Парола
Парола (отново)
Имейл
Форум
Последна активност
<
1
...
159
...
797
>
nightwarrior
Цитиране
09 март 2017
Не съм и твърдял друго. Коменарът ми по-скоро е насочен към задаващите въпросите. Но не едва ли е задължително невъзможно. А и не забравяй, че опити за пълно бягство от чуждици водят до "драсни-пални-клечица"
vanmx
Цитиране
09 март 2017
Май сега ще напиша още един дълъг пост.

Направо да започна с tl;dr версията:

Всички езици се променят и това е нормално, защото се променя светът. Причините за това са практически а не идеологически и политически. Сегашния "правилен" български за 1300 години се е превърнал в една огромна смесица от "чуждици" за да бъде жив и до днес. И процесът продължава. Безмислено е да се противопоставяме, още повече пък заради някаква идеология.
Това е, case closed

Сега следва разширената версия :

На мен пък са ми странни тия хора които се дразнят на използването на чуждици и вкарването на нови думи и правила в езика. Това си е направо вървене срещу естествения и логичен път на развитие.

Езикът е просто средство с което хората да се разбират помежду си, нито нещо повече, нито нещо по-малко. Тотално безмислено е да се асоциира с някаква независимост, национализъм, идентичност и т.н и поради това да си стои така консервативно непроменен. Просто не е практично.

Защото светът се променя, т.е появяват нови неща, нови типове житейски ситуации, нови явления и за всичко това си трябват нови думички и нов начин на изразяване. Езикът трябва да е готов да се надгражда и променя, според епохата, за да бъде удобен за използване иначе умира напълно.

Всъщност и това е причината английския да е толкова масов език - причините на са идеологически, политически и т.н, ами просто езикът е мега гъвкав, в същото време за много хора по света е нативен (сори за чуждицата ) И се учи доста по-лесно от китайския примерно... всичко е заради практичност. Няма да се учудя ако след 500 години целия свят говори някакъв мега опростен диалект на английски, а отделните езици, ако въобще съществуват, да са някаква екзотика и да се използват само в някакви по-изостанали места или ако определени хора искат да си говорят и околните да не ги разбират. Това е просто естествения и логичен път.

Така че заебете тия простотии с идентичвостта, колективността и националността, ограничаващи работи са това.

Ако следваме тая логика, трябваше сега след всяка думичка завършваща на съгласен звук да пишем "ъ", както е било "правилно" допреди има-няма 80 години, по "царско" време. Доста непрактично, нали? Или дай направо да си говорим на езика на хан Аспарух. Интересно как ще ми обясниш чрез него какво те кефи във CoD или нещо за Xbox намаленията . Или пък на езика на балканските славяни, всъщност сигурно сега написах десетки думи "чуждици" дошли от някакви различни славянски племена преди 1000 и кусур години.

bojosan
Цитиране
09 март 2017
@vanmx,това за идентичността, колективността и националността не са простотии и не са ограничаващи работи.Като цяло не съм съгласен с написаното от теб,но не виждам смисъл от спорове.
Живял съм в Германия и Швейцария ,и знаеш ли колко шваби видях да говорят английски - нито един.Говоря ти за обикновенните хора,а не за тези ,чиято професия го изисква.
Пунктирайки езика им,човек започва да прави същото и с начина им на живот,поведение и отношение в обществото,традиции и празници и постепенно с времето губи своята идентичност и самобитност.Демек викат ставал космополит.Всъщност никакъв космополит не става,щото англосаксонците никога няма да го ебат за слива,и за тех той ще бъде втора ръка човек,нагаждач и без достойнство.
vanmx
Цитиране
09 март 2017
Не става дума да говориш английски, ставаше дума за използването на чужзици от английски. Не вярвам германците да не използват такива

Иначе много хора разсъжзават така като теб и аз наистина не ги разбирам. Дали един човек е втора ръка и недостоен се определя не от неговата идентичност и самобитност, ами от личните му качества. Но да, прав си че няма смисъл от спорове

Former Gaming Glory
Цитиране
09 март 2017
Работата ми е свързана с това. Понякога работя в екип с чужденици и няма как да не кореспондираме на английски.
Това едно, друго е че става естество да плюеш чуждици като се опитваш да обясниш нещо на бързо, хората не се усещат, аз не се усещам и не го правя нарочно, другите също не го правят нарочно (с изключение на хипстърите и лапетиите).
Това на мене не ми прави проблем и честно казано аз се дразня когато някой ми направи забележка за това.
Аз примерно не понасям български дублаж и като малък се радвах много като понаучих англе в училище и накрая разбирах смисъла на филма без простите и непълни обяснения на дублажа.
Ще спра ли да го правя?
Не.
Прави ли ме това по малко българин?
Честно казано даже не знам как се стига до тази логика. Както се вижда не ми е попречило на майчиния ми език.
Също като ми кажат че комиксите са глупаво нещо, а благодарение на тях като малък се научих да чета , т'ва е най якият начин да научиш едно дете да чете, или да научи чужд език като му пускаш недублирани анимации.
DragonSlayer
Цитиране
09 март 2017
bojosan, какво, по ягодите, значи "пунктирайки езика им"?
Не е задължително да има смисъл във въпросите. Това е задължително само за отговорите." Сюзън Смърт
pseto
Цитиране
10 март 2017
В език като нашия, който е пълна мешавица и от изтока, и от запада е много трудно да сме пуритани. Някои думи си стоят тук от хилядолетие и половина, а някои нови чуждици може и да заместят скоро думи, които стоят тук от хилядолетие и половина. Нормално е, всеки език еволюира, аз лично никога не съм бил против дори и по-драстичните чуждици. Макар че ги ползвам тогава, когато ги "усетя" като вписващи се в текст.

Пейсинг мисля, че не съм използвал и един път в сайта досега. "Темпо" ми се струва много по-добрият и звучащ нашенски вариант. Очевидно отново чуждица. За сметка на това "скил" и "умение" си ги ползвам като синоними открай време, също и "демидж" и "щети". На нас като геймъри ни е ясно за какво иде реч, но чат-пат са ме критикували за подобни думи. Всичко зависи как ти върви писането и толкоз.

Ако се замисля за мен чертата идва в един конкретен момент: ако се пише нещо съвсем конкретно, то тежките чуждици не са проблем. Примерно ако говорим за игри и навлезеш в някоя механика, която предполагаме, че читателите на дадена статия познават в определен детайл. Ако тръгнеш да се правиш на пуритан, тогава нещата отиват точно на "драсни-пални-клечица". И в интерес на истината ми се е случвало. Примерно виното ми да е било прекалено много дадена вечер като тръгна да пиша и да реша да ползвам "по-чист" български, което само по себе си е тавтология. Ами, става нелепо. От друга страна ако тръгна да описвам някакъв пейзаж, някак ще ми е странно да пиша колко стънинг е ландскейпът примерно. За общи приказки предпочитам по-малкото странно звучащи чуждици. Защото никой от нас наистина не осъзнава колко много чуждици ползва всеки ден.

П.С. Наскоро ми се случи да слушам човек - българин, не чужденец - който намираше титанична трудност да намери нормални звучащи на нашия език думи и ползваше драстични еквиваленти от английски. Ами, стана ми неприятно. Не от някакъв криворазбран патриотизъм или нещо такова. Просто звучеше като някакво изнасилване на нашия език и тотално бедна езикова култура. Ся всеки днес що-годе говори някакъв английски, ама дай и да български да говорим.

bojosan
Цитиране
10 март 2017
Ставаше дума,че търсейки отзиви за някоя игра по разни форуми,съм попадал на много постове,които са ми трудносмилаеми поради факта,че са на някакъв английско - български (с английски думи написани на кирилица!).Случва ми се и на мен спорадично да ползвам,но на места е толкова натрапчиво ,че мен лично ме дразни.Абе в края на крайщата - дреме ми,аз нещата не мога да ги променя,нека всеки си пише и на китайски ако иска,негова си работа,в демокрация живеем.
darkblue
Цитиране
10 март 2017
bojosan
Цитиране
10 март 2017
Пуснали са демо на Homefront.Представете си каква е играта,след като и демото не събрах сили да мина...
Former Gaming Glory
Цитиране
10 март 2017
There we go:
http://imgur.com/a/wL6j7

Повече инфо:

CPU: i5 7500
RAM: Kingston Hypper X 16GB DDR4/2400Mhz
SSD: Crucial MX300 275GB
MOBO: Asus STRIX H270F Gaming
HDD: WD Black 1TB 7500/32MB Cash Server Edition
PC BOX: Fractal Design: Define R5
PSU: Seasonic 12 II 620W, Bronze 80
VGA: Gigabyte GTX 1060 Windforce 6GB DDR5

Изтрит потребител
Цитиране
10 март 2017
Изтрит коментар
You've been compromised. Toxic always wins! :P
DragonSlayer
Цитиране
10 март 2017
Честито!
Не е задължително да има смисъл във въпросите. Това е задължително само за отговорите." Сюзън Смърт
Former Gaming Glory
Цитиране
10 март 2017
Thanks!
Все още не съм пробвал игри на него, но вече свалям Нека бъде гейминг!
bojosan
Цитиране
10 март 2017
Паметта е яка.
<
1
...
159
...
797
>
Нужно е да сте регистрирани, за да пишете във форума.