Аз в очакване на Borderlands 4, си инсталирах снощи тройката и усещам как хайпът се вдига. Имам доста неща неизиграни още, че си взех Ultimate преди време (за 40 лева), а там е доста солидно съдържание - сигурно сумарно всичко допълнително след ванила играта като продължителност е колкото самата основна игра, която сама по себе си също не е малка или кратка.
Edit: Пропуснах да добавя, че и графиката изглежда като на 3-ката, не знам за какво са ползвали новия енджин, освен да е по-тежка играта и да може да ти се рендва в реално време героя в кътсцените.
И само така да е, пак съм навит. Ако нещо не е счупено, няма какво да поправяш ![]()
Но има достатъчно нововъведения, които само ако гледаш геймплей, няма да се усетят. Например:
- повишена вертикалност в света, имаш кука за захващане, подобрени механики за придвижване, DASH движение, плуване;
- за първи път кустомизация на оръжията. Можеш да комбинираш части от различните производители на оръжия и да си сглобяваш твои пуцалки;
- още по-дъбоко дърво на уменията, позволяващо по-фини опции за правене на билдове (което лично мен не ме кефи, даже и в тройката ми се струва ненужно утежнен този елемент);
- променена механика на тежките оръжия, които вече ще са на специален слот и няма да имат муниции, а само cooldown механика.
Очаквам поредна страхотна игра! Дано тотално да са отпушили простотиите, за да се размажа
И малко повече да говори геройчето, докато ходим, вкл. да си мърмори разни тъпотии
Че в тройката индийската Сирена съм я запомнил основно с пъшкането по време на ...скок
Играта има най-яките повърхности като форма и звуци, които съм виждал; дори елементарни неща като ходене по стъкло или метал са направени да се усещат като специално преживяване. Като физика също е адски добре, постоянно падат някакви предмети - примерно от дървото се изсипват 200 ябълки, които буташ наляво-надясно докато ходиш. Те издават звуци, контролерът вибрира и е адски приятно.
Пълно е и с други референции, включително игри като Bloodborne и маса други, които сигурно не съм разпознал. И с всяко малко легендарно ботче (такова специално, което е референция към нещо от Плейстейшън историята) имаш някаква мини-интеракция, а те са десетки!
Платформингът е много свеж и както казах - мега разнообразен, няма две нива да се усещат еднакви. Има и challenge нива, които са по-трудни, но кратки и не фрустриращо трудни (засега). Босовете са адски забавни и запомнящи се, както и битките с тях (които са лесни).
С две думи играта е абсолютен топ за това, което е. Не знам дали заслужава да е игра на годината (сигурно не), но като платформър е най-доброто, което съм виждал честно казано.
Странно ми е защо се игнорират екстрите на дуалсенса - дори ПС ексклузиви често не ги ползват. В Days Gone например беше мнго яка екстра да отваряш съответното меню като прокараш пръст в дадена посока на тъчпада - плъзгаш отляво надясно -> отваря се директно картата, плъзгаш от дясно наляво - отваря се направо инвентарът и т.н. В TLOU също е имерсивно да разклатиш контролера, за да нагласиш фенерчето като почне да губи светлина или записите от диктофоните като звучаха от самия контролер. Първият път буквално подскочих от стола като почна "контролерът да ми говори" изпод ръцете като включих диктофон. А в римейка го бяха махнали даже това.
Четох, че Alien Isolation може да ползва микрофона ти и ако има шум в стаята, където играеш (физическата ти стая), пришълецът по-бързо те намира (това не е специфично за плейстейшън, де, мисля на всяка система действа, но е много хитро и иновативно).
П.С забравих още един от плюсовете.Галиш котета и те ти дропват готини неща. ![]()