Парола
Парола (отново)
Имейл
Форум
Последна активност
<
1
...
668
...
751
>
LethianDream
Цитиране
30 януари 2024
Не знам, мен ми става зле от много храни, които съм купувал преди от веригите. Това ми е достатъчно да знам, че са отрова. Това не е конспирация тип "един човек каза нещо за рептилите".
Изненадващо, като си взимам биохрани или ми дават яйца от Железница, нещата са много по-добре със здравето и стомаха ми Но това е дълга и много болезнена тема. Чакаме скоро "Сойлънт Грийн"- хапче, което да реши кардинално проблема с глада в световен мащаб.. от какво е направено то е друг въпрос
morgoth_srs
Цитиране
30 януари 2024
Lethian, не - Дъглас Адамс - Пътеводител на галактическия стопаджия.
Rostik79
Цитиране
30 януари 2024
LethianDream написа
Не знам, мен ми става зле от много храни, които съм купувал преди от веригите. Това ми е достатъчно да знам, че са отрова. Това не е конспирация тип "един човек каза нещо за рептилите".

Баш си е конспирация. Също като тази глупост, че веригите изнасяли не-знам-си-колко милиарда евро от България. Нали гледам из социалните мрежи какви безумия пишат и хората яко кълват. Имаме една българска верига - БулМаг - и мога да кажа, че там е най-гадното месо и освен това е много по-скъпо от чуждите вериги; чака се най-много на опашка, магазинът е мърляв, виждам лятото редовно мухи от зелените да прехвърчат и т.н... В Лидъл винаги е спретнато и лъщи от чистота.
А конвенционалните продукти са си едни и същи - дали от верига или от кварталния гараж (но в последния има много голяма вероятност да е залежала стока и зле съхранявана при това).

LethianDream
Цитиране
30 януари 2024
Не ми хвана мисълта, дали ще е Лидъл или кварталния магазин, отровата вътре е една и съща, явно не съм се изразил правилно Тук в София основно са веригите, при теб явно има и по-малки магазинчета..
Един приятел, който кара ТИР много хубаво го обясни - за Германия вика карам месо макс до 48 часа - в Барселона го качвам и на следващия ден е в Магдебург, виж за България е друго... Ние сме десета дупка на кавала и постоянно ни тъпчат с боклуците на Европа. И нямам никаква полза от това да казвам лъжливи неща или "конспирации", просто това е истината.

Но много се отклонихме от темата, а именно гейминга, така че да се върнем към нея - Уорнър нарочно не дават копия на Suicide Squad на IGN, което значи само, че играта не става в момента за игра

The_Doctor46
Цитиране
30 януари 2024
Не знам какво,къде лъщи,но храните по соца са били с пъти по-качествени от сега.Това е може би единствения плюс на онези времена,което обаче е много важно.Все пак някакъв процент(не малък) от здравето на хората зависи от храненето.Проверки на качеството има редовно в днешно време и резултатите винаги са едни, и същи.От не знам колко марки сирена,само в две има мляко,само в четири са спазени количествата вода,за да може да се нарече сирене и тн.Маслото и то така,шоколад,колбаси.Почти за всеки продукт ,но никой нищо не предприема.Аз като човек,който винаги е на някаква диета,се опитвам да сведа боклуците,които ям до минимум,но няма как да стане в днешните времена.Пържено,мазно,солено,колбаси,полуфабрикати не ям,но другите неща и те не са качество.Колкото до Suicide Squad,още от последните новини и клипчета за играта,стана ясно,че ще е зле.
You can either fight at my side or get crushed under my heel, but you will not stand in my way
darkblue
Цитиране
30 януари 2024
"това е някаква пропаганда и заблуда "как ни тровят с храните".

@Rostik79 - тука не мога да се съглася, храната тука е тотален траш. Имах проблеми с корема и се оказа, че съм получил лактозна непоносимост. На колежката дъщеря и която е на 10 години... познай проблеми с корема.. лактозна непоносимост. Доста Деца вече получават такива проблеми от храните. Самия доктор когато разговаряхме каза че храните ни тук са с много лошо качество и са пълни с боклуци и от там идват проблемите.

Индекс на Е-номера

1. Безвредни добавки:
E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E233, E260, E261, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E333, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E440, E471, E472, E473, E474, E475, E480
2. Подозрителни добавки:
E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477
3. Опасни добавки:
E102, E110, E120, E124
4 Здравословни нарушения
а.) Чревни нарушения:
е220, е221, е223, е224.
б) Храносмилателни разстройства:
Е338, Е339, Е340, Е341, Е450, Е461, Е463, Е465, Е466, сладолед Е407.
в) Кожни заболявания:
E230, E231, E232, E233
г) Разрушаване на витамин B12: E200
д) Холестерол:
E320, E321
е) Нервна чувствителност:
E311, E312
g) Гниене в устата:
E330 е най-опасен (канцерогенен) (съдържа се в например SCHWEPPES LEMON, АРОМАТИЗИРАНА ГОРЧИЦА, консервирани ГЪБИ)
з) Рак:
Внимание! E123 е много СЪЗДАВАЩ РАК. Забранен в САЩ и страните от ОНД. Обърнете специално внимание на добавките E123 / E110 в следните храни: Jelly beans, SMARTIES, винена дъвка HARIBO, шоколадови копчета, крем пудинг, рибни пръчици IGLO, KRAFT Dorahm с крем фреш, KRAFT салам, сирене за мазане, ванилов пудинг E102 , Е110, готови сосове всякакви. [примери са взети от немска селекция от храни в супермаркета]
5. Канцерогенни добавки:
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
6. Нервна отрова.
За гуанилат и глутамат от серията E600, E605.
7. Алуминий:
E173 (алуминиев оцветител), E520 (стабилизатори алуминиев сулфат), E521 (алуминиев натриев сулфат), E523 (алуминиев амониев сулфат), E554 (разделителен агент силициеви соли натриев алуминиев силикат), E555 (калиев алуминиев силикат), E556 (калциев алуминиев силикат) ), E598 (калциев алуминат).
7a) Алуминий в питейната вода:
водните съоръжения използват алуминий като флокулиращ агент. (формира или причинява образуването на малки бучки или маси).

lyubohar
Цитиране
30 януари 2024
Дори да има влошаване на качеството на храната, пак не е ясно какво общо има комунизма с това. Не може ли да е просто въпрос на прогрес/регрес и развитие на човечеството и хранителната индустрия? Не всичко хубаво между 45-та и 89-та се дължи на комунизма и не всичко лошо сега е понеже няма комунизъм.

Иначе това с храната е много индивидуално, алергиите и всякакви непоносимости са много по-силни в днешно време и това се дължи на мръсния въздух, стреса и лошото хранене (което е различно от храната е лоша - човек може да се храни лошо дори и при наличие на добра храна и повечето българи са точно на тоя принцип). Иначе за Е-тата нещата са ясни, чете се внимателно етикета винаги.

darkblue
Цитиране
30 януари 2024
Поста ми за храната няма нищо общо с комунизма, просто не съм съгласен с мнението на Ростик. Добра храна ? Тука не знам дали можеш да намериш такава. Един от приятелите ми е в селско стопанската продукция и ако почна да ти пиша какво ми е разказвал, ще ти прилоше, че и после я продават тая реколта като БИО. Дори и да се раздели храната на качествена и некачествена, колко хора ще могат да си позволяват да дават примерно по 60, 70 че и нагоре за вечеря ? Да кажем за 2 или 3-ма човека семейство.
Rostik79
Цитиране
30 януари 2024
Аз развих гастрит и алергии още през 80-те. Това доказателство ли е, че и тогава храната е била траш?
Тогава имаше само салам Камчия, Хамбургски и Телешки и се правеха както и сега от субпродукти. По-скъпите шунки и луканки даже и да имаше пари да си ги купуваш, трябваха връзки, за да си намериш.
Но пък колихме на село прасе и правихме разни домашни наденици и филета и бяха адски вкусни.
Бих казал, че най-вкусното свинско месо, което съм ял е директно като го заколим прасето, веднага се режеха мръвки и на скарата със сол. Спомням си, че буквално мускулните тъкани се свиваха и съкращаваха като се осоляваше. Направо почти жива тъкан. Но знам, че е и доста вредно да се консумира толкова прясно месо. Трябва да отлежи ден-два.
darkblue
Цитиране
30 януари 2024
Алергите и непоносимостта могат да бъдат придобити и вродени. Зависи какви са биле твойте.
The_Doctor46
Цитиране
30 януари 2024
Не е казано,че има пряка връзка.Просто по онова време,когато си купуваш кренвирши примерно,получаваш колбас от месо.Аз съм хванал 4 години само от соца
,не знам дали има пряка връзка.Може да е имало строг контрол,но пък и едва ли е имало много начини да шмекеруваш.Суровини и тн. само от тук или "братски"държави.Не е като да се свържеш с някой западен производител.Знам,че е имало здраво рушветаджийство,но все пак малко опции.Който е живял повече тогава и е по-наясно,да сподели.
You can either fight at my side or get crushed under my heel, but you will not stand in my way
Rostik79
Цитиране
30 януари 2024
Не знам защо си мислите, че няма сега контрол на храните. Ние изнасяме за САЩ и правих навремето регистрация в тяхната Foods and Drugs Administration и трябваше да дам отметка, че сме съгласни на евентуална проверка от техен инспектор, ако пожелаят. Аз си викам "да бе, ще се вдигнат от щатите да ни проверяват жалката фабрика в Шумен". Не щеш ли по едно време получавам мейл, да се готвим за проверка и действително дойде една мацка, която много добре си разбираше работата, гледа навсякъде, мушка се под машините, преглежда документация, разбираше всичко... Такъв стабилен професионалист май не съм срещал.

Освен това постоянно ни правят одити и проверки от Агенцията по храните и разни сертифициращи агенции.

darkblue
Цитиране
30 януари 2024
Примерно Е123 е забранен при тях и страните от ОНД, но при нас не е и се ползва в храните ни, това прави ли всичко ОК ?
Rostik79
Цитиране
30 януари 2024
Ще дам веднага няколко примера за добавки, които пък са забранени в ЕС, но разрешение в САЩ:

rBGH (rBST) – Growth hormone
Ractopamine – Increases lean muscle in animal stock
Potassium bromate – Makes baked goods whiter and increases volume
Brominate vegetable oil – Used to keep flavors from separating in beverages
Olestra – Fat substitute
Azodicarbonamide – Used to bleach flour
Coloring agents – Red #40, yellow #6, yellow #5, blue #1
BHA and BHT – Preservatives

Впрочем буквално преди 5 минути получихме известие, че има нова регулация в ЕС, която забранява някои съставки и ограничава някои други и наш клиент-дистрибутор (в слуачая от Испания) веднага ни питат при нас как е положението с тези съставки и дали ги имаме, ако сме ги имали, трябва да ги спрем.

Мисълта ми е, че ограничения и регулация има. Ние не можем да си позволим при никой случай да ползваме съставки извън стандартите.
(наши продукти са Брускета КРАМБАЛС, фъстъци ZIGI, кроасанова питка КАРУЗО между другото )

The_Doctor46
Цитиране
30 януари 2024
Рос,нали по-нагоре писах.Какъв контрол като от над 20 марки сирена(от краве мляко,не имитиращ продукт),само 4-5 са направени наистина от мляко,а други 3-4 са забъркани от малка част мляко и някакви химии.Това не по съчинение,а по проверка.Никой обаче не се трогва.Потребителските организации се пънат нещо,но контролните органи си веят байрака.Имаше сирена с над 80% съдържание на вода.Плащаш 20 кинта килото,а ядеш вода.Маслото,колбасите тоже.Това,което изнасяме,може да е по-качествено,макар че в САЩ са разрешени ГМО храни.В ЕС не допускаме някои работи,които са разрешени в САЩ.

П.С изпреварил си ме

<
1
...
668
...
751
>
Нужно е да сте регистрирани, за да пишете във форума.