hategame logo
Създателят на Ori критикува хайп културата и CD Projekt Red
пуснато на 07 февруари 2021 от pseto
ori mahler
Томас Малер, шефът на компанията Moon Studios и директор на много добре приетите игри от Ori серията, се изказа много критично към тъй наречената от него хайп култура в гейминга. За какво се говори конкретно ли? Огромни рекламни обещания, които не биват спазени след това.

Като Малер посочва няколко имена конкретно. Питър Мулиньо. Шон Мъри. А също и CD Projekt Red като цяло.

"Всичко започна с Питър Мулиньо", казва Малер.

"Той беше майстора на "вместо да ви кажа какво точно представлява мой продукт, то нека си развихря фантазията и ви кажа какво би могъл да бъде". И това беше окей, докато човек не плащаше пари в крайна сметка и след това се оказваше, че играта няма нищо общо с това, което Питър я хайпваше, че ще бъде", добавя Малер.

Мулиньо, макар и едно от най-големите имена през 90-те и 2000-ните години в гейминга, обичаше да обещава света, но наистина игрите му се оказваха далеч от истината в общия случай. В последните десетина години пък проектите на Мулиньо бяха на границата на измамното, например Curiousity.

Малер обаче продължава с критиките си и към Шон Мъри, шефът на Hello Games, които познаваме с No Man's Sky.

"Мъри сякаш се беше учил директно от Мулиньо", казва Малер. Той допълва, че първоначалната версия на No Man's Sky нямаше много общо с обещанията на Мъри. Което си беше истина.

Малер признава, че Hello Games са поправили своето заглавие с определен брой ъпдейти. Но според него първоначалните лъжи на Мъри не трябва да бъдат забравяни, защото с подобни прошки индустрията отваря широко вратите за още такива ситуации.

Накрая Малер хвърля критики и към CD Projekt Red. Той смята, че маркетинговият отдел на полското студио съвсем умишлено и внимателно е създал видеа, които да събудят въображението на играчите. "Те почти стигнаха дотам да кажат, че Cyberpunk 2077 ще лекува рака", пише Малер. Той допълва, че крайният продукт е бил "малка част от обещаното предварително".

Малер в крайна сметка пише, че културата на хайпване трябва да бъде пресечена.

"Не обрисувайте картина, която няма да можете да доставите. Просто не ме лъжете, даеба. Вие преебавате геймърите, вие преебавате журналистите (които пък трябва да знаят по-добре и да се засрамят), вие преебавате останалите разработчици", казва Малер. Заради последните му по-остри думи той всъщност се извинява за тона си в последвало съобщение - но не и за отправените критики.

Културата на огромни обещания царува открай време в гейминга. Обикновено на разработчиците се разминава - но понякога избухват скандали като този около Cyberpunk 2077 (макар че той реално бе предизвикан заради бъговете и крашовете, а не заради недоставеното обещано съдържание). Но доколкото и хора като Малер да възнегодуват, то истината е, че едва ли нещо ще се промени. А в крайна сметка щом геймърите се хващат на кукичката всеки път - майсторите на обещанията ще продължат да хайпват.

Коментари
lyubohar avatar
lyubohar
08 февруари 2021
Мамина наивна душица
LethianDream avatar
LethianDream
08 февруари 2021
Както са ми противни Мулиньо и CD Project, толкова ми е противен и тоя мухъл. Казали са го старите хора, прекален ангел и Богу не е драг. Някъв рибар направил две индита, които СТАВАТ, а не са игри на годината, и то с мощния гръб на Майкрософт, поправете ме, ако се лъжа, и тръгнал да се прави на разбиращ цялата индустрия. Бас ловя, че ако тоя започне в EA или Убитите, друга песен ще запее на СЕКУНДАТА.
Veluvian avatar
Veluvian
08 февруари 2021
Е сега като не е алфата и омегата в гейм индустрията да го баннем, че си изказва мнението? Прав си за много неща, но чак пък Ori да е правена от рибари е малко прекаленичко. Сега кой лицемер, кой не, действията ще покажат в бъдеще...

Може пък тоя да е оня същия рибар, дето веднъж му вързали ръцете да го пробват и го накарали да лови риба и той след доволния лов после на ракия джумбаре, по икиндия, с комшията, показал с вързаните китки и с максимално отворени длани:
"Пешо, Ей такива големи ташаци имаше тоя шаран дето го извадих днеска!"

pseto avatar
pseto
08 февруари 2021
Lethian, ако този пич не е обещавал неща, които след това не са били в играта му, има пълното морално право да хейти. Маркетингът на CD Projekt Red беше най-малкото морално укорим, ако трябва да се изразя мега, мега, мега меко. Реално си беше откровена, цинична лъжа в много аспекти. Дори на границата на криминалното.

Все пак си зависи и то човека, може би. Аз мразя да обещавам неща, дори и те да са лесно постижими. Просто ми е гадно, когато не спазя някое обещание. Дори не мога да си представя целенасочено да лъжа и да обещавам неща, които знам, че няма как да реализирам. За мен коментарът на Малер си е абсолютно окей. Дали лъжите на някоя компания преди премиера на игра ще ми променят мнението за нея? Не особено. Знам, че това е част от светът. Но дали ще счета компания и нейните шефове за мръсници и мизерници, че го правят? Да.

CD Projekt Red с всеки изминал ден я смятам за компания, неособено различна от злите корпорации.

lyubohar avatar
lyubohar
08 февруари 2021
Ori е повече от "ставаща" игра по всички параграфи. Счита се за една от най-добрите метроидвании евър.
LethianDream avatar
LethianDream
09 февруари 2021
Мен ми съкват могъщо и двете игри на клипове в тубата, дори нямам желание да си ги пробвам безплатно от Замунда. Дано скоро ги махнат и от Паса в Бокса, че заемат място там вместо други яки игри. Но идеята ми беше друга, същият тоя с голямата уста щеше да си мълчи като бита риба в Убисофт или EA. Едно е да сипеш критики, понеже ти самият имаш НУЛЕВ маркетинг, друго е като стоиш зад гърба на гигант с могъщ маркетинг. И тогава игричките му не само няма да бъдат издадени, а според мен директно ще го уволнят. Не казвам дали това е хубаво или лошо, просто така работи света.
lyubohar avatar
lyubohar
09 февруари 2021
Може, обаче не е там, така че никога няма да знаем. Човекът е направил успешна игра и е част от бизнеса, съответно има право на мнение. За мен не е прав, но има право на мнение. Вие, хейтърчетата, колко игри сте направили, че да му давате наклон?
Charcharo avatar
Charcharo
09 февруари 2021
Ori е доста добра игра също така.
LethianDream avatar
LethianDream
09 февруари 2021
По-добре нула игри да направя, отколкото като на тоя дебилното "подскачащо човече", както каза Саурон
Veluvian avatar
Veluvian
09 февруари 2021
LethianDream, сега си избери, дали да толерираме критичното мнение на човек, който е създал успешен продукт. Ако не - то и твоето няма стойност, а минава за евтино тролене.
А на теб не са ти харесали игрите му. Което е супер окей, не всеки е длъжен да харесва насила нещо. За огромно твое съжаление, Ori и втората му част направо счупиха критичните реакции. Например аз намирам AC/DC за скучни, но са фактор в рокендрола и мнението ми в общи линии няма да промени кой знае колко света.
LethianDream avatar
LethianDream
09 февруари 2021
Ей Си/ Ди Си е може би най-прехвалената банда на света, още не мога да повярвам как напълниха Васил Левски. Просто тея бичат един риф и една песен през цялата си кариера.
lyubohar avatar
lyubohar
09 февруари 2021
Невероятно, но за нещо да съм съгласен с теб

Иначе Ори е страхотна, чакам да позабравя втората, за да изиграя първата.

Charcharo avatar
Charcharo
08 февруари 2021
"(макар че той реално бе предизвикан заради бъговете и крашовете, а не заради недоставеното обещано съдържание)"

Тъжно, е че на геймърите им пука повече за некви си кадри в секунда или бъгове отколкото за самата игра.

Поне според мен е по-добре бъгав докрай продукт отколкото продукт, който дори и да вървеше перфектно е скучен.

BundyBari avatar
BundyBari
08 февруари 2021
Как да не я хейтим за бъговете, като аз щях да я взема Day1 на PS4, но заради мненията в нета изчаках, играе ми се много нещо в такъв сетинг, но не мога, защото нямам мощно PC, а за PS5 нямам и мераци в момента (друг е въпроса, че и да исках, няма откъде да се купи). Така че, целия хейт от всички PS4 потребители е заслужен, защото, как да я оценя самата игра като съдържание, като не мога да я пробвам даже. Дори противоречивата TLOU2, ако ще да нямаше един хетеро вътре, заслужава комплиенти, че е на едно страхотно технически ниво. А на който не му е харесала, поне после я е продал, а да опиташ да продадеш Cyberpunk 2077 за PS4 на някого сега е лесно, като да продадеш лед на ескимос
LethianDream avatar
LethianDream
08 февруари 2021
Абсолютно съм съгласен в случая с Чарчаро, на PS4 няколко пъти ми крашна, но по никакъв начин не ми е прецакало прогреса. Имаше дребни бъгове, но това по никакъв начин не ми е попречило да се изкефя на играта. Хубаво беше, че за разлика от Уичъра, нямаше при Киберпънка навързани неща от предни игри, които да ти развалят кефа и просто играта става все по-силна с времето. В момента грам не съжалявам, че дадох пълна цена за Киберпънка за PS4. И колкото и да е странно, не бих я продал, доста ме кефят героите и историята (без Джаки педалчето, естествено) и има място за преиграване.
Charcharo avatar
Charcharo
08 февруари 2021
Не играя та PS4. Но дори и когато имах много слаб PC пак бях на същото мнение. Хардуера се ъпгрейдва, бъговете се поправят с времето или дори и от модърите.

Това е краткосрочен проблем. Лошата игра обаче е дългосрочен проблем.

Не вярвам неоптимален геймплей или сюжет да се оправи с пачове. Не е напълно невъзможно, но е малко вероятно. Бъгове или ниски кадри се оправят. Едното дори може с брутална мощ да се надвие, не ти трябва работа по кода там, само време.

Charcharo avatar
Charcharo
08 февруари 2021
@Lethian
Честно да ти кажа за Witcher 3 можеш просто да прочетеш книгите (които и без това са по-добри от която и да е видео игра някога правена) и направо да скочиш в нея.

Тя донякъде игнорира част от Witcher 1 и 2 за сметка на по-близко следване на книгите.

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
08 февруари 2021
pseto avatar
pseto
08 февруари 2021
Charcharo, пак залиташ в черното и бялото. Нищо не пречи да кажеш едновременно - "Cyberpunk 2077 е добра игра", но и същевременно - "Cyberpunk 2077 е недовършена игра и откъм изпипване има много, много, много, много, много, много, много, много, много какво да се желае".

Cyberpunk 2077 си заслужава абсолютно всяка критика за недъзите си в технически аспект.

Charcharo avatar
Charcharo
08 февруари 2021
Не мисля, че разбра коментарът ми Pse.

Не оспорвам, че има проблеми и то технически. Казвам, друго. Прочети пак.

pseto avatar
pseto
08 февруари 2021
"Тъжно, е че на геймърите им пука повече за некви си кадри в секунда или бъгове отколкото за самата игра."

Казваш това. Това не е факт. На огромен брой геймъри им пука за самата игра. Именно и заради това Cyberpunk 2077 има почти изцяло положителни отзиви. Защото геймърите могат да преглътнат техническите проблеми, когато геймплеят/атмосферата/играта като цяло са добри.

Charcharo avatar
Charcharo
08 февруари 2021
Проблемът, е че играта има много проблеми, които са игнорирани заради бъговете.

Ето ти видео от Българин за една малка част от нещата, които са проблемни. Има Story и геймплей анализи за много други.

ДОРИ и играта да вървеше перфектно и да нямаше бъгове, пак не е завършена или реално както е бил маркетинга и.

"Именно и заради това Cyberpunk 2077 има почти изцяло положителни отзиви."

Но стават все по-негативни с времето... което е донякъде добре според мен. И поне в YouTube и Reddit играта е на разстрел и то не заради бъговете а именно нещата, които не са бъгове или конзолни проблеми.

В случая аз съм тъжен именно, че хейта по играта е заради поправимото а не заради непоправимото. Трябва да се критикува средняшкият геймплей е OK I guess writinga на играта.

Или казано иначе Pse - обратното на това, което си мислиш, че правя. Не я защитавам а напротив.

JakePaulKOsConor avatar
JakePaulKOsConor
09 февруари 2021
Богомолските остриета трябваше да са най-якото оръжие в играта, а всъщност са най-бъгавото и безсмислено, това ми е единствения проблем с играта
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
09 февруари 2021
lyubohar avatar
lyubohar
09 февруари 2021
Навремето STALKER беше в абсолютно същата ситуация - цял списък с неизпълнени обещания и бъгове с лопата да ги риеш. Пък някак ти е любима игра?
Charcharo avatar
Charcharo
09 февруари 2021
@Lyubohar
STALKER NLC7 ми е любимата игра. Не GSC STALKER. Добри игри но доста по-простички сравнение с NLC . И дори тя е contested от DOOM 2 и Eternal

Но има и още едно нещо - STALKER на GSC постига неща, които други AA или AAA игри никога не са стигали преди и след нея. Тя също така се проваля ПАК в неща, които са без аналог. Това е огромна разлика.
Cyberpunka има проблеми именно с механики, които са стандартни. Изглежда и че бях прав - сюжета е симплифициран заради Keanu за да има повече сцени с него. Не случайно не искам да има големи актъори в главни роли в игри. Не завършва оптимално.

@Dandelion
Не съм забелязал да е така и не влизам в Lowsodium - признавам си те са ми малко като корпоративни дрони и това ме отвращава. Но ако си прав това пак е нещото за което съм тъжен - ако искаме Cyberpunk да е по-добра игра то трябва CD Projekt Red да им е пределно ясно, че само бъговете не е достатъчно. Трябва работа по света, по gameplay-a, може би дори по сюжета. И то много.

EDIT: Не мисля, че видеото е мега зле. Някои неща са нечестни но повечето не са. Бяха част от оригиналното видео представено от CDPR.

lyubohar avatar
lyubohar
09 февруари 2021
Има нещо вярно в това, което казваш, обаче пак не разбирам как от по-скоро положителен към играта прерастна в най-големия ѝ хейтър БЕЗ да си я играл, доколкото знам. Според мен имаш проблем с YouTube и формирането на светоглед на база на чужди мнения по разни клипчета
Charcharo avatar
Charcharo
09 февруари 2021
Моете мнение за играта е положително. Това, че имам проблеми с нея не означава, че я мрази. Искам още.

Иначе аз вече я играя просто съм някъде на 1/3 от началото и се чудя дали да не чакам още. Искам поне една част от другите неща, не само бъговете да се адресират или яки модове да има.

Добри неща се случват на хората с търпение... но дали CDPR ще направят един No Mans Sky?

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
09 февруари 2021
Charcharo avatar
Charcharo
09 февруари 2021
Няма да коментирам сюжета повече, но на мен самата идея с Джони ми е малко... като неизползване на света напълно.

Но нека да го мина де. Малкото, което уж знаем за оригиналният сюжет ми се струва значително по-интересно на мен.

В LowSodium има прекалено много "Ами не са обещали точно това или поне не са го повтаряли от 2019та насам so it doesnt matter lmao ти си виновен, че имаш една идея по-високо очакване" . Понякога са прави, признавам но в други случаи са като meatshield за CDPR.

Третият акт на Witcher 3 има Pacing проблеми иначе е ОК. Е има и 2-3 World Consistensy и Plot проблеми но по стандартите на Видео Игра е доста добре. Сега тук признавам, че и на Сапковски книгите имат проблеми с 2 от сюжетните си нишки към края so there's that

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
09 февруари 2021

Charcharo avatar
Charcharo
09 февруари 2021
"Общo взето играта трябваше да свърши след битката при Kaer Morhen"

Не съм съгласен. Още 6-8 месеца Dev Time - да

Иначе си прав за тези проблеми. Ще добавя и осакатени тематики за майчинство(рядкост в игрите), малоумно третиране на религията (сравнение с книгите) и симплифициране на геополитиката на света. Също така осакатяване на The White Frost от естествен феномен на standard fantasy busllhit. Но дори и с тези проблеми пак е над 99% от игрите и дори повечето филми. Чак сравнение с литературата издиша много ама много яко вече... ама там ми знаеш мнението . Стандарта е просто прекалено висок там.

Ще трябва да мина цялата игра но май ще чакам както е тръгнало. Но идеята за Джони... не ми харесва. БИх искал този сюжет да е голям Secondary Quest или в Expansion Pack-a на играта (стил Hearts of Stone), но Main Questa да беше нещо по-политическо или по hard sci fi тематики. Нещо по-рядко за игрите, повече като Cyberpunk. Не знам. Просто самата идея не ме е exciteva толкова. Но за да напиша информирана критика трябва да съм го видял всичкото.

Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
09 февруари 2021
Charcharo avatar
Charcharo
09 февруари 2021
@Dandelion
След като мина играта ще го гледам. Именно защото искам моето мнение да си е мое първо ;d.
BundyBari avatar
BundyBari
08 февруари 2021
LethianDream - Честно казано, коментара ти ме радва доста, ако се съберат още няколко такива, бих си я взел веднага, може последните пачове да са оправили нещата технически, но да дам 130 лв. и да ме е яд, да я пусна, нямаше как да стане, иначе самата игра съм убеден, че ще ме изкефи...
igra4 avatar
igra4
10 февруари 2021
По-добре си вземи Валхалата, кибера го зарязах, по нататък ще го врътвам, извън сторито и сайдовете е пълна нула. Валхалата вече имам 102 часа и постоянно имам стори мисии, сайдове интересни, света е инт. Кибера за 40 часа уж и там га ижраех по бавно стигнах към края.
BundyBari avatar
BundyBari
10 февруари 2021
Ще и дойде и на нея реда някой ден, но сега ми се играе нещо в sci-fi сетинг, че фентъзито малко ми е омръзнало, а и още ме държи Deus Ex вълната. Не случайно с нетърпение чакам и ремастъра на Mass Effect трилогията
sauron93 avatar
sauron93
08 февруари 2021
Този смешник да направи игра от калибъра на киперпънк или вещера и тогава да се прави на интересен. Едно е да правиш ААА игра ,друго е да направиш някакво подскачащо човече...
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл