hategame logo
Ozone придобива Pulsar?
пуснато на 14 юли 2019 от pseto
pulsar 1
С нарасналата популярност на гейминга вече игри се продават на повечко места, включително и големи вериги за електроника, но в реалност мнозина от нас ако искат да си купят нещо се насочват към две места - Pulsar или Ozone. Е, изглежда е възможно двете вериги да се слеят.

Намеренията за това са Ozone, като не ги научаваме от официално съобщение, а от Комисията за защита на конкуренцията. Именно оттам е поискано разрешение за продължаване на сделката. Което е логично - Ozone и Pulsar са доминиращите сили на нашенския гейм пазар.

Самите Ozone споделят лаконично пред изданието "Капитал", което първо съобщава новината, че е рано да коментират, преди да получат одобрение от КЗК. Но дали в следващите месеци ще има развитие?

Двете вериги магазини, както несъмнено знаете добре, имат съвсем различен профил. Присъствието на Ozone е само виртуално, като всички поръчки се случват чрез сайта им. Pulsar, от своя страна, имат съвсем физически магазини в куп молове из България. Така при евентуална сделка Ozone може да се възползва от тази инфраструктура.

Иначе откъм размери двете вериги са що-годе подобни. За изминалата година Pulsar записват приходи от 9.95 милиона лева и печалби от 55 хиляди лева, а пък Ozone - приходи от 15.7 милиона лева и печалба от 218 хиляди лева. Но сега остава да научим дали КЗК ще даде зелена светлина за обединението на двете дружества.

Коментари
lyubohar avatar
lyubohar
15 юли 2019
"приходи от 9.95 милиона лева и печалби от 55 хиляди лева, а пък Ozone - приходи от 15.7 милиона лева и печалба от 218 хиляди лева" - мисля, че доста красноречиво показва кой е по-печелившият модел. х4 печалба от х1.5 приходи...
vanmx avatar
vanmx
15 юли 2019
Все си мислех, че Pulsar са по-големите. Иначе не ми пука, ако се селят даже ще ми е по-удобно да преглеждам 1 вместо 2 сайта . А пък ценита така или иначе не се определят напълно от тях.
nightwarrior avatar
nightwarrior
15 юли 2019
Пулсар няма как. Озон предлагат по-широка гама продукти. Оттам взех на племенницата басейн
pseto avatar
pseto
16 юли 2019
То винаги, когато говорим за физически магазини изглежда така. То всъщност допреди няколко години бяха, просто като почнаха да продават всичко възможно Ozone и нещата си "заспаха".
vldir avatar
vldir
15 юли 2019
Озон правят доста добри промоции, докато пулсар са стиснати.
Ekaterina avatar
Ekaterina
15 юли 2019
И двете фирми са коректни общо взето.
Ако пулсар закрият магазините и бъдат изцяло онлайн,вероятно ще увеличат приходите.
nightwarrior avatar
nightwarrior
15 юли 2019
Може да увеличат печалбата, понеже вероятно ще са им по-малко разходите, но като си отрежеш единия клон за продажби, няма как да вдигнеш приходите.

Реално от Пулсар съм пазарувал само от магазина, никога онлайн, без друго офертите са им шит, но някой път като пазарувам друго в мола мина и взема нещо попът. Макар да се случва сравнително рядко.

pseto avatar
pseto
16 юли 2019
Дам, на Pulsar са силни физическите магазини, и аз в 99% от случаите пазарувам от тях. Като се сетя за някоя игра и искам да я получа СЕГА, а не след ден-два. Макар че Monster Hunter World я нямаше, трябваше да я взема дигитална и след това ме беше яд, че не мога да я препродам... ама това е друга тема.
Veluvian avatar
Veluvian
16 юли 2019
Безспорен факт, че офертите на Озон са в пъти по - добри. Иначе е приятно да влезеш в магазин на Пулсар, но това, което дълбоко ме изненадва, че не разполагаха с пост терминал.
Широка гама от продукти предлагат наистина Озон, а и хубави книги. Като стана въпрос за подаръци, аз пък на моята племенница й взех последно биографията на Мария Кюри, да я изтрелваме към химията
pseto avatar
pseto
16 юли 2019
Ти що за греда си ударил? Аз в 3-4 софийски мола, от които пазарувах, винаги е имало терминали (то аз физически пари в днешно време нося изключително рядко и не повече от двайсетина лева).
Veluvian avatar
Veluvian
16 юли 2019
Няколко пъти в мола на Стамболийски ми се е случвало и съм ходил да тегля някъде от етажа /и това обикновено прави впечатление и се помни/. В Пловдив май нямах проблем като се замисля веднъж, но май там имах книжни под ръка.
nightwarrior avatar
nightwarrior
16 юли 2019
Добро решение с книгата, ама моето човече още е много малко
Art3mis avatar
Art3mis
16 юли 2019
Редовно книгите си ги вземам от Озон, освен последния том на Клайв Баркър, явно са сложили някаква по-восока минимална сума на поръчка, но при тези техните промоции е разбираемо - иначе няма как да излезе сметката с доставката, предполагам. Коректни са, един път само нещо се бяха омотали с една поръчка и ми дадоха като компенсация за закъснението 20%-тов код за отстъпка.
Ludnichar avatar
Ludnichar
18 юли 2019
Не знам колко е добре това за нас - потребителите ако стане. Реално конкуренцията води до качествено обслужване и по-добри цени/промоции, а ако един от най-големите играчи на пазара изчезне, това би е отразило.
Според мен дори Озон да купи Пулсар, няма да закрие магазините, напротив, ще изпозлва вече разработената мрежа, защото при тях това е слабото звено. А все още има много хора, които държат да си купят играта от физически магазин и не им се занимава да чакат и да се съобразяват с куриери, особено когато се отнася за премиерни дни.
nightwarrior avatar
nightwarrior
18 юли 2019
To по цените трудно може да ударят. При гейминга са сравнително централизирани. Освен това физическа, макар и с чакане можеш да вземеш и от други места, дори да кажем нетрадиционни - emag, plesio, jarcomputers даже ако щеш technopolis. Макар с не много богат каталог, това са алтернативи(не знам дали на Пулсар каталога е по-богат честно казано).

Единствено на промоциите могат да се отразят, но реално дори и там, ако не пускаш конкурентни промоции, няма да ти се получат нещата. По Коледа ако искам да взема игра за подарък и някъде е по-евтина няма да я взема от озон, щото са озон.

Мисля, подобно на теб, че идеята тук на озон е просто да вържат физически магазини, към успешния им онлайн такъв. Дали имат нужда... реално не знам. Но както в примерът ми по-горе, когато съм в мола и случайно минавайки поркай Пулсар взема нещо - то би било в касата на Озон, ако те ги купят.

pseto avatar
pseto
19 юли 2019
Да, едва ли ще закриват магазините. Напротив, вероятно ще ги развиват, най-малкото на Ozone ще са им нужни по-големи такива с оглед на по-богатия им продуктов асортимент. Реално Ozone могат да се борят успешно с тези вериги книжарници/магазини за играчки в моловете, като се добавят бордови и електронни игри ще стане любопитно.

Да, откъм конкуренция кой знае какво ще стане, теоритично в други държави комисия, подобна на КЗК нямаше да одобри евентуална сделка, ама... тук е България. Но и принципно имаме Steam, имаме "евтини" сайтове за игри, имаме опции да купуваме от чужбина с някаква намаления физически игри, не е да кажеш, че сме затворени в средновековието. Ама промоциите може и да пострадат.

П.С. Междувпрочем един път купих игра от Технополис, защото и в Пулсар, и в Озон нямаше пълното издание на Horizon, който бях обещал на приятелката, че тя не го беше играла. Е, без отстъпка там, но пък и този източник на игри е реална опция понякога.

BossOfGermany avatar
BossOfGermany
19 юли 2019
Преди почти 6 години за Коледа ходих с леля ми в Пулсар за да ми купи GTA V когато все още беше "горещото нещо" за 150 лв заедно с ПС3-то, което ми го взе за 300лв от Технополиса. Ехх сладки времена бяха когато бях 16 годишен хлапак, чакащ на мама и тати . С това го свързвам Пулсар
darkblue avatar
darkblue
19 юли 2019
Значи си на 22 сега
pseto avatar
pseto
19 юли 2019
Аз помня Pulsar отпреди двайсетина и повече години - имаше някакви оригинални игри за Sega Mega Drive 2, които бяха на баснословни цени и аз се чудех кой изобщо може да си ги позволи.
igra4 avatar
igra4
20 юли 2019
Тоя Джоков озонеца, се прави на много пекан, ама е адски алчен, иска да унищожи и малкото останала конкуренция, но всички с пари са така, искат и още и още...
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
20 юли 2019
Чак пък унищожаване на конкуренцията? Това е по-скоро защитен механизъм на притиснато до стената животно, отколкото безмилостен акт на хищник към жертва. Тези хора се опитват да оцеляват в пазар, който не е благосклонен към нито един от тях. Не е като да разбиват финансовите пазари с нечуван приходи. Просто начин да останат релевантни за още известно време.

igra4 avatar
igra4
22 юли 2019
Ами не мисля, сега хората мосово купеват, особено озон. Щом оцеляхаваха преди 10 години с много по-слаб пазар, просто искат да станат още по големи и мощни. Джоков едва ли ще плаща наеми в молове и заплати на прждавачи. Най-вероятно ще закрие магазините и ще праща с еконт, чиста работа и увеличаване на печалбите. Ако 10 бройки от една игра са били 7 за озон и 3 за пулсар, сега ще е 10 от 10. Затова им е и лесно да правят ромоции, друго е да плащаш наеми и заплати на мн по голям персонал.
DragonSlayer avatar
DragonSlayer
22 юли 2019
Т.е., с повече думи каза това, което аз казах в две изречения.
pseto avatar
pseto
22 юли 2019
Може и такъв да е планът. Теоритично не звучи нелогично, дори и Озон да отхапе половината от дела на Пулсар с намалените разходи от евентуално закриване на магазините ще си увеличат прилично приходи и печалби. Все пак ще трябва да дадат кой знае колко милиона, за да купят Пулсар и вероятно ще им е нужно или десетилетие, или повече да си избият лукса да елиминират конкуренцията. За мен подобен ход е неразумен. Ако ще се даваш пари, то е по-добре да ги дадеш, за да си развиеш бизнес модела, а не да убиваш конкуренцията.

Ама - кой знае. Все пак говорим за България и тук е възможно всичко.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл