Парола
Парола (отново)
Имейл
Форум
Последна активност
lyubohar
Цитиране
12 януари 2026
morgoth_srs написа
The_Doctor46 написа
ПЧетене,писане и тн. е по-гадно с ОЛЕД...

Най-новото поколение QD-OLED вече ще са с нормално разположение субпиксели тъй че cleartype-a вече ще си върши работата. И при WOLED-ите май щяло да има подобрение. Тази година по някое време ще излизат, тъй че ще видим.

Какво му е на cleartype, аз май съм си го пуснал и настроил и шрифтовете изглеждат супер.
The_Doctor46
Цитиране
12 януари 2026
lyubohar написа
morgoth_srs написа
The_Doctor46 написа
ПЧетене,писане и тн. е по-гадно с ОЛЕД...

Най-новото поколение QD-OLED вече ще са с нормално разположение субпиксели тъй че cleartype-a вече ще си върши работата. И при WOLED-ите май щяло да има подобрение. Тази година по някое време ще излизат, тъй че ще видим.

Какво му е на cleartype, аз май съм си го пуснал и настроил и шрифтовете изглеждат супер.
Обработката на субпикселите е настроена за LCD дисплеи,а ОЛЕД-ите ползват различно оформление и когато Clear Type прати сигнал за стандартно RGB оформление на ОЛЕД дисплей,който очевидно е с различна структура,субпикселите не съвпадат и това води до малко размазани шрифтове и/или ефекта на дъгата.С други думи,не си върши работата както трябва.Сега като колегата morgoth_srs спомена,търсих в нета и видях,че ASUS са обявили OLED монитор от ново поколение,който решава проблема.Предполагам,че и много други брандове ще пуснат,просто видях на ASUS нещата.
You can either fight at my side or get crushed under my heel, but you will not stand in my way
lyubohar
Цитиране
12 януари 2026
Може би се забелязва на голям екран, на лаптоп няма никакви размазвания и дъги
morgoth_srs
Цитиране
12 януари 2026
ClearType има ефект, когато резолюцията ти е dpi под 100. На лаптоп, освен ако не си с по-ниска от 1080 няма голям ефект. Но на 34" ultrawide с 1440 вертикална, около буквите се забелязват цветни сенки на OLED.

п.п. Всъщност ClearType "чийти", като ползва структурата на пикселите да прави резолюцията все едно е по-голяма отколкото е в действителност. Това се правеше едно време в игрите от 80те и 90те при CRT мониторите и телевизорите. Така или иначе физически пиксели няма - имаш поредица от три лентички - червена, зелена и синя, и това, коя от тия лентички в кой пиксел ще я видиш, го определя мозъка ти.

LethianDream
Цитиране
12 януари 2026
Не мисля, че разликата е чак толкова огромна - като бях на гости на сестра ми на Коледа, гледахме Лего Батман на ОЛЕД и не съм уау, вярно, че е хубаво, но с правилни настройки могат да се постигнат много подобни резултати. От друга страна, ярките цветове на ОЛЕД-а невинаги са за предпочитане за очите

Иначе, явно си зависи като малък как си израснал - никога не съм играл метроидвании и сега на стари години, няма как да ме зарибят по никакъв начин, ако ще да е велика играта..Даже са ми по-гадни от соулс игрите, само скачаш като изоглавен Единствената игра от жанра, която брутално ме накефи (а всички медии я насраха като много слаба) е Hotel Barcelona Но и там не мога да мина първото ниво и първия бос след 10 часа на нормална трудност

Нужно е да сте регистрирани, за да пишете във форума.