Има хубава търговска система - няма пари в този свят, което винаги съм си мислел, че реално така би се случило - каква стойност биха имали банкноти или бижута в постапокалиптичен свят с рухнало общество? Вместо това предлагаш на търговеца предмети и ресурси от инвентара си, които иначе би ползвал - аптечки, оръжия, муниции, лекарства... И трябва да прецениш от какво можеш да се лишиш, за да вземеш нещо друго. Естествено раницата ти събира малко и трябва и там да преценяваш какво да носиш.
Битките са също сякаш добре реализирани - млатиш с брадви, крикет-бухалки, сопи, или направо юмруци, но имаш и огнестрелни оръжия, на които гледаш да пестиш мунициите обаче.
Графично е ОК. Играта не се опитва да надскочи себе си. Някои текстури са доволно размазани, все едно от Халф Лайф.
Та това са първи впечатления. Интересна ми е.
През уикенда започнах Greedfall II- отново тотално размазване от кеф. Не е толкова велика като единицата, но отново страхотна игра! Навъртях 7-8 часа, без да се усетя. Битките са по-различни, тактически са като Dragon Age поредицата, имаш пауза, с която спираш и преценяваш какво да правиш. Повече харесвах битките в единицата, но всичко останало, което прави GreedFall адската сила си е тук- разнообразни куестове с различни начини на минаване - стелт, с фронтално нападение или дипломация. Постоянно взаимодействие и последствия от действията ти в очите на спътниците ти. Супер игра! Графиката е потресаващо зле за модерна игра, който е графоман
, да я избягва! Но всичко останало е топ!
Междувпрочем след като видях новината за увеличаване на конзолите, се реших да си взема ПС5 Про. Инсталирах Horizon Forbidden West и играта изглежда уникално добре с новите режими. Подготвен съм и за Crimson Desert вече, ако реша да я играя след време.
Па ако имаш ПЦ и се кефиш да геймиш на него, не виждам смисъл да вземаш конзола. Аз я взех по две причини - ексклузиви (по това време все още бяха ексклузиви) и че ми писна да се гърбя на бюрото. Към днешно време ексклузиви почти няма, а дето викаш може и с контролер. Но пък компютър еквивалентен на ПС5 / ПС5 про ще ми е извън бюджета, така че може да се каже и финансова причина при мен.
Дори и Про-то че е 800 евро пак е поне на половината цена на адекватен компютър.
https://blog.playstation.com/2026/03/27/new-price-changes-for-ps5-ps5-pro-and-playstation-portal-remote-player/
За мен, Про-то никога няма да си струва, дори и за някой който тепърва взима.
Иначе, аз от моята 5-ца съм си доволен вече повече от 3 години. Конзолата от последните 5 години поне, е била главно защото ми е по-удобно да цъкам на нея. Реших се на 5-цата, защото имах PS4 Pro, което беше много шумно и ме подлуди накрая, дори след профилактика. 5-цата е чук обаче. Никакви проблеми с нея.