hategame logo
Луут кутиите на EA били „механики на изненади“
пуснато на 20 юни 2019 от pseto
fifa 18 ultimate team
В последните години EA попада под обстрел заради луут кутиите в игрите си. И неслучайно – освен FIFA, която е практически неиграема заради всички скриптове, вкарани в Ultimate Team, Electronic Arts се опита да интегрира подобни механики в практически всички свои заглавия. Включително и последният Need for Speed, в който тунинговаме автомобилите си... с карти!

На някои места, например в Белгия, комисии по хазарт се изправиха срещу EA и им забраниха да предлагат игри с вариации на луут кутии. Другаде, например във Великобритания, за компанията няма ограничения. А по време на изказване на Кевин Хопкинс, вицепрезидент в правния отдел на разпространителя, научаваме, че механиките на EA са „етични и забавни“ без хазартен елемент.

„Ние вярваме, че начина, по който сме интегрирали тези механики – FIFA разбира се е най-големият пример – е всъщност напълно етичен и забавен, съвсем приятен за хората“, казва Хопкинс.

Той добавя, че не става дума за „луут кутии“, ами „механики на изненада“, сравними с шоколадовите яйца с играчки.

Естествено трудовата характеристика на хора като Хопкинс изисква подобно лавиране. Но от друга страна EA навлязоха в куп проблеми напоследък заради агресивните си луут кутии. В крайна сметка те се отказаха от интегрирането им в множество заглавия... но не и златната, дойна крава FIFA. И можем да сме сигурни, че разпространителят ще се бори със зъби и нокти, докато е възможно да запази Ultimate Team в пълния му, pay-to-win вид.

Коментари
BundyBari avatar
BundyBari
20 юни 2019
Изобщо не го пускам този режим... за мен да "врътнеш Фифа" на определена трудност значи да взема титлата и ШЛ, а онлайна се изчерпва дотам, да поканя приятели в нас за co-op игра. Тук идва парадокса, който не мога да разбера... значи ревем, че PES няма всичките лицензи, а милиони геймъри хвърлят пари, за да играят с отбори от рандом селектирани играчи. Аз като видя два отбора и че Меси присъства и в двата от тях, няма как да не дам exit
nightwarrior avatar
nightwarrior
20 юни 2019
По принцип нямам проблем да виждам едни и същи играчи в двата отбора. Даже навремето с брат ми като играехме тежки дербита, двамата се пускахме с един и същ отбор. Презумцията беше, че като са еднакви играчите, побеждава този, който има повече скил да ги управлява.

От това, което съм чел за Фифа, смело мога да твърдя, че съответния ПЕС режим е по-справедлив. Не съм играл UT, но съм играл с приятели ПЕС лайт версията и отборите ни се напълваха с прилични играчи, доста бързо(уговорката е само с ингейм и логин валута, без да вкарваме пари). Буквално за няколко седмици имах отбор от изцяло черни топки(което е най-високия тиър в ПЕС-а) с доста прилични звезди сред тях.

Колкото до лицензите, това винаги ми е било несериозно, при положение, че дори на PS4 ти трябва флашка, нет и 30тина минути, за да си качиш пач дето ти ги оправя и си цъкаш без проблеми.

LethianDream avatar
LethianDream
20 юни 2019
"Механики на неприятни изненади" по-скоро
nightwarrior avatar
nightwarrior
20 юни 2019
Е, сега, не бъди толкова краен. Някои се връзват със свински опашки по вратовете, хора всякакви, на някой по-извратен, може и да му харесва
Enetor avatar
Enetor
20 юни 2019
Преди като пробвах режима си купих разни пакети с in-game валутата. Разбира се от нея ти дава доста малко и без реални пари е трудно да вземеш от топ футболистите. Не знам колко съм отворил общо, но нито един пакет не ми даде нещо качествено. Повечето играчи, които ми даваше дори не ги знаех. Не знам къде е приятната изненада в случая.
LethianDream avatar
LethianDream
20 юни 2019
Лошото е друго - аз съм давал пари и НЕ МИ СЕ Е ПАДАЛ ДОРИ ЕДИН ТОП ИГРАЧ Приеми го като ротативка - сигурно ако налееш 100-200 евро, може и нещо да се падне..евентуално. Но като цяло няма смисъл- аз си играя мачове, каквото ми се падне от наградите и правя Squad Building Challenges за добри играчи. Доброто при Фифата е, че може и сам без да наливаш пари да си направиш свестен отбор. Но това не става за ден или два. Нужна е упоритост като при всяка друга игра. Търгуваш играчи, които не са ти нужни и с малко акъл се получават нещата. Просто трябва да им забранят на EA да смучат пари, всичко да се купува с ин-гейм валута без микротранзакции и ..играта заспива. Естествено, говоря за утопично и невъзможно нещо
pseto avatar
pseto
22 юни 2019
Е да, това е уловката, няма нищо приятно. Ultimate Team си е ротативка и действа точно на такъв принцип - да хване хазартното нещо у теб. Болшинството от хората нямат проблем с това и ако дадат някакви пари и го издухат казват - "майната му" и дотам. Но има хора, които въртят ли, въртят и наливат пари, докато не им се падне нещо, за да получат удовлетворението от печалбата...

@Lethian - принципно си прав, може да се направи някакъв читав отбор с яко грайнд, само че за времето, за което ще го създадеш всички, срещу които играеш цъкат с разни шареняци с мега-супер-ултра информ футболисти, дето като им видиш във FutHead статистиките почти всичко им е на 99. Не че това е от колосално значение при положение, че статистиките редовно се менят на ротативен принцип, но все пак е от прилично значение.

Все пак ме радва, че ги налазват мизерниците и колкото и да се опитват да лавират в един момент ще трябва да поорежат тоя кенеф UT. И тогава ще трябва да си бършат сълзите с изкараните милиарди и да се чудят каква нова схема да измислят.

Ludnichar avatar
Ludnichar
21 юни 2019
Колкото и да са гадни loot кутиите, още по-гадното са скриптовете, които решават кой кога ще спечели. Особено на Фифа 18 прекалиха. От 100-тина мача, които изиграх, по-заслужилия (независимо дали аз, или противника) печелеше най-много в едни 30% от случаите. Не може постоянно да сцепваш някого, очевидно да си по-добър от него, обаче играта да е решила, че той ще бие, а на следващя мач да метат пода с теб, обаче от единствената ти атака да отбележиш и спечелиш.
nightwarrior avatar
nightwarrior
21 юни 2019
Да де, ама това пак идва от кутиите. Щото идеята е да си кажеш, абе аз не мога да бия, дай да отворя още 50, може пък да ми дойде играча дето ми трябва.
pseto avatar
pseto
22 юни 2019
Да, на мен това ми е основният проблем с играта. Дори и да бия - ако видя, че играта е преебала противника, не чувствам никакво удоволствие. Примерно някой ме гъне, излиза 3 пъти срещу вратаря и някой топ нападател прави нереални пропуски и после аз след някакъв корнер бия някакъв далечен шут със защитник с 30 long shots и вкарвам, после още 2-3 такива измислени гола и онзи другият се изнервя и се лефтва. Въпреки че и при 3:0, и при 4:0 във FIFA нищо не е сигурно, щото тогава скриптовете задължително решават, че ти стига толкова и е време да пуснат малко и на противника и се обръща всичко на 180 градуса.


Между другото тези скриптове, моментум или там който както иска да го нарича далеч не е измислен от EA, има го и в PES и го има открай време. Даже на старите PES-ове директно си имаше индикатор кой футболист е във форма преди даден мач и кой - не. Онези, които не бяха, ако ще и Роналдо дебелия да беше, просто не вкарваха и това е. После тези статистики ги махнаха, но и днес в PES ги има тези неща, че в един мач и двата отбора не могат да си вкарат гол и се изпускат нереални неща, а в другия - голови фиести и всичко влиза. Само че това е голямата разлика - в PES и двамата играчи са на равни начала! За тебе влизат лесни голове, ама и за противника и пак всичко опира до това кой е по-добър. И не можеш да обвиниш играта за нищо. Във FIFA... е съвсем друго.

П.С. И до ден-днешен не разбирам как хората още спорят дали има скриптове или не. Това е все едно да спориш дали политиците работят за народа с чиста съвест или помагат единствено на корпоративните си лобита и спонсори.

Ludnichar avatar
Ludnichar
22 юни 2019
И аз го казвам в подкрепа именно на тази теза. Тия луут тъпотии преебаха тотално фифата и за това аз лично я спрях напълно.
nightwarrior avatar
nightwarrior
22 юни 2019
Абе от сингъла можеш да извлече фън, щото там Тея механики са спрени(май). Ама ако я вземаш само за сингъл.. трябва или доста намалена или под наем. Аз затова обикновено започвам с ПЕС докато ми омръзне и лятото преди новите релийзи малко сингъл ФИФА. Така хем следващият пес, хем следващата фифа ми се струват доста по-различни.
Ludnichar avatar
Ludnichar
24 юни 2019
Абе някак имам чувството, че и в сингъла вече нищо не е честно, или може би просто мултито прекалено ми е промило мозъка и очаквам нечестност от всеки ъгъл. Даже преди няколко седмици играхме Фифа с приятели (на една конзола) и ми се случи нещо подобно - смазвам противника цял мач, играчите ми се скъсват да пропускат, той ми прави 2 атаки и ми вкарва 2 гола.
pseto avatar
pseto
24 юни 2019
Според мен във всички мачове с реални хора, независимо дали на една конзола или онлайн, ги има едни и същи скриптове. Имам някакво количество часове на FIFA на живо, в една минала работа освен това имаше конзола и нерядко след работа се цъкаше FIFA. Бяхме едни и същи хора, бързо добиваш представа кой колко е добър и си личи, когато някой с 2 удара извън наказателното ти вкара 2 гола и това му е цялата активност в мача, ти го премазваш и накрая завършва наравно или нещо такова. Ама и на живо с колеги си е друго, лаф, ала-бала, имаше и бири, тъй че не е краят на света. Казваш си "хаха, баси тъпата скриптирана FIFA", продължаваш да играеш без да му се напрягаш много и това е. В онлайна поне аз се изнервям доста повече от глупостите на играта.


А сингъла... който поиграх на FIFA 19 повече от обикновено, просто защото скриптовете в мултито ме саднаха - там има други проблеми. Там трудността на AI-то се лашка брутално и ако примерно ти поведе с 2 гола очевидно се намалява, докато ако ти поведеш се увеличава и става някакво супер world class и те пречуква с някакви брутални атаки. Наистина AI-то е така написано, че да не ти го завира четвъртит и като цяло е по-приятно, в доста от мачовете все някак стигаш до победа, но поне на мен този подход не ми е любим. Предпочитам олдскул подхода - ако ти си по-слаб от компютъра на дадена трудност той ти играе на 100% през цялото време и те чука като куче. И те бие с разлика. Но в резултат ставаш по-добър, докато когато трудността се лашка и се нагажда към теб (е, в граници де, ясно е, че от amateur няма да иде на world class) някак ти си стоиш в зоната на комфорта и не се задобряваш.

Но определено сингълът има повече стойност от мултито.

Ludnichar avatar
Ludnichar
25 юни 2019
Ами всъщност може и това да е, което казваш. Не да се скрипитра, а трудността постоянно да варира, което е не по-малка тъпотия. Както от край време най-голямата шитня на NFS серията е, че в момента, в който набереш преднина, може да си перфектен шофьор, може да не направиш нито една грешка, може да си с 2 пъти по-добра кола от противника ... но той по правило след секунди се залепя за гърба ти. За сметка на това ако пък сбъркаш, сблъскаш се брутално, обърнеш се по таван и изгубиш едни 10 секунди, компът изведнъж почва да кара бавно, че да не би случайно да те бие с много. Това е основната причина последните години да не играя НФС... Като под последните визирам последните 14 след Most Wanted - просто всичко, което съм пробвал от тогава, е купчина лайна.
Svetly avatar
Svetly
22 юни 2019
Фифа последните две години дори не си правя труда да я пробвам. При PES 2019 за първи път се зарибих по my club режима и накратко скриптове има и тук, но може ако редовно се играем по някои мач на седмица без никакви пари да се направи отбор с едни от най-добрите играчи и да се ъпгрейднат на максимален левъл, за фифа не съм сигурен дали това може да стане без микроплащания.
LethianDream avatar
LethianDream
24 юни 2019
Може да се направи отбор и на Фифата без да наливаш пари, само че не се играе мач на седмица, а мач всеки ден за целта.
Ludnichar avatar
Ludnichar
24 юни 2019
Така е. Аз на ФИФА17 имах стабилен отбор без да съм дал 1 стотинка. Обаче бях изиграл поне 300-400 мача и редовно се класирах за уикенд лигата. (макар че рядко успявах да изиграя мачовете, защото уикенда предпочитам да излизам на някъде, а не да играя 40 мача)
На 18 обаче не издържах да изиграя и 100, понеже скриптовете станаха прекалено очевадни и я продадох, а 19 дори не си направих труда да я пробвам, ама примерно Псето беше писал, че е още по-зле, а срещах подобни коментари и на други места.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл