hategame logo
Дигитални игри – да или не? 20 октомври
пуснато на 09 ноември 2011 от pseto

Наскоро, Питър Мур от EA обяви, че вижда компанията си работодател EA като такава, която ще продава изцяло дигитални игри в близко бъдеще.  И това според мен е нещо прекрасно като идея!

Защо? Защото дигиталните заглавия определено са бъдещето. Кутии, вестници, дискове, физически носители на информация – това е нещо старовремско. Бъдещето е във виртуалното пространство по един или друг начин.

Какви са плюсовете на дигиталните игри?
Първо, получавате ги в секундата, в която настъпи датата на излизане, понякога и по-рано.
Второ, често цените им са по-ниски, защото ги няма таксите за посредници, кутии, хартии, доставки и т.н.
Трето, когато ви се прицъка, просто сваляте и цъкате. Не търсите дискове, CD-Key-ове и т.н. Услуги като Steam и Origin просто държат игрите ви и толкоз – хващате и играете.

Реално, дигиталните заглавия нямат никакви минуси, поне за мен. Да, наистина съм забелязал, че много хора, особено у нас, имат някакъв странен фетиш към хартията. Вероятно поради цените на игрите в България и когато човек хвърли 100-120 лева за някое заглавие, то иска да получи повече от 1 CD-Key…

Аз лично не разбирам любовта към кутиите – просто хартия с някакво дебилно, често преведено адски зле на български упътване. А и не съм сигурен колко хора си излагат кутиите на показ – най-вероятно почти всички просто ги захвърлят в някой шкаф. Което прави запазването им... чисто вехтошарство.

Ако говорим за физически носители, според мен в бъдещето имат място само 1 тип издания – колекционерските. Да, яко е да си плеснеш някоя фигурка от Diablo примерно, за да покажеш какъв нърд си и че се кефиш на играта. Това е разбираемо. Но пък кутиите на стандартните издания – с тях или без тях, все тая.

Разбира се, занапред мога да се надявам само на 1 нещо – цените на цъкалките да са съобразени с дадена точка по света. Както са налични добре известните ни руски версии, които са на баш народни български цени – едно 20-30 лева струват почти всички модерни заглавия! Да, ясно е ,че не може да има локализация на български, тъй като пазарът ни е малък; от друга страна, ако се продават заглавия на английски за по 30 лева у нас, то е ясно, че мишкари западняци ще ги налазят и общо взето това няма да е далавера за разработчиците на игри.

Все пак ми се струва, че начини има дигиталните заглавия да станат популярни у нас. Просто компании като... айде да не казвам имена, 2-те компании за продажба на игри у нас – трябва да намерят начин и да сключат споразумения със Steam примерно за специални версии на намалена цена за България. Можете да сте сигурни, че игри в порядъка на 30-40 лева ще бъдат купувани от българите в по-голяма степен... виж, това 120 лева вече е безумно висока сума!

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл