Та няма да е зле да се освежи тази формула с някаква свръхестествена сила.
Последният сезон на Фарго, например, е страхотен. Може би наравно с първия, ако не и по-добър. Без да излиза от формулата си.
Фарго искам да го гледам. Един от малкото сериали, които за мен досега слаб сезон нямат. Обаче го свалиха от HBO
Иначе предпоследният сезон на Фарго също беше отклонение от формулата и лично за мен не му се получи съвсем добре. Този новият обаче е друга бира и си е пълно връщане във форма. Има го по торентите, включително с 4К резолюция.
Подобно беше и във филма Елизиум, където окъсаните бедняци-колхозници искаха да станат имигранти в света на богатите и да се ползват от благата им просто ей така, щото "те имат толкова много, а ние толкова малко, не е справедливо, дайте да им го вземем" (позната картинка от живота, нали?).
Е айде сега, в Елизиум си беше почти робство и хората си имаха основание Какво, да си направят сами антибиотици ли? Има разлика между работещ капитализъм и тотална експлоатация. Ти какво си мислиш, че ако някой ден богаташите се заселят примерно на Луната, ще се класираш с тях понеже не си мързеливец и не си от бедняците-колхозници ли?
вековната злоба на роба:
своя пурпурен гняв -
величав."
Добре, де, донякъде съм съгласен за Елизиум, че там е нещо като в азиатските манифактури, където ако ще и да си скъсаш задника от бачкане (а то няма как иначе), няма да получиш нито по-голяма заплата, нито повишение и ще караш с по 1 долар надник доживот.
Обаче се замислям, след края на филма какво се случва 1 година по-късно на орбиталната станция, след като я населиха неграмотни, наркомани и бандити. Дали няма всичко вече да е оглозгано и да е установена диктатура на престъпен синдикат, основан на насилието?
За добро или лошо, в историята повечето промени към добро (към демокрация и равноправие) са дошли тогава, когато силните на деня са решили, че вече няма накъде и трябва да отпуснат малко синджира, а не в резултат на революции. Но има и изключения - Френската революция например.
Сериала доста добре екранизира книгите. Не знам що не ги караха подред, а прескочиха, но тъй като повечето книги разказват самостоятелна история, дори с променен ред не пречи на сериала. Готиното е че примерно във втори сезон Рийчър споменава ей тъй между другото за събития случили се преди няколко години(дефакто събития случващи се в междинните книги). Един вид хем намигане към фенове, хем да покажат, че нещо се е случвало между сезоните.
Актьорът дето играе Рийчър го прави доста прилично, заради физиката доста се доближава до литературния образ, за разлика от Том Круз.
Не знам още коя книга ще екранизират за 3ти сезон(който уж потвърдиха), но нямам търпение да го видя.
Забавен факт - в една от книгите (мисля 8ма ама може да бъркам), един второстепенен герой е сержант Слави Трифонов от Делта Форс мисля беше. Мисля че му е ходил в шоуто при гостуване тук и затова, но ми стана много смешно като видях името при четене.