Освен това играта имаше много конкретен проблем - някакъв buffer overflow се получаваше след някакво време игра. След като си оправих проблема в моя телевизор вече не го забелязвах, но това не значи че вече не е там, просто ми е била достатъчно силна системата, за да не се усеща вече (както и при теб вероятно).
Но на по-слаби карти вероятно им е правил играта неиграема, което си е точно лоша оптимизация, предвид че примерно 30 минути играта върви на пушка и в някакъв момент рязко се скапва и почват frame drops.
Не казвам, че тук е така. Може наистина да има обективни проблеми играта. Просто мисълта ми беше, че от реването на произволен потребител, не винаги може да се направи верния извод.
Играта просто има Ray Tracing през цялото време и Path Tracing за Ултра. Също така изисква немалко видео РАМ. Това е.
Реално е адски лека за такова ниво на графика. Като DOOM The Dark Ages и Alan Wake 2 - това са трите най-оптимизирани игри в момента. Да тежки са... май. Не мисля, че са нещо особено там, но това което получаваш в замяна е много по-добро.
https://youtu.be/0djjL9xxBP0?si=81d6Pd_iupKMGXgr
Върви ок на доста слаба карта. И то много стара.
Но пак казвам, играта имаше много конкретен проблем с някакъв memory leak след рандъм минути игра. И да, с повече памет няма да се усети, но leak-ът пак ще си го има и щом след определени минути игра започва да лагва на по-слаби карти (вместо да се зачисти ненужното от паметта и да продължиш да играеш както до момента), това за мен е par excellence лоша оптимизация.
@Charcharo: да, 8 минути върви добре, но ако видеото беше 30 минути, щеше да видиш какво имам предвид
Особено в Египет.
Минал съм играта и вървеше като масло. Да мисля, че DOOM The Dark Ages и Alan Wake 2 са малко по-оптимизирани но за други игри които да са равни с Indiana не се сещам.
"Мисля, че RT можеше да се изключи. "
Дори Lowest е с RT.
"Определено RT е high-end feature, ако ще от 1985-та да е "
Да разбирам, че Anisotropic Filtering е Ultra-high end feature ?
На 5070ката в на жената компа вървят чудесно ;d
За разлика от RT, AF има почти неизмерим импакт върху производителността за днешните карти, защо да е ultra-high? Когато същото може да се каже за RT, тогава вече няма да е high-end feature. И годините нямат нищо общо с това (ти ги вкара в разговора, не аз
)
Това е един вариант. Другият е липсващи текстури (Hogwart's Legacy) и третият е hard crash (The Witcher 3). Това са реално. Няма 4ти вариант.
"Сори, пълна глупост е това, да си зачистваш старите ненужни данни е основна концепция в програмирането"
Очевидно го правят но когато имаш reuse е нормално ако си и без това на лимита да го минеш.
"AF има почти неизмерим импакт върху производителността за днешните карти, защо да е ultra-high?"
Защото навремето беше по-тежка от RT даже. Отне няколко поколения и мисля 7 или 8 ревизии на Texture Mapping Units за да ни докарат до днешната ситуация. Ти каза "пределено RT е high-end feature, ако ще от 1985-та да е" и аз приемам че за теб завинаги ще е така. Затова избрах AF като пример за нещо декадентно за няколко години и с времето станало леко*. За мен е mundane вече. Даже трябва всяка игра да е направена с RT само според мен.
*AF все пак тежи различно на архитектурите. На един RX 7900 XTX отнема повече като % performance отколкото на един 6900 XT. Просто trivia ;d
"Когато същото може да се каже за RT"
DOOM The Dark Ages и Indiana Jones вървят добре на карти от 2018та или 2020та. Реално единственията проблем им е VRAM Requirements но то това дори не е ненормално в днешно време. На твоята 3070 Tiка и STALKER 2 ще има проблеми заради VRAMa. И то същите като при Indiana Jones. На повечето нови игри е така. От една страна ме е яд много защото това е проблем заради Nvidia и AMD - да не дават достатъчно Video Ram на картите. Това е реално лошото. Но от друга страна не виждам как иначе да бъде не знам.
Иначе не знам. Кажете за вас модерни оптимизирани игри.
Jedi-тата по спомен също бяха много добре.
Doom също са супер оптимизирани за мен, с Vulkan вървяха на някакви трицифрени кадри с всичко на макс. (Без последния, него не съм играл)
DOOM Eternal е лек и оптимизиран. DOOM The Dark Ages е по-оптимизиран но и по-тежък.
Не коментирам за Jedi - не съм играл.
P.S Cyberpunk буквално е една от игрите с най-добри текстури.Не знам за какви слаби текстури говориш.Колко игри имат по-добри?