hategame logo
Размът надделява, Белият дом се изказва (частично) срещу SOPA
пуснато на 15 януари 2012 от pseto
sopa
В разгара на сериозните дебати против скандалния законопроект SOPA, за който можете да прочетете някои неща тук, най-накрая и Белият дом е нарушил мълчанието си относно документа. Въпреки че самият Барак Обама не се изказва относно документа, то официалното съобщение на щатското правителство гласи следното:

„Всяка клауза, покриваща интернет посредници като онлайн рекламни прежи, търсачки или компании за обработване на плащания трябва да бъдат прозрачни и проектирани по такъв начин, че да предотвратят прекалено широки права за действие от частни правоносители, които да окуражат несправедливи жалби и които могат да обезкуражат нови бизнеси и иновативни фирми от растеж”.

Или казано на по-прост език, нови версии на SOPA трябва да конкретизират в кои точно случаи правоносителите могат да съдят различни сайтове и да искат блокирането им в САЩ. В момента, езикът в SOPA е прекалено общ, което ще рече, че всеки сайт, в които има линк към пиратска песен – което включва дори и потребителските коментари – може да бъде баннат от щатски интернет доставчици и дори да бъдат забранени обработвания на плащания от PayPal, Visa и други подобни компании в рамките на САЩ.

Освен това, обсъждането на законопроекта, което беше насрочено за тази сряда (18 януари), ще бъде отложено за неопределен момент в бъдещето. Което е още по-добра новина.

Иначе, в последните дни офанзивата срещу SOPA започва да става все по-сериозна. Компанията Bungie, създателите на култовата серия Halo, се изказаха против документа, подобно на Epic Games, Nvidia, Riot Games и др. Популярният сайт за мобилни телефони XDA Developers обяви, че ще затвори врати за 12 часа на 18 януари в протест срещу SOPA, изисквайки от своите посетители от САЩ да подпишат петиция към своя локален сенатор или представител.

Разбира се, хората от останалите точки на света могат трудно да влияят върху законодателния процес в САЩ, но все пак нищо не ни пречи да сме запознати с това що за помия е SOPA... и ако случайно намери нещо за гласуване или подписване, да дадем своя глас против този доста безумен документ.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл