Парола
Парола (отново)
Имейл
Форум
Последна активност
<
1
...
468
...
495
>
nightwarrior
Цитиране
29 октомври 2025
Ми не знам, при мен вървеше съвсем прилично Индианката, ама и си беше тежичка. Това, че нещо върви зле на по-слаби карти съвсем не е признак за лоша оптимизация, виж на силните варианти тогава да. Те нали и затова плюха Borderlands 4, щото върви зле на нови карти.
lyubohar
Цитиране
29 октомври 2025
На по-слаби карти с ниски настройки би трябвало да върви добре, макар и по-грозно - нали това е идеята на тези графични настройки?

Освен това играта имаше много конкретен проблем - някакъв buffer overflow се получаваше след някакво време игра. След като си оправих проблема в моя телевизор вече не го забелязвах, но това не значи че вече не е там, просто ми е била достатъчно силна системата, за да не се усеща вече (както и при теб вероятно).

Но на по-слаби карти вероятно им е правил играта неиграема, което си е точно лоша оптимизация, предвид че примерно 30 минути играта върви на пушка и в някакъв момент рязко се скапва и почват frame drops.

nightwarrior
Цитиране
29 октомври 2025
Зависи какво имаш предвид под добре и какво разбираме под слаби карти. Някои хора се тръшкат, че игрите не им вървят добре на 10+ годишни карти. И на мен едно време Crysis ми вървеше зле, ама и машината обективно беше слаба. Скайрим като го пуснах за сефте беше 20 кадъра всичко на ниски (то и това провокира ъпгрейда ми тогава).

Не казвам, че тук е така. Може наистина да има обективни проблеми играта. Просто мисълта ми беше, че от реването на произволен потребител, не винаги може да се направи верния извод.

lyubohar
Цитиране
29 октомври 2025
В случая с този конкретен проблем (по спомен) намерих доста оплаквания на хора с по-силни машини от моята - включително 4080 и нагоре. Не съм чел оплакванията в Замунда или нещо подобно Самият факт, че работи добре някакво време и после се срива, означава, че има някакъв leak някъде.
morgoth_srs
Цитиране
29 октомври 2025
Играта искаше юного видео рам 16ГБ не стигаха при пуснат pathtracing в нивото в Тайланд. Това с рязкото падане на кадрите прилича точно на препълване на паметта.
Charcharo
Цитиране
30 октомври 2025
The_Doctor46 написа
Чарчато,ти сериозно ли?Аз играта не съм играл,но си спомням ясно на релийза колко хора се оплакваха от сто хиляди проблема с производителността.Вървеше отвратително на по-слаби карти,а и на някои по-високи модели.Не знам в момента как е,но в никакъв случай не е била оптимизирана,еле па една от най-оптимизираните.

Играта просто има Ray Tracing през цялото време и Path Tracing за Ултра. Също така изисква немалко видео РАМ. Това е.
Реално е адски лека за такова ниво на графика. Като DOOM The Dark Ages и Alan Wake 2 - това са трите най-оптимизирани игри в момента. Да тежки са... май. Не мисля, че са нещо особено там, но това което получаваш в замяна е много по-добро.

The_Doctor46
Цитиране
30 октомври 2025
И според теб слагането постоянно на опция предназначена само за висок клас карти е добра оптимизация?Нека не се лъжем,средния клас карти не може да подкара на прилични кадри доста игри с ray tracing,говоря без DLSS и тн. Да не говорим за path tracing.Там вече и топ моделите плезят езика.И кой на земята слага постоянно ray tracing?Тези разработчици грам на са у ред.Поне може ли да се изключва?
You can either fight at my side or get crushed under my heel, but you will not stand in my way
Charcharo
Цитиране
30 октомври 2025
Ray tracing има от 2018та. Не е High End Feature.

https://youtu.be/0djjL9xxBP0?si=81d6Pd_iupKMGXgr

Върви ок на доста слаба карта. И то много стара.

lyubohar
Цитиране
30 октомври 2025
Мисля, че RT можеше да се изключи. Определено RT е high-end feature, ако ще от 1985-та да е На средно ниво карта като моята 3070ti много рядко мога да си помисля за RT. На по-новите поколения средняшки чипове (4070/5070) не вярвам да е чаааак толкова по-различно.

Но пак казвам, играта имаше много конкретен проблем с някакъв memory leak след рандъм минути игра. И да, с повече памет няма да се усети, но leak-ът пак ще си го има и щом след определени минути игра започва да лагва на по-слаби карти (вместо да се зачисти ненужното от паметта и да продължиш да играеш както до момента), това за мен е par excellence лоша оптимизация.

@Charcharo: да, 8 минути върви добре, но ако видеото беше 30 минути, щеше да видиш какво имам предвид Особено в Египет.

Charcharo
Цитиране
30 октомври 2025
Играта няма memory leaks. Това е просто VRAMa как се пълни след игра. Нормално е с 8 GB да стане така. Всички игри са по този начин BTW. Това което варира е около колко GB настъпват проблемите, е и настройките също. За STALKER 2 е 12GB на 4К Epic.

Минал съм играта и вървеше като масло. Да мисля, че DOOM The Dark Ages и Alan Wake 2 са малко по-оптимизирани но за други игри които да са равни с Indiana не се сещам.

"Мисля, че RT можеше да се изключи. "
Дори Lowest е с RT.

"Определено RT е high-end feature, ако ще от 1985-та да е "
Да разбирам, че Anisotropic Filtering е Ultra-high end feature ?

На 5070ката в на жената компа вървят чудесно ;d

lyubohar
Цитиране
30 октомври 2025
И на моята 3070 ti вървеше чудесно след като си оправих един проблем, но не е в това въпросът. Абсолютно не съм съгласен, че е нормално да ти се напълни видео паметта и в един момент играта да започне да лагва и да няма нищо, което да се направи, освен да я рестартираш Сори, пълна глупост е това, да си зачистваш старите ненужни данни е основна концепция в програмирането. Ако всички игри са така, значи за мен всички игри не са оптимизирани добре.

За разлика от RT, AF има почти неизмерим импакт върху производителността за днешните карти, защо да е ultra-high? Когато същото може да се каже за RT, тогава вече няма да е high-end feature. И годините нямат нищо общо с това (ти ги вкара в разговора, не аз )

Charcharo
Цитиране
30 октомври 2025
"И на моята 3070 ti вървеше чудесно след като си оправих един проблем, но не е в това въпросът. Абсолютно не съм съгласен, че е нормално да ти се напълни видео паметта и в един момент играта да започне да лагва и да няма нищо, което да се направи, освен да я рестартираш"

Това е един вариант. Другият е липсващи текстури (Hogwart's Legacy) и третият е hard crash (The Witcher 3). Това са реално. Няма 4ти вариант.
"Сори, пълна глупост е това, да си зачистваш старите ненужни данни е основна концепция в програмирането"
Очевидно го правят но когато имаш reuse е нормално ако си и без това на лимита да го минеш.

"AF има почти неизмерим импакт върху производителността за днешните карти, защо да е ultra-high?"
Защото навремето беше по-тежка от RT даже. Отне няколко поколения и мисля 7 или 8 ревизии на Texture Mapping Units за да ни докарат до днешната ситуация. Ти каза "пределено RT е high-end feature, ако ще от 1985-та да е" и аз приемам че за теб завинаги ще е така. Затова избрах AF като пример за нещо декадентно за няколко години и с времето станало леко*. За мен е mundane вече. Даже трябва всяка игра да е направена с RT само според мен.

*AF все пак тежи различно на архитектурите. На един RX 7900 XTX отнема повече като % performance отколкото на един 6900 XT. Просто trivia ;d

"Когато същото може да се каже за RT"

DOOM The Dark Ages и Indiana Jones вървят добре на карти от 2018та или 2020та. Реално единственията проблем им е VRAM Requirements но то това дори не е ненормално в днешно време. На твоята 3070 Tiка и STALKER 2 ще има проблеми заради VRAMa. И то същите като при Indiana Jones. На повечето нови игри е така. От една страна ме е яд много защото това е проблем заради Nvidia и AMD - да не дават достатъчно Video Ram на картите. Това е реално лошото. Но от друга страна не виждам как иначе да бъде не знам.

Иначе не знам. Кажете за вас модерни оптимизирани игри.

lyubohar
Цитиране
30 октомври 2025
Например Cyberpunk изглежда по-добре и вървеше идеално с 60 кадъра с всичко на макс без RT. Да не говорим, че е open world и на екрана се случват много неща във всеки момент.

Jedi-тата по спомен също бяха много добре.

Doom също са супер оптимизирани за мен, с Vulkan вървяха на някакви трицифрени кадри с всичко на макс. (Без последния, него не съм играл)

Charcharo
Цитиране
30 октомври 2025
Cyberpunk изглежда доста по-зле като цяло от Indiana Jones. И има фрапантно лоши текстури и LODта. Да с модове е доста добре признавам, но предполагам ти имаш предвид без модове? Иначе на абсолютен макс с Path Tracing и двете са много красиви но заради значително по-добър PBR, модели, и текстури пак бих дал превес на Indiana Jones.

DOOM Eternal е лек и оптимизиран. DOOM The Dark Ages е по-оптимизиран но и по-тежък.

Не коментирам за Jedi - не съм играл.

The_Doctor46
Цитиране
30 октомври 2025
Абе Cyberpunk изглежда доста по-добре от Indiana Jones.Не знам за текстурите,но ray tracing-a в Cyberpunk е по-добър,path tracing-a тоже.Любо вече е казал,open world игра също така.За мен добре оптимизирани игри са двата порта на Horizon,особено втората игра.Графично е супер,а поне при мен хвърчвше на места с 200+ 4К HDR.Doom вече казахме.Това са игри,които да ги пуснеш и на GTX 1080,ще вървят прилично Аз на т'ва му казвам оптимизация.

P.S Cyberpunk буквално е една от игрите с най-добри текстури.Не знам за какви слаби текстури говориш.Колко игри имат по-добри?

You can either fight at my side or get crushed under my heel, but you will not stand in my way
<
1
...
468
...
495
>
Нужно е да сте регистрирани, за да пишете във форума.