Вероятно някои от вас са попадали в случая да обещаят някаква функционалност, която им се струва лесна за написване, да чакат до последния момент, за да я направят, а накрая да се окаже, че е изключително трудна по някаква причина (а се очаква едва ли не утре да я покажете). В този случай не можеш да кажеш - "Ми, това се оказа невъзможно", щото тогава шефът ще те пита - "Хуу, ама ти какво прави цяла седмица тогава". Изпадаш в деликатната ситуация, в която трябва да си пръснеш гъза и да направиш нещо, независимо с какви средства. Е, мисля, че CD Projekt Red са направили нещо такова, чакали са до последния момент с версиите за старите конзоли, а от един момент нататък просто няма как да се отречеш от обещанията си. Става дума за ситуация без правилен ход.
Много от ситуациите, в които CD Projekt Red се постави, са ситуации без правилен ход. Въпросът е как се е стигнало дотам. А не как да се измъкнеш, когато вече си затънал до шия в лайната. Не са проблемът old-gen версиите. Нека тук напиша черно на бяло, че според мен някъде февруари-март поляците ще ги закърпят достатъчно, ще изглеждат доста по-добре и ще имат що-годе стабилен фреймрейт, сигурно и Digital Foundry ще пуснат едно видео и ще кажат - "Баси, гледайте какъв ъпгрейд има. Според мен CD Projekt Red няма избор, освен да оправи версиите за PS4 и Xbox One, понеже репутацията им е заложена на тях. Което е супер ташак и ирония, понеже Cybeprunk 2077 ще накара немалко хора да ъпгрейднат, мислейки си - "Тея стари конзоли вече са за коша". Тъй или инак ще видим какво е технически възможно и какво - не, много скоро.
Не е проблемът и в отлаганията. Както писах многократно, вече като стана септември, октомври - няма как да се бавиш с още 6 месеца. Колкото реално са били нужни. Проблемът е защо всичко това не е планирано още през лятото тази година, когато беше забавена играта. Айде ся пандемията да предвидиш как ще се развие - няма начин. Но не може и тогава да не е било ясно, че за няколко месеца играта няма да е завършена.
Мисля, че в мениджмънта на CD Projekt Red се шири мисълта, че всичко се оправя с крънч, понеже веднъж е проработило с The Witcher 3. Да, ама не. Едно на ръка, че това си е тип хазарт, никога не можеш да знаеш какво ще се случи. И друго - колкото е по-голям проектът, толкова е по-голям шансът преработени и яко уморени хора да омазват повече, отколкото оправят. Това, че в The Witcher 3 двеста човека са свършили X работа по време на крънч не означава, че петстотин в Cyberpunk 2077 ще свършат в X*2.5 размер. Гледах едно видео между другото, от 2018-а (покрай скандала за преработвания), в което се казва нещо подобно. Не са "оригинални" размишления това, не и изцяло. Добавя се, че заради крънча адски много разработчици са напуснали. Вероятно положението ще е подобно и след Cyberpunk 2077. Това след всяка игра да почваш горе-долу отначало също не е много устойчив модел, мисля.
А в CD Projekt Red едва ли има разработчик, който да е спал както трябва в последните 6 месеца.
Също така може да видиш PS2 версиите на
Spyro Dawn of the Dragon
Call of Duty 3/ World at War
Alone in the Dark
Която и да е Fifa от 07 нататък
още кой знае още такива cross gen игри
и ги сравни със съответните PS3/Xbox заглавия
Аналогично е и положението със примерно Harry Potter игрите за PS1 vs PS2 уж същите игри.
Така че да, това което стана с Cyberpunk 2077 не не нещо невиждано. Винаги така е ставало при преходът между генерациите и излизащите тогава cross gen игри
Какво се е променило обаче:
1. В миналото на хората не им пукаше толкова каква е версията за старите конзоли, защото се смятаха за едва ли не непотребни и при първа възможност ги разкарваха да купят новите. Сега даже и да искат това няма как да стане, защото PS5-ците са малко бройки и предимно седят при скалперите
2. Все пак Cyberpunk е доста очаквано голямо и амбициозна заглавие, ако беше някакво инди, надали щеше да се вдигне толкова шум че е бъгаво и неоптимизирано
3. Заради многото източници на информация хората вече станаха по претенциозни и вманиячени що се отнася до техническото изпълнение на игрите. Едно време на никой не му пукаше че Tomb Raider 4 на PS1-цата беше мега пикселизирана и вървяща с 20 fps, въпреки че PC версията беше тотално по-добра, да не говорим за по-късно излязлата Dreamcast версия.
Като хлапета като цъкахме Super Mario не ни пукаше особено че играта не следва последните технически нововъведения, защото е на 10+ години и по същото време имаше Quake 2.
Та така е, времената се менят и нещо което навремето на никой не би направило впечатление, днешно време може да мине за epic fail, пълен скандал
Ама разбира се, че най-важни са парите и мислят само за тях, то заотва има рефъндове и т.н. Нормално е да искат пари за продукта си, ама що ти обяснявам на теб, като божесвените Рокстар не бачкат за пари...
Каквото няма.
Буквално няма едно оправдание за този фрапантен порт. Дори и "Ми старите конзоли са скапани, технически не е възможно" не е добро оправдание, защото дори това да е така - CD Projekt Red трябваше да са го осъзнали отдавна и да се откажат от тези версии. (Да не говорим, че както казах смятам, че след 2-3 месеца ще имаме добри PS4 и Xbox One версии, с които този аргумент също ще отиде в кофата.)
Другото е - "Потребителите са разглезени" - като "разглезените" потребители направиха Марсин Ивински и Михал Кицински почти милиардери. По данни от миналата година единият е оценен на 900 милиона долара, другият - на 800 милиона. Тогава пазарната капитализация на CD Projekt Red е горе-долу същата като сегашната (която пък пазарна капитализация е в момент, в който акциите на компанията са в срив, сред 5-6 месеца двамата ще са милиардери). Забавен факт: тези двамцата са оценени по-високо от лицето на злото Боби Котик. Третият голям, финансовият шеф на CD Projekt Red, чието име е да кажем Ниелубовиц (на око така го превеждам на български), се оценява на 450 милиона долара.
Прости ми, ако не приема аргумента, че съм разглезен, понеже критикувам противоречивите решения на няколко изключително богати човека.