hategame logo
15 европейски държави заедно ще разследват луут кутиите
пуснато на 17 септември 2018 от pseto
loot box
Общо 17 комисии – 15 от европейски страни и 2 от американските щати Ню Джързи и Вашингтон – съвместно ще разследват луут кутиите, става ясно от официално съобщение. Засега основният фокус е в две направления.

Първо – борба със сайтовете за залагания, например с CS: GO скинове. Една стара тема, по която компании като Valve биват критикувани, че не правят достатъчно, за да пресекат нелегалната търговия и възможностите непълнолетни да залагат реални пари, за да получават виртуални предмети.

И второ – 17-те комисии ще проследяват нови игри, за да се уверят, че те не нарушават законите за хазарта. Засега гейм компаниите се измъкват под презумпцията, че давайки пари за луут кутии геймърите не могат да се сдобият с реална печалба. Но пък с малко по-креативен комисиите по хазарта могат да започнат да създават проблеми.

Пътят беше утъпкан от Белгия. Наскоро EA бяха заплашени, че може да срещнат съдебно дело в страната, ако не променят начина, по който функционират тестетата в Ultimate Team. Electronic Arts обявиха, че „според тях не нарушават никакви закони“... но искат или не ще трябва да се съобразят с белгийската комисия по хазарта. Дори и това да означава Ultimate Team изобщо да бъде забранен в страната.

Естествено това е само един пазар и то толкова голям. Но какво ще стане, ако повече държави се обединят с подобни становища?

Що се отнася до страните, които ще се включат в общата нова инициатива, те са: Австрия, Чехия, Франция, Гибралтар, Ейре, Остров Ман, Латвия, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Великобритания, а също така американските щати Вашингтон и Ню Джързи.

Коментари
sdfs avatar
sdfs
18 септември 2018
Крайно време беше.Сегашната гейминг индустрия си е чисто игрално казино.Правят орязани игри на 50% другите 50 ги пускат като длц а отгоре на всичко ти слагат и микроплащания.Фифата е най големия шит за който се сещам.Само се замислете колко по добра щеше да е ако тия неща бяха забранени та да може разработчиците да се съсредоточат върху това да направят добра игра за да могат да увеличат продажбите.На тоя етап не им пука за нищо защото луут боксовете им правят маса пари.ЕА започнаха с лошия прецедент надявам се да отнесат една яка глоба на алчният им гъз.
Единствената игра която харесвах под тяхно крило беше Battlefield,но и нея осраха заради шибаните скинове дето искат да наложат.За пръв път в игра за Втората световна война ще може да се играе с жени и черни,защото "било" исторически коректно.Но и там им спаднаха продажбите като отнесоха един як шамар.Бетата беше пълен ташак,но както и да е да видим какво ще стане.
lyubohar avatar
lyubohar
18 септември 2018
Това може да се каже за много малко игри на един-два ААА-гиганта. Буквално се броят на пръсти. На фона на количеството игри, които излизат всеки месец, процентът е направо нищожен. Дори не говорим за индитата, които вече са толкова много и читави, че човек може само на тях да преживява без да се докосва до ААА компаниите. Освен това игрите масово са в пъти по-дълги отколкото бяха преди 10-на години - дори и без DLC-тата. Чак едва се издържат вече, толкова продължителни ги правят. Генерално в момента има десетки пъти повече content за играене отколкото когато и да било в историята - без да се плаща нищо, освен цената на игрите.
pseto avatar
pseto
18 септември 2018
И аз съм съгласен, че далеч не всички компании, акцентиращи на AAA игри са отишли в кофата. Напротив, вече става модерно рекламата да бъде "без луут кутии". Винаги има някакъв баланс, а EA в един момент ще го изяде. Да, сега печелят стотици милиони, ама ако загубят изведнъж вяра пак ще се върнат на загуба, каквото беше положението преди ~5-6 години. Всичко се върти.
BundyBari avatar
BundyBari
18 септември 2018
Цялата тази полемика по темата, ми се струва доста безмислена. Просто трябва да ограничат възможността малолетни да харчат пари, особено пък онлайн. Все пак един малолетен с какви доходи разполага, най-много с по една стипендия, при положение, че детския труд е незаконен в повечето страни. Иначе ако родителите му желаят, нека изсипят цялата си заплата за loot-кутии, то си е въпрос и до манталитет. Някога давахме луди пари за дъвки заради картинките, ми то си е глупост като и loot-кутиите, но си е детска радост
lyubohar avatar
lyubohar
18 септември 2018
Полемиката е поради това, че ако е хазарт, дейността попада под съвсем различни законодателства в повечето страни - с други данъци и т.н.
LethianDream avatar
LethianDream
18 септември 2018
Не виждам как може да бъде хазарт, като ти не печелиш РЕАЛНИ пари, като си закупиш луут кутия и я отвориш. Тук говорим дали е хазарт или не. НЕ Е ХАЗАРТ! Но е цигания от страна на разработчика да те цака по този начин - демек купи си кутии, за да имаш повече шанс в играта. От друга страна, понеже миналата година специално си направих труда да изхарча един куп пари за тестета във FIFA 18, за да видя има ли разлика - не, няма разлика! Трите икони, които имам в отбора си, съм ги направил чрез SBC (тоест с така наречените предизвикателства). Така че, скриптове има, но ако не си нервак като Псето да хвърляш контролери, всичко е наред. Тази година няма да дам една стотинка за тестета, просто няма смисъл- отбора си го градиш и без тях, вярно, по-бавно, но с по-голям кеф
pseto avatar
pseto
18 септември 2018
Моят личен проблем е, че когато покрай луут кутиите практически винаги страда геймплеят. При FIFA е скриптиран на ужас, за да те кара да купуваш още тестета. В други игри трябва да фармиш като гламав, за да отвориш някой по-як предмет, понеже видиш ли, "хората с малко време могат да си платят, за да го получат" или да завъртят някоя loot ролетка.

От друга страна е доста неморално, почти на границата на криминалното да вкарваш яко хазартни елементи в игри с отворена аудитория. Най-малкото хазарният елемент трябва да прави автоматично играта 18+, тогава ще видим как ще действат разработчиците.

Да, реално лошото родителстване може да доведе до това децата да тафят кредитни карти и купуват тестета, но пък все пак не всеки родител е геймър и не може да знае, че FIFA е криминална и зад там някакви футболистчета, ритащи топки се крият схеми като Ultimate Team...


Като цяло е хубаво, че луут кутиите навлизат в хазарта и в един момент ще го издухат гейм компаниите. Дано скоро. Други неща... по-трудно ще се регулират.

nightwarrior avatar
nightwarrior
18 септември 2018
@LethianDream Не е задължително печеленето на пари да е изискване. Зависи как е формулиран закона в конкретната страна. Да не говорим, че при игри като CSGO например, можеш да правиш пари от скиновете от кутиите, което съвсем попада в твоето оптеделение.

Даваш пример с ФИФА, но има и доста по-абсурдни неща. Като им влезеш в currency store-a и мязат на фримиум игрите в Google Play заеби, а тука си изсрал 60 евро за играта, виж порното с мордора. Ако достатъчно европейски страни напънат за нещо, може и да има промени, няма да е прецедент.

BundyBari avatar
BundyBari
18 септември 2018
В този ред на мисли, аз не мога да си обясня изобщо как този Ultimate Team във Фифа стана популярен. Нали уж таргета на играта са феновете. Ами аз съм фен на Милан и ми кеф да си цъкам с Милан, с реалния състав, а не с измислен на случаен принцип. А иначе същите къде цъкат Ultimate Team мрънкат по PES, че имената на отборите били измислени. Яд ме е, че заради тоя режим прецакаха мениджър елемента в кариерите. А за мултито, за мен не е никакъв кеф някакви числа и статистики да решават мача, или че на някой му се е паднал Меси от кутията, а аз го пазя персонално с Козмин Моци.
nightwarrior avatar
nightwarrior
18 септември 2018
Първо, поздрави росонер, аз също съм фен на Милан.

Второ, идея нямам откъде реши, че я правят за феновете. Щелевата група са хлапета с богати родители и нисък праг на търпение.

BundyBari avatar
BundyBari
18 септември 2018
Явно съм старомоден, някога първо бяхме фенове, после всичко останало като стане дума за спорт. Признавам си не я разбирам днешната младеж
pseto avatar
pseto
20 септември 2018
То на теория големият проблем на FIFA са скриптовете - когато вече имаш сравнително читави футболисти, които са да кажем с 10% по-слаби от големите имена, обаче те играят като пълни некадърници. И примерно някой бек с 90 скорост не може да настигне някой нападател с 92 скорост и нападателят го издухва, което е лудост. Или пък обратното, как Варди не може да надбяга бек с 50 скорост, понеже играта така е преценила в конкретния момент.


Между другото поиграх малко вчера на тая ранната ревизия, някакви хора вече имаха отбори с футболисти по 83-85, Лерой Сане, ала-бала. Тея сигурно са намятали по 500 евро за микроплащания в момента, в който се е появила играта в продажба, лудост, тотална лудост.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл