hategame logo
Дигиталният гейминг оценен на 127 милиарда долара
пуснато на 06 януари 2021 от pseto
gaming industry.
Гейм индустрията е донесла приходи от 127 милиарда долара в рамките на 2020 година, твърди изследване на компанията SuperData. То включва както PC сектора, така и конзолният и мобилните сегменти. Редно е да отбележим също, че говорим за дигитални приходи единствено на софтуер, като не са включени физическите продажби.

78% от общото число – или 98.4 милиарда долара, са дошли от микроплащания. Става дума и за такива от free-to-play заглавия, и за режими на платени игри - например FIFA Ultimate Team.

Останалите 28.6 милиона долара идват от игрите на пълни цени.

Доколкото дялът от 22% не изглежда толкова солиден, то е редно да се отбележи, че е отбелязал скок на годишна база. И неслучайно – през 2020-а имахме някои касови игри като Cyberpunk 2077, The Last of Us II и Doom Eternal, както и традиционно добре продаващите се Call of Duty и FIFA.

Що се отнася до разбивката по сектори, там без изненада лидери са мобилните заглавия. 73.8 милиарда долара от приходите са дошли чрез тях. След това се нарежда PC с 33.1 милиарда долара и конзолите с 19.7 милиарда долара.

Редно е да имаме предвид, че числата на SuperData няма как да са 100% коректни. Малко компании в мобилния сегмент разкриват своите приходи, а пък и за PC/конзоли сравнително рядко научаваме колко добре се продава дадена игра. Така в доста от числата има елемент на предположение. Но пък подобни изследвания ни дават добра представа за мащаба на гейминга днес.

Коментари
Rostik79 avatar
Rostik79
07 януари 2021
Заглавието не е съвсем коректно. Това не е оценка на гейм индустрията, а стойност на игрите, които са продадени (или част от тях, както се оказва). За да се оцени индустрията, доколкото изобщо е възможно, ще трябва много повече неща да се включат.
Но иначе любопитна информация. Интересно какви ли са стойностите в кино/ТВ индустрията.
lyubohar avatar
lyubohar
07 януари 2021
Така е, и на мен ми се стори прекалено малка тая сума.
pseto avatar
pseto
07 януари 2021
Не беше изцяло коректно заглавието... не беше и изцяло некоректно, де, ама го промених. Иначе да, не са включени физическите продажби и хардуера... физическите продажби едва ли променят много (особено 2020-а с пандемията), но хардуерът... в интерес на истината нямам идея на колко се оценява хардуерът. Трябва да видя дали има някакви данни.
lyubohar avatar
lyubohar
07 януари 2021
Не ставаше дума за физически с/у дигитални, а че тук се говори за приходи от гейминг. А оценката на една компания не е просто приходите. Оценката на Apple, например, е много десетки пъти над приходите ѝ за 10 години сигурно. Първата ми мисъл беше, че някой е сметнал точно това за всички гейм компании, което най-вероятно ще е трилиони. Това имахме предвид с Rostik.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл