През тази година излезе последната такава PC exclusive игра която да показва на макс нивото на тогавашните технологии (Не съм сигурен Stalker от кога беше не съм я играл толкова, а и говоря само за мейнстрийм заглавия... вметвам това специално заради Charcharo ) Говоря за Crysis - това за мен е играта която бележи края на старата ера в която се гледаше детайл и ти трябваше колкоте се може по-корава машина.
Тогава излезе първия Assasins Creed - игра която наложи този тип сингъл плейър игри, който следват всички игри от този жанр следващите години и така до днес. Самото заглавие стана начало на една от най-популярните поредици
Друга игра от това време - Bioshock. Не съм и голям фен ама като видите игра откъдето събирате аудио записи - от там дойде.
CoD4 беше крайпътния камък отввсякъде - тази игра наложи нивото на скриптираност на историята на игрите след нея. Направиха популярно нещо като регенериращата се кръв вместо аптечки, hit индикатори като уцелиш някои, xp points при всеки убит враг и отключване на неща, perk-ове... абе нещата които сега всяка съвременна игра има независимо от жанра. И това беше най-големия хит от всичките тия основополагащи мейнстрийм игри.
Общо взето тогава излязоха 4-5 заглавия които наложиха модата почти две десетилетия напред и направиха игрите това което са сега. Игри които самите те станаха мега големи и популярни поредици. Според мен най-голямо влияние имаше CoD4. Това беше най-продаваното нещо в развлекателната индустрия изобщо, докато не излезе следващото CoD което беше още от същото ама умножено два пъти. Следващите игри от поредицата продължиха тази формула. Другите големи заглавия започнаха и те да следват това нещо.
Всичко това го говоря, защото явно някои съфорумци са били малки тогава, не си спомнят нещата и се учудват като видят CoD да оглавява накакви класации (аз се чудя че някой може да се чуди на това )
Знам че някои ще каже "събиране на аудио записи има и в по стари игри", аз говоря обаче за първите много популярни игри с продажби които се броят с милиони, защото те наложиха тази мода. Защото има едни костюмари (не геймъри) в тези корпорации които като разберат, че игра където примерно главният герой стреля с лък е направила големи продажби, те заповядват и тяхната игра да има лък.
Общо взето периодът 2007-2008 e един от преломните моменти в развитието на гейминга. Не мога да кажа обаче че развитието тръгна в правилната посока
@Lethian
Тази Redfall игра... може и да греша но не изглежда особено интересна брат доста по-мейнстриим от Preyshock например.
Нещо такова имах предвид, просто нямам речника да се изразя В тоя ред на мисли - не те ли дразнят последните две Doom игри с това, че труповете на враговете и техните чаркове не падат и не се търкалят реялистично, ами вместо това умират с някаква скриптирана анимаййка, досущ като Doom игрите от 90-те ?
Trepanf 2 демото е яко
Не знаех, че Half Life 2 също е една от игрите с модове, които са излезнали ПРЕДИ играта да излезне!
STALKER също е така BTW. Това е доста ексклузивен клуб модове преди дори да имаш играта официално
Ето доказателство че Rockstar са боклуци
@Rostik и Lyubohar
Проблемът, е че GTA Trilogy се провали именно защото беше лоша. Не беше проблем на търсенето а на самият продукт. Ужасен, зле направен Remake с тонове проблеми. Сред най-лошите на всички времена.
Един средняшки ремастър на Red Dead Redemption 1 не само че би бил успешен, но и не би се мразил толкова колкото GTA Trilogy.