Парола
Парола (отново)
Имейл
Форум
Последна активност
<
1
...
404
...
781
>
morgoth_srs
Цитиране
29 януари 2021
Как се справя Full array подсветката в тази сцена от 1:33 нататък? Пичът от HDTVTest май с нея тестваше. Разбира се в HDR вариант.
https://youtu.be/_YQyKOAq-rA?t=91
lyubohar
Цитиране
29 януари 2021
Ще тествам и ще докладвам
darkblue
Цитиране
29 януари 2021
Dandelion - Still The Best Romance Choice
Цитиране
29 януари 2021
Charcharo
Цитиране
29 януари 2021
@Lyubohar
"Response Time: This essentially refers to how quickly pixels change from one color to another, measured in milliseconds. The faster, the better. Modern displays use overdrive, which is just applying higher voltages to speed up pixel transitions, but this can cause its own artifacting (coronas) which reviewers call overshoot. Here is a table that lists the response time ranges for modern day panel types (with acceptable overshoot levels), looking at higher end gaming monitors and TVs. Of course your generic $100-200 monitors and $300 TVs are nowhere near this fast, and LCD panels have sped up drastically in recent years.

Panel Type Average Response Times
TN 1-4 ms
IPS 2-5 ms at 240-360 Hz, 4-6 ms at 120-144 Hz
VA 1-5 ms with up to 25 ms peaks at 240+ Hz, 2-6 ms with up to 40 ms peaks at 120-144 Hz
OLED 0.2-1 ms"

Иначе, ето ти calibration report:
https://www.prad.de/download/BenQ%20SW320%20kal-srgb.pdf

Има САМО един добър LCD дисплей:

Другите LCDта все едно нямат local dimming.

Това, че са сложили LED пред LCD не значи, че е супер по-добра технология. Прав си че вече са по-добри от едно време LCDта, но има разлика между по-добри и равни на OLED.

"Ясно е, че има. 65" OLED > 65" LED, разбира се, ако цената не е фактор. Но 65" LED >>> 55" OLED."

Не съм съгласен. Има optimal viewing distance и ако имаш прекалено голям екран става по-гадно. Питах Jester защо има 55" а не 65" LG тъй като за него парите не са проблем.

"Because my sitting distance is better suited to 55 than 65
And all LCD/LED is trash as you know"

Сега той е по-гаден от мен и не мисля, че LCD е чак толкова зле, но съм съгласен, че ако човек търси качество няма как това да е технологията. Виж, MicrOLED ще е вече още по-добра.

В моят случай не искам по-голям телевизор, че дори 55" е малко прекалено поне така както е нагласено всичко в стаята. Макар, че май може да се сложи още по-голям, но не виждам как това да е толкова по-яко? Не е ли по-важно да имаш истински HDR и истинско черно пред размера?

"Относно опресняването: моят екран е 120 херца, колко повече трябва да е, при положение че над 80-90 херца трудно се хващат от човешкото око?"

Не мисля, че е трудно за човешкото око да види, че 90hz е по-добре от 60 но по-зле от 120. Виж, ти и преди си споменал, че трудно виждаш разликата. Обаче аз я виждам. Няма да те лъжа, 120 vs 90 не е колосална разлика но не е и малка.

Обаче горе не е за refresh rate или panel response time само а и за colour response time. Смяна на цвета. LCD е доста по-бавен там.

Мисля, че читава дискусия се заформя !

lyubohar
Цитиране
29 януари 2021
Мисля, че повечето от тези неща ги знаеш само на теория Не знам колко телевизори от обсъжданите са ти минали през ръцете, но според мен не са много, дори доколкото разбирам нямаш OLED в момента, а си тръгнал да го защитаваш на хартия

В реалния живот тези неща носят минимална разлика и ти гарантирам, че няма да извадиш видимо по-добър HDR от моя от който и да е мечтан OLED, готов съм да се хвана на бас за сериозна сума дори. Не и разлика, която да се долови съществено при гледане, ся с разни калибратори сигурно ще я измериш и ще си доволен на цифричките.

А размерът е много, много важен. Защо според теб хората все още ходят на кино при нивото на домашната техника в днешно време? Заради размера на екрана и звука основно.

Естествено, че има optimal viewing distance; ако го гледа от метър-метър и половина, 55 инча са добре, да. Ама рядко някой гледа от толкова близо и затова автоматично казвам, че е малък.

sauron93
Цитиране
29 януари 2021

Прочита малко информация във интернет и представя нещата сякаш ги знае от личен опит. И това го прави със всички теми по които спори . Ясен ми е като отворена книга ,нърдчето

Charcharo
Цитиране
29 януари 2021
Инженерната реалност си е ... факт?
Не разбирам какво искаш да кажеш. Да спра да вярвам на технологията? Нали за това се развива, за да е по-добро.

За да видя разликата между OLED и LCD просто пускам сцена от Metro Exodus: The Two Colonels и ще се види къде има истинска тъмнина и къде няма на HDRа. На LCDдо няма истинска тъмнина и това ще го издаде незабавно. Иначе на бас със мен е трудно - имам добро зрение. Нямам памет но поне виждам добре

Optimal Veiwing Distance за 55" е 2.3 метра. Ако е само за филми (нещо което не правя) е около 1.9 метра. На 1.5 метра ... дуде ще ослепея след 30 мин.

На кино ходя само за да съм с приятели или за да говоря с жени - мечтата на Sauron. Не е защото при мен на телевизора или дори монитора не ми е OK. Макар, че нямам яко аудио, уви. Аудиото си е огромен плюс на киното.

@Sauron
Ако учиш и се трудиш ще можеш и ти някой ден да си позволиш такива яки играчки. Остави батко ти Lyubohar и Charcharo да си спорят, може да ти подарим някое телевизорче някой ден

The_Doctor46
Цитиране
29 януари 2021
За дистанцията 100% подкрепям Charcharo. Кой по дяволите гледа 55 инча екран от 1.5м. Тва ще си прецакаш очите за минимално време. Аз стария ми телевизор дето беше 43 инча го гледах от 2.5 метра и си ми беше ок. Не знам как може да се завреш в екрана. Да не говорим за по-големи от 55.
You can either fight at my side or get crushed under my heel, but you will not stand in my way
morgoth_srs
Цитиране
29 януари 2021
Не си съвсем прав Charcharo - с local dimming можеш да направиш абсолютна тъмнина. Но! Бях дал сцена със звездно небе. Идеята е, че имаш много светли малки точки, на много тъмен фон. Което вече си е истинско предизвикателство за алгоритъма за local dimming-a - дали да освети зоната и да рискува да направи светъл правоъгълник от тъмнината или да намали силата, но да направи звездите бледи. И най-лошото, че в някои зони решава да направи едното, в други другото и картината става на по-светли и по-тъмни правоъгълници. Но от друга страна,както казах и преди - в добре осветено помещение това не се забелязва. В ревютата се вижда, но там винаги споменават под линия, че ефектът е преекспониран заради чувствителността на камерата.
lyubohar
Цитиране
30 януари 2021
Ами те повечето калкулатори за viewing distance са от-до. Вие разбираемо цитирате само горната граница, а аз долната, но долната е около метър и половина. Не казвам, че трябва да се гледа от минимума, но и приятелят ти не стои на 1.5 метра, нали?

Иначе киното е лошо място за говорене с жени, хората са измислили барове за тая цел.

morgoth_srs: ще я гледам днес тая сцена. Иначе тоя ефект със зоните е супер минимален с правилните настройки, да не кажа, че не ми се е случвало да се прояви от месеци. Да гледаш видео ревюта на ТВ за мен е леко малумно по принцип; телевизора съм си играл да го настройвам с дни наред четене, готови калибрации и експерименти; много се съмнявам, че някой прави същото на ревютата. Освен това камерата и екрана, на който гледаш ревюто, малко обезсмисля цялата идея. Все едно да слушаш видео ревю на колони за 5000лв със слушалки за телефон

По принцип съм наясно в кои сцени се дъни леко телевизора ми, виждам ги и за няколко секунди ме дразнят, но въпросът е: колко често ти се случва това Vs колко често ползваш размера на TV за една и съща сума пари? Аз гледам много - гледам поне 2-3 филма на седмица, гледаме поне един сериал с жена ми и отделно гледам сам още един. И подобни сцени се срещат много рядко. Например тъмен и с несъвършено черно беше Mindhunter на моменти и ме дразнеше, от друга страна Peaky Blinders също е тъмен HDR, но се вижда прекрасно. Ами с моя режим на гледане като си взема OLED и го гледам през деня няма ли реално да ме дразни в пъти по-често?

Charcharo
Цитиране
30 януари 2021
Е филмите не заслужават да си тих . Too crappy for such respect Иначе преди и след киното са си част от самото излизане. Не е само самото кино.

Гледам от-до калкулаторите пак не дават 1.5м. От 5.5' (1.68 m) до 7.5' (2.28 m).

Той седи на 2.1 от Телевизора. Аз на 2.3. Не си представам да е добре за мен да е още по-голям но може като се взима нов след 2-3 години да опитам. Иначе ако дори и на теб ти прави впечатление къде се дъни, значи за мен ще е още по-очевидно просто заради разликата във зрението ни.

Тъй, че ако някой има пари за 55" OLED ама може да си вземе 65" LCD, просто бих му казал да спести още за 65" OLED.

Жалко обаче, че все още нямаме масови MicroLED телевизори и монитори.

EDIT: С какво устройство калибрираш телето?

lyubohar
Цитиране
30 януари 2021
2 метра за 55 инча си е ОК. Аз гледам 65 от 3 метра и мисля, че със 75 ще е още по-яко. По калкулаторите съм на границата.

Иначе зрението ми е 20:20, не се заблуждавай, че ми е зле зрението Всъщност като ходя по фирмените прегледи това ми е единственото, което е 100%. А ти с това нечовешко зрение какво ще правиш ако ти се догледа филм на OLED-а в слънчев ден?

Не съм го калибрирал лично ТВ, макар че навремето съм си калибрирал монитор. В avsforum имаше двама пича с ТВ като моя (сигурно отдавна са взели по-нови), които се занимават професионално с такива неща и имат калибратори и си играят постоянно да мерят. То има и други де, ама тия наистина разбират. Та има публикувани n на броя 10-точкови профили, вкарваш си ги и преценяваш. Аз в крайна сметка ползвам модифицирана версия на единия, защото всички ми жълтеят леко. А и има някаква, макар и минимална, разлика между отделните екрани от един и същи модел. Но като цяло е много малка и готовите настройки са доста добра отправна точка и нататък - по собствените очи

Charcharo
Цитиране
30 януари 2021
@Lyubohar

Нямам чак нечовешко зрение. Просто мислех, че твоето е доста под средното заради възрастта и това, че не виждаш разлика между 144 и 75HZ или нещо такова. Не съм искал да те обидя.

75" вече си е за 8K според мен. За мен Endgame-a е 8K 600Hz MicroLED HDR поне 1000 монитор/TV.

Евалата за пичовете които помагат така с калибрирането. Да се калибрира монитор или TV е адски трудоемко начинание

nightwarrior
Цитиране
30 януари 2021
На фирмените прегледи не знам колко вяра трябва да се има. Не говоря само на очните. Малко претупват нещата там. Макар, че зависи и от клиниката дето прави изследванията може би.

Аз съм по-скоро като The_Doctor46, тия екрани които обсъждате ми се струват некомфортно големи за тия растояния. Ама предполагам, че е много и до човека. Както се спомена, има хора дето си гледат на телефона филми. Мисълта ми е, че отделно от техническата част и viewing distance и т.н. има и чисто субективна такава и мисля, че там ви е разминаването.

<
1
...
404
...
781
>
Нужно е да сте регистрирани, за да пишете във форума.