hategame logo
CD Projekt Red отново под обстрел за Cyberpunk 2077
пуснато на 18 януари 2021 от pseto
cyberpunk 2077 1
Проблемите за CD Projekt Red покрай премиерата на Cyberpunk 2077 нямат край. Миналата седмица Джейсън Шрайър, когото познаваме с куп подробни материали от кухнята на гейм индустрията, публикува своя нова статия в Bloomberg. В нея се обрисува картинка, която не звучи никак ласкателно за полската компания.

Шрайър интервюира 20 бивши и настоящи служители на CD Projekt Red, повечето от които запазват анонимност. С името си застава единствено Адриан Якубияк, бивш аудио програмист. Всички от интервюираните потвърждават онова, което мнозина от нас подозираха, че се е случвало в студиото.

А именно – системно преработване и абсолютно невъзможни за постигане крайни срокове. Когато през 2019-а бе обявено, че Cybeprunk 2077 ще излезе през април 2020-а, някои разработчици са помислили, че става дума за шега. Първоначалното количество съдържание в играта е било толкова много, че се е очаквало да бъде завършено през 2022-а.

Макар и разработчиците в студиото да са изказали своите притеснения, че няма достатъчно време - и за завършване на играта, и за конзолните портове, мениджмънтът е бил непреклонен, че играта трябва да излезе през април 2020-а. Планът е бил премиерата да се случи преди новите конзоли. Така CD Projekt Red са искали първо да се възползват от популярността на PS4 и Xbox One, а след това да направят и плавен преход към наследниците им. Именно за достигане на априлската дата е започнало и рязането на съдържание, което се е очаквало да бъде в играта.

Въпреки това в края на 2019-а шефовете в полската компания са осъзнали, че няма как да пуснат играта през април. В резултат през януари 2020-а дойде първото забавяне. То бе до септември, а след това имаше ново до ноември, а накрая трето – до декември.

Други обвинения към CD Projekt Red идват за системно преработване. Якубияк казва, че за него са били нормални 65-часови работни седмици - това след като компанията обяви, че няма да кара никого да работи извънредно. Той решава да напусне, след като се жени, тъй като не му остава време за личния живот. Но Якубияк споделя, че дългите смени са коствали браковете на някои от неговите колеги.

Друг интересен момент от статията на Шрайър е тази, че някъде към средата на разработката Адам Бадовски, един от шефовете в CD Projekt Red, е оглавил разработката на Cyberpunk 2077. Той е изискал промени и по перспективата, и по историята. Тя е довела до сериозни конфликти с водещи разработчици, които са напуснали компанията.

В статията на Шрайър се повдига и друг въпрос – относно видеото, показано на E3 през 2018-а. То ни показа Cybeprunk 2077 с далеч повече геймплей механики, включително и такава за свободно движение и паркур. Интервюираните разработчици твърдят, че демото е било разработено специално за изложението, за да изглежда играта възможно най-добре. Някои от механиките не са били интегрирани изяло – или дори изобщо по това време. В крайна сметка те не достигат и до крайния продукт. С което презентацията може да бъде окачествена и като подвеждаща.

Адам Бадовски, една от водещите фигури в компанията и неин съосновател, отговаря в Twitter на материала. Той не се съгласява, че прозорецът на премиера от 2020 година е бил невъзможен за постигане и отбелязва, че „само 20 разработчици от над 500 в CD Projekt Red смятат така“. Относно демото на E3 той казва, че „е нормално в процеса на разработка да отпадат определени елементи“. Бадовски не мисли, че има нещо подвеждащо в него, като дава за пример нещата, които в крайна сметка са били част от основната игра. Например автомобилното преследване в началото на кампанията, идентичната втора мисия от нея и т.н.

Все пак Бадовски признава, че версиите за старите конзоли наистина не са оправдали очакванията, макар че тази за PC „е получила добри отзиви“, въпреки че си има своите проблеми.

Материалът на Шрайър определено не идва в подходящ момент за CD Projekt Red. От месец компанията е под обстрел, като студиото ще трябва възможно най-скоро да пусне поправки за PS4 и Xbox One версиите на заглавието си. Но изглежда и това няма да е достатъчно. С всички материали за рязано съдържание все повече геймъри очакват и сингълът да бъде допълнен с още съдържание в близко бъдеще. Нещо, което не е сигурно дали ще се случи.

Засега не знаем какви са плановете на CD Projekt Red. По-рано миналата седмица друг шеф в компанията – Марчин Ивински, се извини с половин уста на геймърите. Той отбеляза, че се готвят DLC-та по-късно през годината, но не е ясно какво ще е съдържанието им. Вероятно е и CD Projekt Red да мисли повече за мултиплейър режима си, който чрез микроплащания може да донесе огромни печалби, вместо за допълване на сингъл компонента на Cyberpunk 2077.

От друга страна с очакванията на геймърите за по-сериозно извинение от страна на студиото е възможно то да преосмисли своите приоритети.

Коментари
Caprice avatar
Caprice
19 януари 2021
Не знам защо продължава да се дъвче този мултиплеър с "транзакции". Цялата ситуация и всичките тези лайна, които се изсипват по cdpr почва много да намирисва. Че играта има множество проблеми за оправяне е факт. Но още по-голям факт е, че всичко това се преекспонира. Няма да се учудя ако цялата тази олелия е дирижирана и подклаждана от техни конкуренти. Да не говорим, че никой не се аплаква от откровени грабежи в една камара игри, като LoL, Fortnite и т.н. където харчиш парите за една AAA игра за два скина висок тиер. Дори няма и да подхващам темата с мобилните игри. И изведнъж излизат същите тези, които трошат чували с пари да се оплакват, че едва ли не били ограбени. Освен това всеки можеше да си вземе парите обратно.

Да не говорим и за тази тъпотия, наречена pre-order. Геймърите са в голяма степен виновни студията да изкарват незавършени продукти. Не разбирам защо трябва да правиш предварителна покупка на дигитално съдържание, все едно утре ще свърши и няма да можеш да си го купиш. След като плащаш предварително, ще си носиш риска, че можеш да бъдеш един от прецаканите балъци, които плащат за неясно какво.

Rostik79 avatar
Rostik79
19 януари 2021
"Грабежите" в Lol, Fortnite и мобилните игри са съвсем доброволни и хората, които плащат там знаят за какво плащат. При сайбъра си платил за счупена стока, която са ти казали, че няма да е счупена.
Едва ли конкурентите наливат масло в огъня. Гейминг общността е достатъчно токсична, че сама да се трови.
Впрочем не мисля, че е чак толкова е хейтвана играта. Има сравнително положителни оценки.
nightwarrior avatar
nightwarrior
19 януари 2021
Разбира се, че никой не преордърва дигитални, щото ще свършат. Аз не преордървам всяка игра, но тези, за които го правя или искам да ги играя на ден 1 или ми харесва бонуса. До момента нито един път не съм се почувствал ограбен или излъган. Вероятно ако всяка една игра преордървах, щях да се опаря.

Колкото до плюенето по Киберпънка, той и псето го каза някъде по коментарите. На запад много обичат да ритат по някой докато е долу. Не смятам, че е конспирация или каквото и да било.

Rostik79 avatar
Rostik79
19 януари 2021
На Запад ли? В България или по-скоро на Балканите най-обичаме да плюем по нещо, по което някой е казал, че трябва да се заплюва. И израз си имаме - на умряло куче нож да вадиш
Това дава усещане за превъзходство и самочувствие у дребните ни душици. Видиш ли, тия за голямата работа се помислиха, но за нищо не стават и са пълни нещастници, но мен няма да ме прецакат, защото от замундата си дръпнах играта и съм голям тарикат.
nightwarrior avatar
nightwarrior
19 януари 2021
Не съм съгласен. Идеята на "на умряло куче нож вадиш" е че няма смисъл да се прави. На балканите плюем по всичко - ако си долу, ако си горе, ако си успял, ако си се провалил. Няма дискриминация
Caprice avatar
Caprice
19 януари 2021
Моята идея е, че нещата се изкарват много черни, а те не са. Всеки дришльо стриймър и всякакви подкупни гейм медии, които пишат платени ревюта в момента са яхнали вълната. Повечето от моите приятели все още изчакват пачове преди да си я купят, но тримата, които са я изиграли не са имали сериозни бъгове, а разни графични такива и споделят, че играта е добра, но има потенциал да бъде много повече. Доколкото чета отзивите за играта и тук, от тези, които са я изиграли, играта е все пак добра и получава оценка около 8, с уговорката, че ако се добавят нови механики и съдържание, изчистят се съществуващиге проблеми, играта може да получи и над 9. Е как тогава слушаме по цял ден разни разбирачи да я определят като тотален шит?

Аз твърдо съм решил да изчакам лятото, преди да я взема, обмислям нова машина и аз като pseto, с RTX3060, че сега съм с 1060.

Charcharo avatar
Charcharo
19 януари 2021
Честно ще ви кажа, засега RTX 3060 Ti и необявената (но със параметри) RX 6700 XT изглеждат по-добре от 3060 .
Ще видим де.
nightwarrior avatar
nightwarrior
19 януари 2021
И на мен ми се струва, че пресоляват, затова не споря, даже го коментирах.
pseto avatar
pseto
19 януари 2021
@Caprice, това, което се случва е, че се сливат критиките към чисто корпоративното управление на CD Projekt Red и Cyberpunk 2077 като продукт на изкуството. Аз, колкото и да не съм съгласен с всичко, което поляците направиха - и циничните лъжи преди пазарната премиера, и арогантното отношение след нея (дори и миналата седмица "извиненията" им бяха с половин уста и не точно извинения, звучат като деца, които са направили беля и са заставени от родителите си да се извинят и те се извиняват, ама не наистина), то не мога да си кривя душата, че Cybeprunk 2077 ми хареса. Да, от някаква гледна точка когато счупени игри получават положителни отзиви, то ще продължат да излизат счупени игри. Ама от друга - дори и счупен Cybeprunk 2077 пак беше един от най-добрите продукти за 2020-а, което показва, че в гейминга има и други, по-фундаментални проблеми, най-вече на идейно ниво.

Има и нещо друго - Cyberpunk 2077 излезе през декември. Декември е умрял месец, януари също. Нови премиери почти няма, няма особено много новини. Всички се нахвърлиха върху Cybeprunk 2077, защото нямаше за какво толкова да се пише. Ако беше излязла играта през септември, до излизането на новите конзоли щеше някак да се избледнее като скандал. Тъй че не мисля, че някой непременно се прицелва в поляците. Така се случиха нещата. А пък кога геймърите ще излязат на нож и кога - не, не можеш да знаеш. Заради това е рисково да се пускат счупени игри...

igra4 avatar
igra4
19 януари 2021
Компанийката стигна зенита си, симпатично студио бяха 😀
nightwarrior avatar
nightwarrior
19 януари 2021
Я обясни какво е зенит и като видиш определеното в някой речник, помисли правилно ли го ползваш
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
19 януари 2021
Rostik79 avatar
Rostik79
19 януари 2021
Може да се каже, че са стигнали зенита си, заради това, че по едно време миналата година (2020) бяха гейм-компанията в Европа с най-голяма капитализация като изпревариха дори Юбисофт. Но после акциите им паднаха.
Dandelion - Still The Best Romance Choice avatar
Dandelion - Still The Best Romance Choice
19 януари 2021
pepito avatar
pepito
19 януари 2021
Голямо чудо стана, не е нито първата, няма да бъде и последната недовършена игра. Практика стана да ги пускат така и следващите година-2 да ги оправят. Който се излъгал негова си работа, после излиза някакъв екстендед или някакъв друг едишън и печели този, който е изчакал. Хем играе с по-малко бъгове, хем вероятно плаща по-малко.
Иначе аз имам около 40 часа в тази игра, бъговете бяха само няколко и то най-вече козметични и впечатлението ми от изиграванете е силно положително. Но стига толкова, след година-2-3 ще я изиграя още веднъж с оправени бъгове и dlc.
igra4 avatar
igra4
19 януари 2021
Глупости Валхалата излезе на 11 ноември и на 15 ноември си се играеше най-спокойно.
Поляците се провалиха, алчни и нагли са, а не както си мислехте те мислят за нас геймърите, юзър френдли и там другите ви идиотщини, които говорихте.
Caprice avatar
Caprice
19 януари 2021
@igra4, защото AC никога не е излизала счупена, нали? Естествено, че ще е играема след като играта е най-общо казано един рескин на предните две. То няма какво да се обърка.
pepito avatar
pepito
19 януари 2021
Честно казано във валхалата бая проблеми си имаше и още ги има, още отначало се счупиха 2-3 незначителни куеста и не можах да ги мина, на няколко пъти ми се случи както си вървя и героя ми вместо да падне от някоя не много висока скала продължава напред във въздуха и мога да си походя така известно време в нищото и в някакъв момент все едно от анимационен филм с том и джери гравитацията се задейства със закъднение и героя пада и се пребива... такива работи. Разликата е че валхалата е поредната игра от конвейра, принципно нещата са подобни на предните игри и нямаше такъв огромен хайп. В сайбърпънка нещата бяха по друг начин, много хора се разочароваха и то не само заради бъговете...
На мен играта ми хареса, въпреки че можеше къде повече, повече се забавлявах от валхалата без да правя някакви други опити за сравнение. Валхалата някакси я играя по задължение защото като съм я купил трябва да се играе, докато такова нещо не съм усетил в сайбърпънка.
pseto avatar
pseto
19 януари 2021
Да, напълно прав си. Valhalla-та е поредната игра на конвейера от Ubisoft. Дали крашваше? Да. Дали имаше гличове? Да. Даже при мен първите 50 часа Валхалата крашваше повече от Cybeprunk-a (с последвалите пачове положението откъм крашове в Cyberpunk 2077 при мен се влоши и то сериозно, станаха в пъти повече...). Ама не ми направиха особено впечатление крашовете на Валхалата... след Unity изобщо се радвах, че играта крашва само до декстопа, а не ми забива целия Windows. При Ubisoft, когато вече е било ударено някакво сериозно дъно, човек се радва, ако игра работи що-годе окей. От тях не можеш да очакваш много. Не можеш да очакваш полиран продукт. Ако излезе такъв - изненадваш се.

Ама CD Projekt Red трябваше да бъдат едни от "добрите". Когато те правят мизериите на големите... има повече критики, просто защото хората не го очакват. Това си е нормално човешко поведение.

pepito avatar
pepito
19 януари 2021
Не знам дали заради това, че е недовършена, недоизпипана и т.н. но CP някакси предразполага да си правиш ебавки с механиките, с персонажите, да правиш някакви безумни счупени билодве и т.н. Не знам това дали ще остане след като пооправят проблемите, но това е един от забавните моменти според мен, независимо дали е било цел за постигане или е следствие от недомислици и бъгове. Във Валхалата такива работи няма, дори и да е малко по-различна от одисеята и ориджина, основата на геймплея е същата. За мен лично този геймплей взе да ми омръзва - започна се с Witcher-a, 3те асасина, tsushima-та ... може би изпускам някое заглавие, но всичките са в някаква степен подобни.
vldir avatar
vldir
19 януари 2021
Играта е в ужасно състояние. Трябваше да я забавят още 2 години.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл