Все едно да кажеш на някой алпинист, че е мазохист, щото иска да изкачи К2 зимата, вместо Черни Връх лятото. Ми в нашите очи е мазохист, в неговите очи усещането придава смисъл на живота му. (за съжаление в онзи случай води и доста често до фатален край, в Сoулс игрите поне не пукваме наистина )
То това е мазохизмът - да откриваш удовлетворение в страданието
Това го има във всяка сфера на живота, не само в гейминга. Дори в киното и литературата ако щеш, където сме абсолютно пасивни наблюдатели, а не действащи лица - главния герой винаги страда, за да може накрая победата да му е по-сладка.
Например ако спечелиш от лотарията и си купиш ферари няма да ти донесе такова удовлетворение от постигнатото, отколкото ако развиеш бизнес с който можеш да си го позволиш това ферари.
Например ако те повишат в работата, защото шефът е баща ти, брат ти, братовчед ти и т.н. няма да ти донесе такова удовлетворение, отколкото ако се случи, защото си добър в работата си.
Например като играеш срещу някого на някакъв спорт, победата над по-силен противник ти носи повече удовлествореност, отколкото да биеш някой, който не знае какво прави/от коя страна се рита топката/как се държи ракетата и т.н. Случвало ми се е да вкарам 9 гола в мач, в който част от останалите играчи просто не се справяха и не ми е носило такава удовлествореност, както да изиграя мач с момчета на много над моето ниво, където всяко добро отиграване, което направя ми носи удоволствие, защото е изпълнено срещу силен противник.
Никога не съм играел просто за да разпускам. Може би за това гледам на гейминга по този начин.
Прекалено силно казано е, че играя за да избягам от живота. Това би дало предпоставки, че животът ми е скучен или гаден, а това далеч не е така. Просто ми доставя удоволствие да виждам нови неща, много от които са невъзможни. Сега, в реалния живот няма как да съм наемен убиец, шпионин, самурай, или дори Спайдър-Мен. Много по-възможно е, но пак малко вероятно да съм кечист, футболист или баскетболист на професионално ниво.
Геймингът просто ми харесва. Както други хора им харесва да гледат филми и да четат книги повече. Но на каква трудност играя, винаги зависи от самата игра, и как разработчиците са я създали. За Соулс игри, може би по-високите трудности повече те доближават до това което разработчиците са искали да постигнат. Не винаги обаче, искам да ми е трудно.
Други жанрове където мога да играя и на по-висока трудност са стелт и спортни игри. За стелтът, особено ако играта е разчупена, това винаги ме кара да мисля и дори да импровизирам на момента, за да мина дадена мисия, знаейки, че едно грешно движение ще ме провали. Това е страшен адреналин. Спортните игри, които са симулатори, като NBA 2K, също. В никой професионален спорт не е лесно, и трябва тактика и мислене и там.