hategame logo
Протестът срещу SOPA и PIPA на 18 януари успешен, поддръжниците на законопроекта намаляват
пуснато на 20 януари 2012 от pseto
sopa
Скандалният законопроект SOPA, който в момента бива обсъждан в долната камера на американския Конгрес, почти сигурно няма да бъде приет. Причина за това е сериозната съпротива от множество базирани в САЩ сайтове, която беше осъществена на 18 януари.

Сред най-известните страници, които показаха своето негодувание към SOPA и PIPA бяха англоезичните версии на Wikipedia и Google. Протестът на Уики беше по-сериозен, като страницата я нямаше през целия 18 януари (въпреки че имаше заобиколни начини за достигане до нея!).

Заедно с Wiki и Google, още хиляди по-малки страници призоваха своите живеещи в САЩ фенове да пишат до своите сенатори и представители в долната камара с искането SOPA и PIPA да не бъдат одобрени.

В крайна сметка, всичко това е успешно... поне донякъде!

Към вчерашния ден, SOPA има едва 22 поддръжници в долната камара на американския Конгрес. Противниците на законопроекта пък са над 100! Така че може да се каже, че единият акт почти сигурно няма да бъде приет!

Но това беше само добрата новина. При PIPA, положението все още остава на кантар. В горната камара, поддръжниците са 37 на брой, а пък противниците - 22. Така че протестите едва ли ще спрат току-тъй - има още работа за вършене! Все пак, новините засега изглеждат предимно добри!

Разбира се, обръщането на сенаторите ще е по-трудно, тъй като помияри като MPAA и RIAA имат по-силни позици в горната камара. Все пак, с гласността, която PIPA и SOPA добиха, то ще е един вид политическо самоубийство продължителната им поддръжка... но все пак ще видим. Нещата обаче изглеждат светли засега... може и интернет да остане свободен!

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл