hategame logo
Още слухове за новия Xbox: Ще има и таблет, по-мощен процесор
пуснато на 23 януари 2013 от pseto
xbox controller

Nintendo вече представи Wii U, което има таблетен контролер.  Скорошни слухове твърдят, че и Sony се готви да тръгне по този път. Оказва се, че е напълно възможно и другият голям играч на конзолния пазар да има подобни планове – Microsoft.

Според нови слухове, цитирани от изданието Pocket-Lint, американският гигант готви таблет с названието X-Surface. Устройството ще има 7-инчов екран, като вероятно ще се продава под формата на отделен от новия Xbox аксесоар.

Доста вероятно е също Microsoft да използва подход при игрите, който представи Nvidia с конзолата Shield по-рано този месец. С други думи, новият Xbox ще стриймва чрез Wi-Fi игри на таблета си, като всички изчисления ще бъдат поети от конзолата. Това ще ни позволи да играем от различни места в дома ни.

Не се разкрива дали X-Surface ще може да пуска игри, ако е извън обхвата на Xbox – звучи ми малко вероятно. По-скоро става дума за допълващ конзолата аксесоар.

За съжаление, слуховете не разкриват детайли относно хардуера на този таблет. Източникът на тези данни твърди, че „е видял Unreal Engine 3 игри да вървят с 60 кадъра в секунда“, което очевидно намеквало за мощни компоненти. Което не е баш така – този двигател си има специална мобилна версия, която върви и на слаби устройства. Да не говорим, че примерно играта Dungeon Defenders използва Unreal Engine 3 и върви на Galaxy S 1 – телефон с едноядрен процесор на 1 GHz.

Според мен най-вероятно X-Surface – ако този таблет се окаже реалност – ще има някакъв обичаен хардуер. Подобен на смартфон от рода на Galaxy S III или друго модерно устройство с четириядрен процесор. Тоест нищо особено.

Макар че определено ще бъде интересно ако и конзолата от ново поколение на Nintendo, и тази на Sony, и тази на Microsoft имат таблетни контролери.

Освен новини за този таблет, източникът на Pocket-Lint разкрива и други новости относно новия Xbox. Една от тях е, че конзолата няма да се нарича Xbox720 или нещо подобно. Всъщност, названието вероятно щяло да бъде просто „Xbox”. Звучи резонно.

Също така от дългия материал става ясно, че хардуерните спецификации, които изтекоха по-рано във виртуалното простраство и за които писах вчера, са „предимно реални“. С други думи можем да очакваме графичен ускорител на AMD с ядро на 800 MHz. Относно хардуера обаче има един детайл – 8-ядреният процесор на конзолата нямало да бъде с тактова честота 1.6 GHz, ами малко повече – 1.9 GHz.

При софтуера на новия Xbox се разкрива, че ще има платформа, подобна на Windows 8 като външен вид, „но не точно същата“. Вероятно някаква базова, орязана версия, колкото да служи за базовите конзолни функции – пускане на мултимедия, браузване в нета и разбира се, игри.

И така приключва поредната доза слухове. Общо взето някои неща се повтарят, та можем да си направим някакви изводи относно новия Xbox… май е време да синтезирам всичко в по-пригледно в някое ревю.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл