Гледах първи епизод на Dune: Prophecy, не е съвсем зле, даже ми хареса
Очаквано има стабилен Game of Thrones вайб, дори може би повече, отколкото е нужно. Някак си не се усеща, че е сай-фай история в света на Дюн. Има цели сцени, в които все едно си в "нормална" обстановка, т.е. реквизитът и декорите не са достатъчно убедителни, че като погледнеш даден кадър без да знаеш, че гледаш Дюн и да си кажеш "това ми изглежда като във вселената на Дюн".
Филмите и на Линч, и на Вилньов имаха във всеки кадър усещане за футуризъм, неземност, онази Гигерова биомеханоидна стилистика (особено филмът на Линч, който за мен никак не е лош). Тук това липсва в голяма степен; не, че да го няма съвсем, но сякаш не му е обърнато достатъчно внимание. Няма и достатъчно мащабни и панорамни сцени - почти целият епизод всичко се развива като разговори в разни стаи и остава усещане за телевизионен театър. Изобщо липсва усещането за галактически империум, междузвездни пътувания, гигантски структури - примерно както беше във Фондацията - там често имаше яки сай-фай гледки, които даваха усещането за мащабност. Имаше и една мега-тъпа сцена с нещо като дискотека - напълно ненужна и не на място - почти провали епизода.
Въпреки това, както казах ми хареса като цяло и чакам с нетърпение следващия епизод. Надявам се да вкарат малко повече сай-фай екшън. Лек спойлер: в първия епизод буквално няма екшън сцени, което ми се стори много странно, защото обикновено за първите епизоди гледат да вкарат малко повече "зарибявка".