Парола
Парола (отново)
Имейл
Форум
Последна активност
<
1
...
241
...
365
>
Rostik79
Цитиране
18 май 2023
vanmx написа
Аз ако имах същата воля и нерви, щях да ги вкарам в нещо друго, най-малкото доста по-възнаграждаващо.

Мисля, че не ги разбираш тези хора. Когато геймят, те не си напрягат волята и нервите или поне не по същия начин, по който ще го правиш, ако правиш нещо друго. Мозъкът действа по различен начин като геймиш и като учиш или бачкаш, различни са биохимията на тялото и хормоните, които се отделят.

Ludnichar
Цитиране
18 май 2023
Rostik79 написа
Мисля, че не ги разбираш тези хора. Когато геймят, те не си напрягат волята и нервите или поне не по същия начин, по който ще го правиш, ако правиш нещо друго. Мозъкът действа по различен начин като геймиш и като учиш или бачкаш, различни са биохимията на тялото и хормоните, които се отделят.

Абсолютно съм съгласен.
Аз открих точно в трудността и предизикателността на соулс игрите извор на удоволствието от гейминга.
При работата и ученето е различно. И като цяло, при каквото и да е, което се прави, както се казва по задължение. Още в Том Сойер в главата с боядисването на оградата е обяснено много добре - когато правиш нещо за кеф удоволствието от извършването на дейността е съвсем различно, отколкото когато извършваш дори абсолютно същата дейсност по задължение.

Например някой път ми е кеф да се хвана да приготвя вечеря за половинката ми и да седнем след това с кеф на масата. Обаче ако тя ми каже: нарпави вечеря, а на мен в този момент ми се занимава с нещо друго, не просто няма да изпитам удоволствие от абсолютно същата дейност, ами досада и раздразнение.

Колкото и странно да звучи, ми се е случвал и дори с гейминга - както някои от вас знаят, стриймвам редовно в канала си. И понакога вече ми е писнало да играя, или съм изморен, или искам да лягам, обаче ме гледат някакви хора, пишат ми коментари и чакат да видят какво ще стане. И за да не ги разочаровам, продължавам, което всъщност не ми носи удоволствие от играта, а даже напротив - напряга ме.

Souls Games Maniac
vanmx
Цитиране
19 май 2023
Сега май малко ще задълбая в тази тема и има вероятност да стана досаден

Тук според мен не става дума дали правиш нещо за кеф или поради задължение. Малко философски може да прозвучи, ама всичко което прави човек в живота си е или за кеф или от страх че ще му се случи нещо което не води до кеф . В случая с игрите за мен това е нещо което трябва да доставя кеф докато го правиш. Задължението е винаги нещо което правиш за да получиш след време някакъв кеф или да избегнеш нещо което съзнанието ти регистрира за лошо. Това за мен е разликата между забавление и задължение.

Може и да сте прави. За мен лично няма особена разлика дали сега ще ми дадеш някаква сложна за разбиране игра, която трябва да се разучава и даже да се чете как се играе или дали шефът ще ми даде някаква тегава задачка с къси срокове с която никога не съм се занимавал и пак има да питам, разучавам и уча.

Те ми казват че кефът идвал като се научиш и станеш "по-добър". Демек стимулът да правят "трудни" неща е крайната цел, а не някакво удоволствие от стъпките до нея. За мен усилията са от същия тип и мозъкът ми работи еднакво и в двата случая. Само че в единия случай "по-добър" се измерва в някакви левъли и статистики зад някакъв никнейм, в другия случай получаваш най-малкото "браво" на живо, повишение, пари, удволетворение че си свършил нещо полезно, което има реални измерения във физическия свят, повече уважение и доверие, социален статус... абе има ли смисъл да обяснявам

Двете неща са несъизмерими. И в двата случая си си поставил цел - да станеш по-добър. И кефът идва накрая - като изпълниш целта. За да я изпълниш правиш някакви стъпки, които може да на се особено приятни - това за мен автоматично става задължение (когато правиш нещо единствено с цел да постигнеш нещо след време или когато си поел някакъв анжагимент за някого, както е случая със стриймването). Това е и в двата случая - игрите по начина по който ги възприемат мойте приятели или реалния живот. В другия случай обаче, възнаграждението е по-голямо -> повече допамин

Вече казах за възнаграждението след изпълнението на стъпките къде е по-голямо, ама другото е че в "реалния живот" има доста сфери където тези стъпки да доста по-леки откъм отдадеността която е нужна. Лесно можеш да изпъкнеш ако това ти е целта (да станеш по-добър от другите) с доста по-малко усилия, понеже хората са масово мързеливи (включително и аз ). И ако тръгнеш да правиш нещо такова което е яко търсено и в същото време мялко хора се наемат да правят, тогава даже с твоето посредствено ниво ставаш автоматично по-добър от повечето хора които даже и не се опитват, да не говорим пък ако тръгнеш да "играеш на хард". Ако сега си поставя за цел да стана над средното ниво по-добър в CS или даже Fortnite нямам никакъв шанс, там конкуренцията е огромна.

При всичко това неудомявам как човек, ако целта му е да бъде "по-добър", обича трудни неща и в същото време мрънка че е беден, би избрал да цикли WoW, вместо примерно курсовете на Софтуни Ако някой вади кинти от играенето на игри и само това прави - евала му правя. Даже и да на вадиш кинти - ако игрите не ти пречат на щастието, няма проблем. Ама да го правиш нон стоп и живеейки в мизерия да се оплакваш, ама това че че си добър на играта да ти дава утеха, за мен това е меко казано незряло и необяснимо. За мен животът е една такава сложна и трудна игра която трябва нон стоп да се разучава за да можещ да си по-добър от другите. А пък игрите и другите забавления и хобита са начин да си починеш от това нещо и съответно да си поддържаш менталното здраве.

Не споря в момента, просто споделям как аз виждам нещата. Сигурно на никой на му пука, особено баш пък в геймърски форум ама да си кажа

LethianDream
Цитиране
19 май 2023
Тук си прав, игрите са за развлечение и ти виждаш нещата по този начин. Но за тях игрите са някакъв вид ескейпизъм от живота, в който те смятат, че не са разбрани правилно. Тоест в живота играят на easy без да влагат усилия, затова искат да играят на екстремна трудност в игрите или съответно да мачкат нуубове в мултиплеър (то е същото). Но не съм и съгласен с теб, че ако не играеш игри и се "вложиш" в живота за курсове и натягане в работата, това ще ти донесе задължително пари и авторитет. Обикновено най-умните и способни хора в даден колектив са изолирани, защото другите се страхуват от тях, че ще ги повишат или ще им "откраднат" хляба.
Ludnichar
Цитиране
19 май 2023
vanmx написа
Ама да го правиш нон стоп и живеейки в мизерия да се оплакваш, ама това че че си добър на играта да ти дава утеха, за мен това е меко казано незряло и необяснимо.

Е чак такива крайности нямам предвид.
Човек трябва да цени от къде му идва хляба, но имам приятели, на които едва ли не работата им е фикс идея. И даже като идем да пием, говорят само за работа, което мен лично ме дразни и натоварва психически адски много.

Аз лично работя с прецизни измервания. Работата ми изисква образование, квалификация, опит. Харесвам работата си, още в университета знаех, че искам да правя това, имах и късмета да попадна на професор, който ме научи на много още като студент. (за разлика от повечето, които казват, че не са научили нищо там)
Смея и да твърдя, че съм добър в работата си, справям се добре, имам сертификати и правя измервания, с които съм уникален не само за фирмата, в която работя, но и като цяло за България. Обаче колкото и да си харесвам работата, във всеки един момент ако имам възмжоност да не отида на работа, а да пусна да бия кака Маления за милионен път, ще го направя без да се замисля.

Но да кажем, че някой дойде и ми каже - пич, виж кво, искам да те наема следващия месец да убиеш Маления без да те пипне 50 пъти. Давам ти Х сума, ако успееш. (опраделено мога да го направя попринцип)
Залагам си главата, че на третия ден ще ми писне безобразно много и ще го направя само защото съм поел ангажимент към някого. (дори не толкова заради парите)
Но ако го реша сам същото нещо, ще го правя с ебаси кефа и желанието и ще го свърша сигурно за половината срок макс. (бях решил да ги докарам до 20 успешните ми битки от този и го направих за около седмица)

Но при всеки е различно. Аз както не разбирам хората, за които живота и всички интереси се изчерпват само и единствено с работа и кариерно развитие (дори с цената на много високи доходи и стандарт) , така и не разбирам тези, на които изцяло всичко им се върти около гейминга.
Аз смятам, че играя страшно много, и въпреки това имам половинка, приятели, гледам винаги когато мога да обръщам внимание на родителите си, имам и други хобита, общо взето гледам да има баланс.
Защото за мен с всяко едно нещо, с което се прекалява, не е ок - дали ще е работа, гейминг, вредна и калорична храна... Даже и бирата има недостатък, прави корем.

Souls Games Maniac
Ludnichar
Цитиране
19 май 2023
LethianDream написа
"вложиш" в живота за курсове и натягане в работата, това ще ти донесе задължително пари и авторитет. Обикновено най-умните и способни хора

Защо пък сметна, че най-умните и способни хора са тия, които се сцепват от работа и ходят по курсове?
Често най-умните и способните са супер мързеливи, защото постигат нещата без толкова усилия.
А натегачите най-често са точно тия, които нямат други качества, с които да изпъкнат. Друг е въпросът, че много често се издигат именно такива. Дали защото тия над тях обичат да им се натягат, дали защото за тия над тях е изгодно на по-високи постове да има по-малко умни и способни хора, за да могат те да контролират по-лесно процесите под тях.
Souls Games Maniac
nightwarrior
Цитиране
19 май 2023
Естествено, че хората са мързеливи. Аз мисля, че мързела е основен двигател на прогреса. Мен ако не ме мързеше, сигурно щях да съм общак. На работата гледам да уча нови неща и да си оптимизирам програмите, само и само да бачкам по-малко.

Ако тези твоите реално са такива, то те наистина са специален случай. Или пък аз съм специалния случай...

Какво имам предвид - когато започнах да навлизам в CSGO имаше сериозна крива на учене. Бях играл на времето cs(играл съм го от първите версии на мода за Half Life). Но тук имаше много разлики (особено с това че пропуснах сорс). Разучавах карти, recoil patterns, гранати, стратегии, позициониране. Дълъг процес, който позволи сравнително дърт(спрямо общата популация на играта) играч с рефлекси на умряла котка, да се справя доста над средното. Но този дългият процес ми беше интересен, самият той ми носеше кеф. Но то и на мен целта не ми е била никога висока ранк или каквото и да било. Това беше субпродукт на това, че се наслаждавах на играта.

Така съм и с много други. Като се заровя в някое RPG, като почна да чета за умения, класове, билдове, синергии(или както е на български думата), за мен това е поне една трета от кефа. Може би и затова обожавам Скоулс игрите, понеже там има постоянно учене - на карта, на движения, на противници, на босове. Един вид по-дълбокото разбиране на нещо, ми доставя повече удоволствие.

Ако процеса по натрупване на знания/умения ми пречеше, сигурно щях да съм по-кисел и от тях.

Виж на работата е по-друго. Ако мога да науча нещо свързано с работата ми, имам интерес(споменах горе за мързела), но ако са някакви допълнителни обучения, гледам да се измъкна по най-бързия начин.

LethianDream
Цитиране
19 май 2023
Зависи и какво работи човек, аз си обичам много работата, но нямам характера да правя пари- не съм лукав, доносник, подмолен и т.н., не забивам нож в гърба на колегите, добро момче съм, но не ставам поради тази причина за шеф на група хора, което ме прави най-общо казано "експертен персонал". Проблемът е, че много бързо си върша работата и имам свободно време повечко (включително да пиша в този форум) Но да седна да уча езици и да блъскам нещо допълнително, не е за мен това, парите никога не са били стимул за мен, камо ли авторитет и престиж. Важното е да имам пари да ям хубава храна, да цъкам нови игри и да гледам театър/кино с приятелката, друго не ме вълнува
Ludnichar
Цитиране
19 май 2023
За мен също никога парите не са били фактор. Не че се оплаквам, като за българия съм напълно ок и в моята сфера на развитие.

Но ако исках да правя пари, карам един курс, ставам програмист и даже най-калпавите си намират работа. Да не говорим, че 90% от приятелите ми са програмисти и ще ме ориентират, ще ми помагат и т.н.
Обаче да пиша код ме отврати още 10ти клас. И определено не съм от хората, които ще вършат нещо, което е неприятно за тях, само за да имат по-високи доходи.

П.П. Половинката ми е програмист, печели повече от мен, ама не съм тръгнал да се комплексирам, даже се базикаме как аз ще гледам деца, а тя ще изкарва парите. И когато се стигне дотам, нищо чудно от базик да стане реалност, не бих имал никакъв проблем - докато спи бебето ще бия лошите.

Souls Games Maniac
LethianDream
Цитиране
19 май 2023
Да, понеже Ван се чуди как може да има такива хора, за които парите не са фактор, ето ни двамата с Лудничар. Тънката разлика е, че ние с него не се оплакваме от положението си, защото няма от какво да се оплачем. И тук стигаме до фундаменталните истини в живота- че трябва да сме благодарни за всяка секунда, защото може да ни е последна и да даваме любов на другите хора. А не да мислим за материални тъпотии.
Но почвам да звуча като смесица между Юли Тонкин и Кобилкина, така че не ме четете

Да се върнем на гейм темата, уикенда покрай Фар Края 6 смятам да пробвам Thymesia и Lake, че излязоха в Премиума

Ludnichar
Цитиране
19 май 2023
Брат, ти не щеш Дарк Соулс и Елдън Ринг да играеш, ще пробваш Тимесиа.
Тимесиата е такъв отвратителен траш, че въобще не знам как има хора, които са успели да я изиграят. Ама всеки сам си преценя.
Souls Games Maniac
LethianDream
Цитиране
19 май 2023
Ми, безплатна ми е за разлика от другите
Ludnichar
Цитиране
19 май 2023
ДС3 сигурно в момента е под 30 лв. А Тимесиата като пари може да е безплатна, ама като загуба на време и нерви ще ти коства, дори да я заебеш след 30-40 мин, както направих аз.
Souls Games Maniac
LethianDream
Цитиране
19 май 2023
Е, едва ли ще ми коства толкова време, щом ти за половин час си я махнал, аз й давам макс 10-15 минути
Ludnichar
Цитиране
19 май 2023
LethianDream написа
Е, едва ли ще ми коства толкова време, щом ти за половин час си я махнал, аз й давам макс 10-15 минути
Пиши после колко е гадна.
Souls Games Maniac
<
1
...
241
...
365
>
Нужно е да сте регистрирани, за да пишете във форума.