Играл съм и двете игри - Mordror на компютър, War на ПС4 сравнително наскоро. И двете много ми харесаха, но симпатиите ми са към втората част. Там е силно надградена Намезис системата, създаването на армия, атаката и отбраняването на твърдини, бойните механики, стратегическо планиране. Например преди да атакуваш някоя силна крепост можеш да разгледаш кои са основните ѝ защитници и какви силни и слаби страни имат и съответно ти да си направиш армия с такъв профил, който да се възползва от слабостите. В крепостта има капитан, който е слаб срещу отрова - търсиш си сред своите някой с отровно оръжие. Сред защитниците има орк, който го е страх от карагори (онези кучета) - можеш да си "назначиш" капитан, който ръководи глутница карагори, но може и да нямаш наличен и да трябва да вербуваш такъв някъде из света. Отделно можеш да ъпгрейдваш капитаните си и да ги модифицираш с разни умения и оръжия. Може да ги пращаш да се бият на турнири да вдигат нива, но може и да загинат. Има сравнително дълбок микро-мениджмънт. Играта изобилства от механики в тази насока и донякъде е уникално Action RPG. Има усещане за мащаб и всичко си пасва със света на Толкин. Историята също е готина. Честно казано - почти не помня историята на първата игра, но тази ми беше интересна.
Друга разлика е, че Shadow of War не е отворен свят за разлика от предходната игра. Тук светът е разделен на отделни карти (всяка с главен замък), между които можеш да пътуваш само като fast travel. Има сравнително дълга крива на заучаване. Даже някои основни механики се отключват след 10-тина часа навътре в играта.
Първата я взех в Стийм преди доста години и беше на някаква ниска цена дори и тогава - под или около 10 евро.
Shadow of War я взех от озон за 12 лева на диск за ПС4. Дори и в момента е толкова - 12,49 лева