Радвам се, че намираш време за open world игри. Аз в последно време много избирателно цъкам open world-и, защото ги играя дълго време - било то заради малкото време, с което разполагам за игра или защото съм completionist. Например AC Valhalla я играх около половин година докато и видя надписите . Иначе в момента има много добри линейни игри, които си заслужават, въпреки че няма да ти предоставят 50+ часа игра. Отново тук ще спомена FF7 Remake, която ми отне 50 часа и си е линейна отвсякъде. Първите два вещера също са линейни и отнемат по 20-30 часа на парче.
Последните няколко дена стабилно наблегнах на ремастъра за PS4 и превъртях играта за първи път от 15 години. Все още по-добра, по-въздействаща и по-гениално проектирана игра не съм виждал. Не мога да кажа, че вече не ги правят така игрите, нито мога да кажа, че другите игри от този жанр са по-слаби, просто защото Shadow Man е нещо уникално и единствената такава игра, сравнима откъм концепция единствено е Soul Reaver.
Мрачна, подтискаша и депресарска атмосфера, в същото време не ти се иска да излизаш от от тази игра. Всичките локации разнообразни и интересни, ужасни и психарски, всяка по свой си начин. Дизайнът на всичките нива на пръв поглед сложен лабиринт, който след известно време обикаляне се превръща познат и дори уютен, въпреки мрачността си.
За това до голяма степен допринасят саундтраците. Вървиш по някакъв коридор намацан с кървища и карантии, пред теб се виждат реки от кръв, от ъгъла ти изкача квичащо полу-човек прасе което форсира моторната резачка пред лицето си. След малко пък ти изкачат няколко кучета с човешко тяло и bdsm облекло. На фона на това звучат тракащи звуци от тежки индустриални машини, звук от машинка на зъболекарски кабинет, ужасяващ детски рев, гумено пате за вана, после викове от агония и накрая месомелачка След това пък например в изоставен затвор те гонят обезглавени пазачи на фона на диско музика с психо елементи. Играта е изпълнена с такъв тип ситуации.
Тия неща като малък направо ме бяха побъркали, толкова години по-късно още ме впечатляват.
Другото уникално нещо в тази игра е че изглежда супер хаотична, но в същото време имаш доста ясна цел.
Хаотична е защото реално нямаш нива които да минаваш. Имаш плюшеното мече на малкото си братче с което се телепортираш на различни локации. В началото трябва да развиеш героя за да можеш да минаваш определен тип препятствия, много пъти трябва да се връщаш на едно и също място за да преминеш отнякъде откъдето преди не си можел. През нощта героят ти е в измерението на мъртвите и има едни способностти, като е през деня пък са други. Самият Shadow Man пък е практически безсмъртен.Всичко това прави играта доста подобна на първия Soul Reaver.
И както казах целта е ясна - да спасиш света от апокалипсис. Това означава да събереш всичките 120 dark souls, да отключиш всичките 4 способностти на героя да преминава през препятствия, да отвориш всичките 10 coffins doors, да събереш 3-те части за нещото което ти дава dark powers и през деня, да намериш 5-те ключа за 5-те боса и като ги убиеш да спреш 5-те цилиндъра на адския двигател който произвежда безсмъртните създания които ще сложат края на света. Накрая се сблъскваш с малкото братче и архитектът на цялото това безумие. Всички тези стъпки са свързани с яко обикаляне и изледване, нямат определена последователност и през цялото време си в WTF режим. Изъплнението на всяка една от тези цели носи удволетворение, заради часовете лутане, скачане и стреляне по чудати изроди.
Единственият минус според мен е екшън елемента който е слабо застъпен в цялото това изживяване. Битките са лесни, враговете са еднообразни и умират бързо. Събираш някакви оръжия, ама нямаш особен стимул да ги използваш, защото в крайна сметка най-обикновения патлак си върши чудесна работа. Нямаш някаква бойна система, ъпгреиди и т.н Тук пак се сещам за Soul Reaver, но там поне имаше някакви пъзели, тук и това го няма. Играта е преди всичко exploration.
Ремастъра е перфектен. Има нови HD текстури, които са по-добри от известните fan made такива които бяха за оригиналната игра. Най-якото нововъведение са реалистичните светлинни ефекти и сенките. Това е голям плюс при игра която се казва Shadow Man Сега вече неща от инвентара като фенерчето и факлата не просто изглеждат яко, ами и са полезни когато наистина е тъмно. Подобрените контроли пък се усещат малко като играене с чийтове когато имаш по-гадни скоци или когато се биеш с и без това лесните врагове. В тази версия и 5-те боса са си в техни нови собствени локации, а не както преди няколко от тях в един и същи затвор. Това добавя още повече смисъл в историята. Можеше малко да барнат дървените модели на персонажите, ама това е все пак ремастър а не римейк
Повечето хора биха казали че играта е грозна. Аз с това заглавие се запознах от PS1 версията, която ми стана една от любимите игри въпреки, че действително беше най-грозното и бъгаво нещо което бях играл. Просто си свикнах с ръбатите форми, огромните пиксели, потресаващо ниския фреймрейт и счупените анимации. Всичко това се преглъща заради плюсовете на играта. По-късно като видях PC версията направо се преродих. Не очаквам сега някои да се впечатли от графиката на тази игра, но силно бих препоръчал на всеки фен на приключенските игри и дарк атмосферата да пробва ремастъра, който си е още едно ниво нагоре спрямо оригинала.
Мисля и някое добро инди-заглавие или поне АА да поцъкам, че тези напудрени отворени светове малко в повече идват на моменти. Май в каталога с плюс игри за ПС5 видях Персона 5. Никога не съм играл игри от такъв особен жанр и съм любопитен. Може да пробвам.
С Хоризонта взех да влизам в някаква love-hate зависимост - хем ме дразни на моменти и искам вече нещо друго да играя, хем не мога да спра да я играя. Искам да напредна в основната история, но не спирам да тараша всяка питанка по картата и всяка смотана странична мисия. Вече няколко дена по няколко часа играя, но процентът на основния напредък не е мръднал, а като гледам има съдържание, с което спокойно мога още поне 10-тина часа нон-стоп геймплей да направя, без напредък.
Освен това мисля, че и играта "иска" да напредна по основната мисия, защото вече не мога да си ъпгрейдвам оръжията и броните - трябват ми компоненти от роботи, които още не съм открил.