Според мен вината е 50% на медиите тук, че играят по свирката на големите компании. Всички знаем защо.
@Mitko6000 - щом са я свалили, възможно е положението да е непоправимо за старата генерация. По-скоро ще я върнат за Петицата само.
@lyubohar - като цяло, тази година медиите направиха доста поразии в живота на хората покрай пандемията, макар че е по-добре да има информация, отколкото затъмнение. При ютюбърите аз следя само 2-ма - 3ма, не че и те не са платени, ама поне критикуват здраво, когато някой се наака.
На мен точно това ми харесва. Ако можеш да развиеш всички дървета, една игра не е ролева, а приключенска. Така поне в едни момент започваш да мислиш повече и повече къде да вкарваш точки. И имаш мотивация да преиграваш. Ся и аз почти сигурно няма да играя Cyberpunk-а втори път... някак ми се струва, че геймплеят трябва да е малко по-дълбок в ролев аспект. Дано след 3-4 месеца да вкарат яки неща, тогава ще играя още.
Моето голямо притеснение е обаче, че веднага щом я закърпят ще тръгнат да правят нещо като GTA Online за мултито и ще заебат целия сингъл. Всички знаем, че там са големите пари, там са милиардите днес. Сингълът си има определен потенциал, да, когато една игра се поддържа дълго и качествено (като третия Вещер) постоянно привлича нови купувачи. Но въпреки това онлайн режими с микроплащания могат да докарат много, много повече кинта. Надявам се поляците да наблегнат силно на сингъла, преди да скочат на мултито... ама съм почти сигурен, че няма да стане. Някак поведението им от последните седмици не е окей.
GTA V беше една от най-красивите PS3 игри, Cyberpunk 2077 не е една от най-красивите PS4 игри. Реално погледнато е супер грозна в орязаната си визуално версия. Нали малко трудно е да я сравниш с Horizon: Zero Dawn примерно. При вървенето - намерих видеото на Digital Foundry, играта не върви с 14-24 кадъра. По-скоро са 24-28 в болшинството от времето. Както добре знаеш 24 кадъра в секунда е минималното число, нужно ни, за да приемем картина като вървяща плавно, заради което повечето филми вървят с толкова кадри. Явно заради това GTA V не се усеща така, сякаш "цепи", не държи 30 кадъра, но и не пада често под абсолютния, санитарен минимум за една игра. Изнамерих видеото, понеже съм играл GTA V на PS3 и не усетих да ми нацепва постоянно. Да, в някои моменти, най-вече при експлозии и като гори нещо, се усеща спад в кадрите (както показва и видеото на Digital Foundry), но не е като Cybeprunk 2077. Там кадрите падат често под санитарния минимум, при който няма как да усетиш картина като плавна.
Да, планирането им беше лошо. Моментът за "истинско" отлагане на Cyberpunk 2077 беше през лятото, когато го забавиха от септември до ноември. Тогава трябваше да бъде отложен наистина. След това просто нямаше как. Едно на ръка, че са вкарали 50 милиона минимум за маркетинг, а може би и 70+, то даже и на UFC-то грееше картинката на Cybeprunk 2077 с Киану. Другото, че като имахме ноемврийска дата - нямаше как да забавят играта с още 4-6 месеца. Щеше да е очевидна лъжа - първо от септември до ноември казват - "Тука сме на 99%, всичко е точно", пък после още четири месеца - значи не всичко е точно. Някъде октомври са видели, че всичко си е ебало мамата, дадоха си няколко седмици и така. Лошото планиране е в корена.
Гледах едно интересно видео от 2018-а. Когато беше скандалът с преработване. Там се говори за същото, не толкова висока компетентност от мениджърите в CD Projekt Red и недобро планиране, което кара служителите да се преработват. В резултат на което мнозинството от девовете са напуснали след The Witcher 3, но това си е друг въпрос. Та ако някои шефове в CD Projekt Red са си мислели, че преработването ще е решението на всичко... може и да са вярвали, че за няколко седмици с яко натискане на турбото всичко ще е наред. Да, ама не. Със сигурност компанията ще трябва да се променя след Cyberpunk 2077, просто не мисля, че ще минат метър както преди (когато и бяха много по-малки).
https://youtu.be/C5pHpQqhmR4?t=728
При еквивалентни сцени са подобни. В хаос GTA V на PS3 ще падне повече, точно като CB 2077.
Дали са красиви не знам. На мен PS3 версията на GTA V ми се струва грозна. 2008ма-2009та година графика по PC стандартите. По-зле от Crysis, със МНОГО по-просто осветление от Clear Sky.
Конзолите имат красиви игри само 1-2 години след като излезнат. След това нямат красиви игри. Винаги сравнявай спрямо макса.
"Както добре знаеш 24 кадъра в секунда е минималното число, нужно ни, за да приемем картина като вървяща плавно, заради което повечето филми вървят с толкова кадри."
Това не е така. Едно е на филм със истински (или CGI дори) Motion Blur, друго е на игра. Причината филмите да са OK така е защото нямаш контрол над тях и защото нямаш post-processing ефекти, които да вървят в реално време и да правят повече вреда отколкото добро.
"Really high-quality computer animation (e.g. Pixar’s films) also often include motion blur. This requires the renderer to calculate object positions and how they interact with the camera and lights (which may also be moving) over a range of times, instead of just one point in time. This costs extra rendering time per frame, but makes the result look more like a movie shot with a camera. (The same techniques also allow simulating lens depth of field, another bonus). CGI movies are not rendered in real time; a single frame may take hours of computation, so these methods are available."
BTW анимацията може да е плавна дори на 20, 16 или 8 кадъра в секунда, но там има и други фактори. Реално това което е добро за филм може да е 8 (animation is part of the 7th art form), 16, 20, 24 или 48/60/120 кадъра, да, но при една игра просто не е така. Парадигмата е друга.
Знаеш, че не е коректно да навлизаш в хипотези, нали? "Какви би било, ако в GTA V за PS3 стане еди какво си". Коментираме онова, което имаме като видео материали с кадри то Digital Foundry. Във видеото, което си споделил, на 10:30 има секция от 20 секунди, в която кадрите в секунда са 15-18 в Cybeprunk 2077. Няма никакви експлозии или "хаос", просто петима противници на екрана. Очевидно играта цепи. Заради това са критиките за Cyberpunk 2077.
Как би вървял GTA V в същата сцена? Не мисля, че имаме снимана същата ситуация. Имаме малки престрелки, в които кадрите са добри.Имаме взривове във видеото на Digital Foundry за GTA V, кадрите падат до 18-20, което пак е по-добре от цялата цепеща секция от Cyberpunk 2077. И въпреки това не говорим за еквивалентна сцена. Какво ще стане според теб, ако гръмне автомобила в онази престрелка от 10:30, където играта върви с 15 фрейма? Сигурно ще падне до под 10 кадъра.
Ясно е, че идеята ти е, че играта за PS4 всъщност върви добре, ама има fake outrage, само че фактите са други (и са неоспорими, измерени от Digital Foundry). Допълнително играта хем върви зле, хем е грозна. Ако беше красива, ама вървеше зле, повечето хора щяха да го преглътнат, понеже щяха да видят защо. При GTA V съвсем вероятно е било пренебрегнато не толкова доброто вървене на моменти, защото заглавието беше доста красиво за PS3 стандартите. Ся ясно, че не разбираш console peasant-ите, ама аз като наполовина конзолен селяк да ти кажа.
Но сцените във видеото са леки. Не са тежки сцени. Не мисля, че е голяма хипотеза да кажа, че във престрелка на 6 звезди ще е много по-зле. Винаги е така. DF показаха сцена със няколко NPCта и екшън - там падна до 16 кадъра CB 2077. Във еквивалентна на GTA V сцена, демек лека сцена, беше подобни кадри. Със сигурност GTA V също ще падне под 20 кадъра във екшън сцена.
DF не са върховното мерило за CPU или GPU performance. Понякога дори и те са идиоти. Примерно не знаеха, че RX 6800 XT е 64 CU видео карта за Pixel Shading и 72 CU карта за Compute. Това го има във Linux драйверите от почти месец, но те не четат Whitepapers или driver stuff. Дори аз знам повече от тях за самият хардуер...
"При GTA V съвсем вероятно е било пренебрегнато не толкова доброто вървене на моменти, защото заглавието беше доста красиво за PS3 стандартите."
Не ми дреме за PS3 стандартите. Хората със PS3 стандартите да си го начукат колкото се може по-навътре. Има един стандарт, не два. Само по него се мерят нещата.
Но и те за едно отлагане получаваха заплахи за живота и т.н. Все пак не може "И вълкът сит, и агнето цяло".