като този, например. Някои от съветите са доста банални и звучат интуитивно - ще ги откриеш лесно и сам, но понякога казват неща, за които няма да се сетиш в играта.

Пък аз дапитам които я играят на конзола като Летиан: как е с управлението с контролер - като гледам геймплей, екранът е пълен с милион иконки с умения и кой знае какво. Не е ли тегаво с контролер. Изгелжда ми като да е мислена за клавиатура и мишка тази игра.

LethianDream
Цитиране
28 май 2025
Чудесна е с контролер, понеже има много умения, имаш три или четири Wheels По-сложно е управлението в битките, че са походови тактически, но се свиква сравнително бързо. И много ви завиждам и на двамата, че тепърва ще я играете. Мастърпийс! Те постоянно пускат нови фиксове, аз отдавна не съм играл и сега ако вляза, сигурно ще ми е като нова игра..
logout
Цитиране
28 май 2025
LethianDream написа
Страхотна е BG3, но е доста трудна за човек, който е назапознат с DnD (като мен). Доколкото знам, трябва постоянно да си мажеш меча с разни отрови, има си доста голяма подготвителна част, която аз никога не спазвам. И никога няма да седна да играя с гайдове, това ми чупи зверски кефа. Идеята с хвърлянето на зара е в някои ситуации, че като имаш примерно научена дипломация и говориш с някой, имаш много по-голям шанс да го убедиш в нещо. Отделно, с напредване на приключението, при успешни мисии получаваш бонуси реролвания на зара и дори да е крив зара, можеш да използваш рерол и да метнеш отново

Мазането на меча с разни отрови е пожелателно, но не е задължително. Най-големия плюс е, че можеш да минаваш различни ситуации по коренно различен начин и според предпочитанията ти в партито и според пасивните скилове, които си избрал, като са го развили още повече от Дивинитито. Това със заровете не трябва да те притеснява, има доза "късмет" при хвърлянето на заровете, но с бъфове от партито, пасивни скилове, допълнителни бонуси от екипировката и отвари можеш доста да влияеш на резултата от хвърлянето, примерно за добавяне на допълнителни точки към резултата, хвърляне на два зара и избиране на по-добрия, повторно хвърляне и т.н. Единствено, ако ти се падне лошия на зара няма спасение Планирането е важно единствено за да ти е по-лесно и да получиш някое предимство в определени ситуации.
И аз като LethianDream ви завиждам донякъде за първото минаване, сега я пускам от време на време за второ минаване, понеже искам да видя какво ще сатане като развимам, да кажем, "допълнителния" тип умения (определението е такова за да не ви спойлвам).

Когато си мислиш, че можеш да направиш нещо, и когато си мислиш, че не можеш - и в двата случая си прав.
dzhiny
Цитиране
28 май 2025
Благодаря отново за изчерпателното и донякъде успокояващо мнение, Лог.
Понеже гледах е тоя beginners guide:

и този ги обяснява нещата с математически формули и т.н., за да смяташ кое влияе на заровете.
Всъщност същественото при тия ДнД рулове тази механика със заровете ли са?

Дивинитито, много ме изкефи и донякъде не почвах Балдурса именно заради тия по-комплексни рулове и механики, тъй като при Дивинити ги няма и там не се придържат към dnd (което не знам какво е особено), а играта както каза веднъж Любо, наистина изглежда много сходна с DoS2, но в друг скин.

Rostik79
Цитиране
28 май 2025
Заровете ги има под една или друга форма във всяка игра, в която имаш LUCK или някакъв подобен атрибут. Даже и в God of War, примерно. Само че там играта хвърля зара зад кадър. В Болдърс Гейт е визуализирано. Поне грубо казано, де.
LethianDream
Цитиране
28 май 2025
Има и много скрити хвърляния на зарове в BG3, там се визуализират само заровете в ключови ситуации. В битките, например, играта постоянно си хвърля зарчета като ненормална- при атака дали ще направиш екстра щета, или в защита на базата на бронята ти и други параметри. Така нареченото Saving Throw е като някой ти отреже главата, ама ти оцелееш като хлебарка и продължаваш битката обезглавен най-общо
LethianDream
Цитиране
28 май 2025
Аз се чудя дали да се хвърля на римейка на Сайлънт Хил 2. Никога не съм играл игрите..Много ли са трудни пъзелите? Че много се дразня като забия на някой пъзел и стоя дълго време, без да има развитие
logout
Цитиране
28 май 2025
dzhiny написа
Дивинитито, много ме изкефи и донякъде не почвах Балдурса именно заради тия по-комплексни рулове и механики, тъй като при Дивинити ги няма и там не се придържат към dnd (което не знам какво е особено), а играта както каза веднъж Любо, наистина изглежда много сходна с DoS2, но в друг скин.

Във всяка D&D игра ги има тези правила, в BG3 най-често в разговорите (но и при откриване на капани, заровени ковчежета, обезвреждане на механизми, отключване и т.н.) просто виждаш как се "хвърля" зара и можеш да му влияеш (с това, което описах по-горе), просто в другите игри (и дори в Дивинитито) това става на заден фон и реално не го виждаш, тука се доближава максимално до реална тейбълтоп игра, което е първоначалния вид на жанра. Иначе всяка подобна игра на заден фон си е формула и има скил чек, просто тука е визуализиран и във важни ситуации виждаш как работи и колко трябва да ти се "падне" (или да излезе сбора заедно със бъфовете) за да минеш въпросния скил чек, даже е по-лесно понеже знаеш горе-долу какви са ти шансовете, почти като игра на покер е, понеже винаги го има случайния елемент Много е кофти като си се набъфил с +8, скил чека е 10, спокоен си, че няма начин да не го минеш и ти се падне единица или майндфлаера (нулата на зарчето, което е автоматичн фейл, без значение колко си се набъфил)

Когато си мислиш, че можеш да направиш нещо, и когато си мислиш, че не можеш - и в двата случая си прав.
Нужно е да сте регистрирани, за да пишете във форума.