Огромен респект, аз съм същия. Даже аз отивам по-далеч и играя с този, който е на-тегав за игра/най-слаб, както Любо е отбелязвал неведнъж- "хипстърея"
@darkblue
Аз лично клоня към AMD по принцип. Не мисля, че Intel процесорите са лоши обаче.
@The_Doctor46
Да на 1920X1080 има огромна разлика но помни, че има изключения.
Има игри като Tarkov или Valheim или Stalker 2 или Starcraft в които 9800X3D просто премазва Intel. Няма значение дали e 14900KS на 6.1GHz с 8200 mT/s RAM и 250 tweaka отнели ти 30 часа. Просто няма еквивалентност. Няма значение какво опитваш - поне засега 9800X3D или дори и 7800X3D не могат да бъдат достигнати.
Но има и игри като Riftbreaker където Intel с overclock може да се съревновава с AMD. Да стоково не, но OC срещу OC има вече игра.
Аз не съм такъв. Взех 9800X3D, взех евтина но добра дънна B650M платка, сложих Power Limit до 88W и EXPO на 6000 mT/s C30 64GB и забравих
Това кой колко % има от пазара не е аргумент. По тази логика трябва да имаш Intel процесор - държат 60% от пазара за гейминг. Сигурно повече като цяло.
Иначе да, AMD няма да имат топ карта това поколение. И като гледам Blackwell смятам, че това е грешка... не е кой знае колко впечатляващо поколение.
Nvidia и Intel(за процесори) са се наложили на пазара. Амд дори с обективно по-добри процесори не може да бутне Intel. Освен ако вторите не продължат да чупят тъпомера поне още 1 десетилетие, не мисля че ще се променят нещата.
Според мен и от части Амд затова не се борят с високия клас gpu, ама това са си мои разсъждения.
@The_Doctor46 / Charcharo - ви с водно охлаждане ли сте ?
Примера ми беше, че в сегашното поколение, обективно амд са по-добри откъм процесори(което разбира се може да се промени още при следващото поколение), въпреки това ти предпочиташ интел. Решението ти не е обективно, а провокирано от субективни предпочитания. В което няма лошо, парите са си твои, решението също. Не ми е цел да ти казвам какво да правиш и какъв билд да си сглобиш. Идеята ми беше, че по-добра техника, не означава автоматично повече продажби(пазарен дял), както предположи Доктора.
Амд и Интел и да изкарат турбо яката карта на супер оферта цена, хора пак ще вземат Нвидия. Дали щото името им вдъхва доверие, дали щото просто са свикнали, няма значение.
И не, не искам Интел да фалират, както не искам и Нвидия или Амд да фалират. Най-доброто за мен като потребител е и трите компании да се справят добре и да се конкурират, защото тогава ще мога да избирам какво искам.
Сори ако си се почувствал засегнат, не ми беше по начало това идеята с коментара по-горе.