За мен термина анти-футбол е адски ... не знам как да го кажа ... анти футболен. Има правила. Мароко играе ли по правилата? Играе, следователно това е един от начините да се играе футбол. Кой може да определи дали е по-футболно да играеш с 2 милиарда паса в центъра, или с 2 бързи паса вече да си пред вратата на противника? Въпрос на личен избор. За мен наистина по-грозно и досадно нещо от тики-така няма и ако някога ми се наложи да характеризирам нещо като "анти-футбол", бих го насочил в тази посока.
Но както е добре известно - всеки сам си преценя.
Точно тики-таката сякаш роди точно този тип защитен футбол. Защото той е абсолютно перфектното противодействие. Когато никой нямаше идея как да спре онази Барселона на Гурадиола, Моуриньо направи показно и взе ШЛ с Интер - последния шампион на Европа от Италия. 2 години по-късно Челси в най-слабия си период ги пречупи по същия начин. Гуардиола си замина от там и чистото тики-така се позабрави. Самия той доста се разви като мениджър и в момента много ми допада как играе отбора му, макар да съм фен на Челси.
Странно ми е, че Енрике не залагаше на тики-така в Барселона, а сега е взел да го налага. Може би липсата на качествени нападатели го е принудила да търси варианти за фалшива деветка, нямам идея, но все си мисля, че Асенсио определено не е точния човек за центъра на атакуващите действия. Да бяха привлекли един Иняки Уилямс, който дебютира за Гана чак в средата на тази година на 28 годишна възраст - демек достатъчно си е почакал пичагата да го викнат, ама не са си направили труда.
Специално за мароканците - според мен по-резките и директни отбори много по-лесно ще се справят с "бетона" на мароканците и още Португалия (особено ако пак оставят Роналдо да почива) ще ги отнесе мощно в следващата фаза.