hategame logo
Бивши служители на AMD обвинени в шпионаж, продали поверителни документи на Nvidia
пуснато на 16 януари 2013 от pseto
nvidia-vs-amd
Сериозен скандал е на път да се разрази в технологичния свят, след като компанията AMD обвини четирима бивши свои служители в шпионаж. Оказва се, че Боб Фелдстийн, Ману Десай, Ричард Хейгън и Никълъс Коцуик са откраднали множество поверителни файлове и са ги връчили на Nvidia. Които на всичкото отгоре се оказват и новия им работодател!

Което може да ни накара да се запитаме дали именно те нямат нямат пръст в този корпоративен шпионаж?

Засега, AMD не обвинява директно Nvidia. Вместо това всичко е насочено към четиримата души. Те са откраднали общо около 100 000 файла, които разкриват различни стратегии на AMD. Те включват и дизайни на новото им поколение графични ускорители, както и някои ценни лицензни споразумения.

Сред тях са и договорите, които AMD са сключили с Microsoft и Sony, осигуряващи им GPU-та за следващото поколение на конзолите PlayStation и Xbox. Ако Nvidia се докопа до тях, то ще види с какво са били надцакани от единствените си сериозни конкуренти.

Иначе, мръснишките ходове на четиримата бивши служители на AMD са били разкрити, след като е станало ясно, че множеството файлове са били копирани на външни носители от служебни компютри. Което е тотално забранено в подобни компании, както можете да се досетите.

Любопитно е, че един от четиримата служители – Боб Фелдстийн – е бил висш кадър в AMD, имал основна роля в сключването на договори с Microsoft, Sony и Nintendo (в Wii U също имаме ускорители Radeon). Другите трима са били на по-ниско ниво в йерархията.

Интересно, Фелдстийн, Десай, Хейгън и Коцуик са обвинени и в това, че са опитвали да прикоткат част от служителите на AMD да скочат в лагера на Nvidia. Което отново намеква за сериозен конфликт на интереси.

Ще е доста интересно да видим как ще се развие съдебното дело срещу този квартет. Към момента, повдигнатите обвинения са доста, доста сериозни като количество. Любопитно е дали ще бъдат намесени пряко и Nvidia – към момента, те са само косвена част от този скандал. Макар че едва ли някой има съмнения, че са знаели много добре за тази далавера и че стоят зад нея...

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл