Аз някакви love-hate отношения почнаха да развивам с
Kingdom Come Deliverance II. Светът е великолепен и силно ангажиращ, детайлен, озвучен отлично, визуално красиво, исторически автентично (дори доколкото знам чисто географски са пресъздадени местностите от Чехия и са използвали фотограметрия).
Обаче битките с мечове все още са ми почти загубена кауза (20+ часа навътре в играта). Срещна ли бандити, означава почти сигурна смърт за героя. Самият бой е ужасно досаден и неудобен. Врагът почва да ме млати и даже само да се отбранявам, стамината ми се стопява за секунди и после с два-три удара позорно умирам. Стигнах и една мисия, в която няма засега начин да я мина, защото конят ми е много слаб (трябва да се състезавам с един циганин, но дори и на макс ускорение, няма начин даже да го настигна, камо ли да го изпреваря). С други думи, няма индикация в играта, че дадена мисия, противник или местност са все още за по-високи нива и умения на героя. То реализъм ОК, ама няколко часа да загубиш, докато разбереш, че не ти е тук мястото е просто досадно. Трябва да изоставя сега тази арка в играта и да мина на нещо друго. Може би основната мисия.
В същото време мега-нереалистично обущата ти се изтъркват само след няколко часа ходене. За игри като тази много съжалявам, че не мога да слагам модове на конзолата, защото много недомислици са решени от общността и има купища подобрения (разгледах модове в Nexus-а).
Също поиграх малко Still Wakes The Deep - от категорията "пешеходни хорър-симулатори" с лъвкрафтско усещане.