Пък аз дапитам които я играят на конзола като Летиан: как е с управлението с контролер - като гледам геймплей, екранът е пълен с милион иконки с умения и кой знае какво. Не е ли тегаво с контролер. Изгелжда ми като да е мислена за клавиатура и мишка тази игра.
Мазането на меча с разни отрови е пожелателно, но не е задължително. Най-големия плюс е, че можеш да минаваш различни ситуации по коренно различен начин и според предпочитанията ти в партито и според пасивните скилове, които си избрал, като са го развили още повече от Дивинитито. Това със заровете не трябва да те притеснява, има доза "късмет" при хвърлянето на заровете, но с бъфове от партито, пасивни скилове, допълнителни бонуси от екипировката и отвари можеш доста да влияеш на резултата от хвърлянето, примерно за добавяне на допълнителни точки към резултата, хвърляне на два зара и избиране на по-добрия, повторно хвърляне и т.н. Единствено, ако ти се падне лошия на зара няма спасение Планирането е важно единствено за да ти е по-лесно и да получиш някое предимство в определени ситуации.
И аз като LethianDream ви завиждам донякъде за първото минаване, сега я пускам от време на време за второ минаване, понеже искам да видя какво ще сатане като развимам, да кажем, "допълнителния" тип умения (определението е такова за да не ви спойлвам).
Дивинитито, много ме изкефи и донякъде не почвах Балдурса именно заради тия по-комплексни рулове и механики, тъй като при Дивинити ги няма и там не се придържат към dnd (което не знам какво е особено), а играта както каза веднъж Любо, наистина изглежда много сходна с DoS2, но в друг скин.
Във всяка D&D игра ги има тези правила, в BG3 най-често в разговорите (но и при откриване на капани, заровени ковчежета, обезвреждане на механизми, отключване и т.н.) просто виждаш как се "хвърля" зара и можеш да му влияеш (с това, което описах по-горе), просто в другите игри (и дори в Дивинитито) това става на заден фон и реално не го виждаш, тука се доближава максимално до реална тейбълтоп игра, което е първоначалния вид на жанра. Иначе всяка подобна игра на заден фон си е формула и има скил чек, просто тука е визуализиран и във важни ситуации виждаш как работи и колко трябва да ти се "падне" (или да излезе сбора заедно със бъфовете) за да минеш въпросния скил чек, даже е по-лесно понеже знаеш горе-долу какви са ти шансовете, почти като игра на покер е, понеже винаги го има случайния елемент Много е кофти като си се набъфил с +8, скил чека е 10, спокоен си, че няма начин да не го минеш и ти се падне единица или майндфлаера (нулата на зарчето, което е автоматичн фейл, без значение колко си се набъфил)