Отделно последните месеци имаше големи проблеми с PS5 софтуера - изчезваха изиграните часове и се нулираха на всяко пускане и подобни неща.
Та нещо резко ми се доигра Elden Ring и май този път наистина се хайпнах.
Вчера поцъках няколко часа с Vagabond, защото навсякъде го дават (заедно със Samurai) като най-beginner-friendly клас. Пробвах и малко със Samurai, понеже идеята да имам лък много ме кефи, но на PC контролите за смяна между лък и катана малко ме объркват.
Същевременно страшно ми харесва как изглежда Warrior-ът, заради тия dual blades и че излгежда по видеата много по-повдижен и пъргав и се чудя дали да не започна с него, но нещо не бил за новобранци особено ок.
Някакви съвети от ветераните?
Сега, примерно ако си решил да правиш магически билд, добре е да почнеш с клас, който има магии в началната екипировка(а и ще трябва да го левелваш по-малко в началото докато отключиш по-силни магии и ресурса да ги ползваш), това не значи че не можеш да направиш танк, който да е с тежка броня и да мята магии. Не се задълбавай толкова, почни с клас, на който екипировката ти харесва, ако искаш магия - магическите класове, ако искаш тежки двуръки оръжия, някой с повече strenght, ако искаш някой с по-бързи оръжия, повечко dexterity в началото ще е от полза. Аз обикновено започвам с клас който е швейцарско ножче, понеже не знам на какви оръжия и кога ще попадна(когато още не знам кое къде е). Вагабонта е точно такъв клас, статса му е така разпределен, че каквото и оръжие да намериш, което ти изглежда готино, с много малко нива, можеш да го изпозваш ефективно.
И да, Vigor-a е може би най-важния. Та си е логична инвестиция, но имай предвид, че статсовете имат cap-ове. Стойности след които вече и да вдигаш, реално много малко ще ти променят статистиките. На Vigor-a повече от 60 няма смисъл, Mind и Endurance повече от 50-60 няма смисъл. Като за Endurance мисля че има смисъл да вдигаш до 60 само ако решиш да се развяваш с някоя изключително тежка екипировка.
Освен тях, ще имаш и един основен оръжеен, както казах, обикновено Strengh за тежки двуръки оръжия, Dex за бързи, Int за магии и т.н. Като намериш оръжие в инвентара ти пише от коя статистика получава най-много бонус на демиджа.
Иначе стига да не играеш супер разсеяно, не знам как може да пропуснеш духчетата. Рани ти ги дава и ти казва, че можеш да ги призоваваш, даже май изскачаше туториъл прозорец(ама вече не помня), единствено може би ако пропуснеш срещата с Рани в началото, щеше да разбереш за тях по-късно. Не ме разбирай погрешно, има куест линии които без четене в нета вероятно е трудно до невъзможно да не пропуснеш, но доста от нещата са обяснени къде с диалози, къде буквално с туториълни прозорчета.
Вчера се борих с първата стена Tree Sentinel, който дори се води минибос, а ми разказа играта. Няма да казвам колко пъти, че някои хора ще паднат от смях... Интересно докъде ще я добутам, но си давам сметка защо има хора, които смятат, че Секиро е по-лесна от Елдън-а. Там до такава степен може да свикнеш с парирането и блока, а това се води основната механика, докато тук подходите са по-различни и варират.
Засега май ще наблягам на този билд (
), въпреки че ми се ще и друго да пробвам, а не съм от хората, които преиграват игрите отново.Има нещо много закачащо в soulslike игрите... Колкото и да те изнервят, да биеш Alt+F4 в някакви моменти и да трошиш клавиатурата след 50-ия опит, пак се връщаш и, докато не минеш тая гад, не искаш да се откажеш. Чудя се мазохизъм ли е, или просто проява на силна воля
Определено в някои моменти играта може да загуби чара си, ако те откаже някое "шефче", и някак ти се иска да имаше игри, които са някъде по средата. Хем да не са твърде лесни като всички останали action RPG-та и претрупани с диалози, хем да не е чак такъв зор и да има интересна история. Ама някой слънчев ден, може би ![]()
И едно не мога да разбера: че са трудни – ок, нека са трудни босовете, но защо трябва да са толкова огромни и да не виждам въобще накъде замятат и какво правят... Моят герой буквално е колкото дръжката на брадвата му.
Приятен уикенд.
Иначе това е разковничето за мен, Соулс игрите не тестват технически умения(иначе аз с двете леви ръце, сигурно никога нямаше да ги мина). Изпитването на умения е по-скоро второстепенно, страничен продукт на основното. А основното е тестване на постоянсто/упоритост(perseverance), босът ще те свали 10 пъти, иди го почни 11ти и ще кликне. Момента в който първия Дарк Соулс ме накара да се влюбя в този тип игри беше точно когато ми щракна, че умирането от боса/моба не е причина да се ядосвам, не е направено да ме унизи, а да ме научи. Ако си взема урока и при следващата ни среща не повторя грешката си, той е мъртъв, не аз.
Иначе за големите босове, гледах някви анализи с различни философски тези защо се използват и как влияят на възприятието, ама няма да задълбавам, ако искаш ги има из нета. Проблемът не е че боса е голям, а че камерата прави малко бели(макар че честно казано в ЕР съм имал проблем най-малко с камерата от всички From игри досега). Като един съвет, ако успееш да свикнеш особено срещу големите босове да не си с локната камера, ще си спестиш доста нерви.
Не мога да трая супергерои по принцип, но тук историята е толкова яко направена, че следват мисия след мисия.. и уикендът заминал
ИГРАТА Е ФЕНОМЕНАЛНА! Силно препоръчвам на хора, които обичат тактически походови стратегии като X-Com.
Бънди, ще пробвам For The King, само малко да се освободя от лепкавата хватка на Midnight Suns