"Dozens of high-profile PC games were rendered temporarily unplayable this weekend, after DRM firm Denuvo appeared to experience issues with its servers."
LMFAO
https://www.eurogamer.net/articles/2021-11-08-metal-gear-solid-games-taken-down-over-historical-footage-licenses
Не знам какви исторически кадри е имало, не съм ги играл - важи за заглавията 2 и 3.
Надявам се компаниите да почнат да се успокояват скоро, че са се справили с проблема, и да спрат да използват толкова тегави и тежки решения.
И тук идва въпросът, от пазене на играта от неспасяеми, страдат тези, които си плащат. Щото ако речем аз, дето съм си платил, играя с по-лош перформънс или изобщо не играя(според примера горе), а този неспасяемия дето си я играе крайната без ядове, тогава не е ли сбъркана цялата ситуация?
Иначе за Денувото си прав, но това не променя нещата за ААА студията. При тях е като при самолетните компании - ако поправянето на дефект ще им струва повече, отколкото да платят компенсации на близките ако падне самолета - няма да го оправят. Същото е и тук - ако ще изкарат повече пари първите 2-3 седмици, благодарение на Денуво-то, боли ги фара, че част от клиентите ще страдат и няма да си купят нищо повече от тях. Не казвам дали е ОК, но съм сигурен, че така се разсъждава.
Радвам се на физическите издания, на самото усещане да си дал пари за нещо за да му се насладиш. Харесвам по-лесната игра с приятели и модването. Реално това какъв DRM има никога не е имало значение за мен. Когато имам пари и смятам, че играта заслужава парите ми - давам ги. Даже неща като Denuvo или абсурдни DLC схеми и монетизация ме агресират и намаляват вероятността да я купя.