Иначе за емулаторите съм говорил и преди - нещо яко са и трябва да ги има. Най-малкото защото са удобен и лесен начин да пуснеш някакво старо екслузивно заглавие заглавие и така то може да бъде "живо" за много години напред. Малко са хората които биха събирали много устройства за да играят различни игри.
Да не говорим, че за болщинството ако една игра направи една година или излезе по-нова част, то старата игра вече все едно не съществува, нещо което за мен е дебилно, но индустрията успява успешно да промие мозъците на по-новите поколения геймъри, защото много ясно че издателите и разработчиците от стари игри кяр нямат. Стига да не е някой от тия безмислени "ремастъри" - неща които пак усупяват доста успешно да лансират някак си.
Но ако човек е наистина манияк, иска възможно най-автентичното усещане с най-малко главоболия откъм съвместимост на игри и хардуер, тогаво си трябват истинските устройства. Емулацията не винаги е 100% точна,а пък високите резолюции, филтрации и AA чупят доста от усещането на старите игри от преди 2000-та, защото просто от дизайнерска гледна точка не са мислени за такива неща. Ако видите някое мейкинг филмче на игра за мега драйв примерно, ще видите че артиста в студиото пише асемблер кода на някакъв dev компютър със стандартен хай енд за времето си монитор, но втория му екран е телевизор такъв какъвто ще е в хола на геймъра и там гледа в реално време как ще се вижда играта и прави корекции според това.
Просто с реалния хардуер играеш игрите така както разработчиците са го предвидили и в този си вид в които играта е станала толкова култова, чак 20+ години някои да иска пак да си я пуска и да я играе. Добра емулираща машина + истинските геймпадове или осъвременени такива като на 8bitdo нещата би бил як сетъп, но винаги би било компромис, би го имало усещането че нещо не е наред. Това което дава е удобство и пестене на пари и място.
Относно въпроса за бъдещите поколения - Според мен една конзола да бъде "жива" не е толкова важен дали някой си емулатор съществува и се поддържа, ами това да се пази някъде детайлна и пълна документация за това кое как работи + всичките там dev-кит неща откъм инструменти и документацията им. Това би позволявал една такава машина да може да се възпроизведе с точност дори е след векове, даже и нови игри да се правят за нея. Това се прави и сега - цялата логика на хардуера се описва с програмните езици VHDL/Verilog и после това се вкарва в един програмируем FPGA чип и чипът работи 1:1 като конзолата като имаш и опциите за подобрение на картината ако искаш, така тия софтуерни емулации изглеждат ташак работа работа на фона на това. Аз се обзалагам, че след време всеки ще има някакъви такива устройства със свръх големи програмируеми чипове и всякакви видове интерфейси и така както софтуера се купува и точи през интернет, същото ще стане с хардуера
Трябва да се спомене че и оригиналните машини не са за отписване. Дъртите 8 и 16 битови конзоли са вечни - там просто няма какво да се преебе сериозно, няй много някои кондензатор да се надуе. При по-новите пък единственото нещо което се чупи са оптичните устройства за дискове. Това днешно време се оправя като им се слагат четци със SD карти събиращи тонове игри и всичко е точно. Ако ти домилее за високи резолюции и разни други благинки по картината, за това си има HDMI модове - който иска нека види решенията за Sega Dreamcast и NES - там се използват малки чипчета които четат данните директно от GPU-то и правят целия ъпскейл и добавят всичките екстри които дава емулатора + предимствата от оригиналния хардуер. Ей това за мен е ултимативния "ретро" експириънс
Но нямам нищо против това да се пазят старите конзоли. Те ще умрат, и в тях ими силиций, но ще стане по-бавно. Все пак са част от историята на изкуството и заслужават да оцелеят колкото се може повече. И наистина дано да имаме документация и всичко за да не е "изгубена" технология. Но не мисля, че е добре да ги играем със същите хардуерни лимити като едно време. А и има 100% точни емулатори !
@Lethian
В HardwareBG са разбирачи колкото Играчкин. Няма смисъл да се ходи там. Също така не съм расист, тъй че примера е странен !
Не харесвам игри като GoW или TLOU, но не мисля, че те заслужават да умрат заедно с хардуера си. Това е против самото изкуство. Но ти и не можеш да ми кажеш какво да играя или да правя с машината си. Ако искам ще си цъкам Return to Castle Wolfenstein custom campaigns на 4К. Ако искам ще цъкам някоя малка и неизвестна инди игра. Ако искам ще играя DOOM Eternal на 240 кадъра. И ако искам, ще "играя" (lol) The Last of Us 1 така както дори Naughty Dog не са могли на тест китовете си !
BTW ако искаш съвети или помощ за машината, която ще строиш казвай. Ще ти помогна.
@Mitko6000, не помня да съм писал, че Uncharted 3 е по-добър от 4, но ако е така вероятно съм се изразил неправилно. Три ми хареса повече от 4 по причините, които съм изтъквал, но смятам, че това си е моето мнение и не обвързвам никого с него. Както и да е, не виждам проблем да сме на различни мнения по начало.
Да се хипервентилира за Naughty Dog игра и странните и избори за сюжета не е. Това е даже по-малък проблем от пропагандата при CoD Modern Warfare. Иначе то тук и не всикчки имаме еднакви вкусове, няма угодия за всеки.