архиви

Спецификациите на Scorpio разкрити от Microsoft

написана от pseto на 08 април 2017

xbox one scorpio 2Какви са техническите спецификации на Scorpio – новата конзола на Microsoft, която ще се появи по-късно през годината в продажба? Досега знаехме едно-единствено нещо – че устройството има изчислителна мощ от 6 терафлопа. Но другото беше обвито в мистерия. Но през седмицата доста детайли бяха обявени.

И изглежда Scorpio ще е достатъчно производителен, за да спази обещанието си да подкарва игри на native 4K.

От една страна процесорът на конзолата ще включва 8 ядра с тактова честота от 2.3 GHz, което е доста по-добре от наличните в Xbox One 1.75 GHz и 2.1-те гигахерца на PlayStation 4  Pro.

Освен това Scorpio предлага 12 GB RAM – с 50% повече от 8-те гигабайта на Xbox One и двете ревизии на PS4. Заедно с това оперативната памет ще е GDDR5, противно на наличния в Xbox One GDDR3. Пропускателната способност на RAM-а пък ще е 326 GB/s, което е значително повече от PS4 Pro и неговите 218 GB/s.

Продължавайки нататък е интересно да се отбележи, че Scorpio ще включва силно преработен system-on-a-chip, създаден съвместно с AMD. Както знаем и Xbox One, и PS4 ползват чипове на компанията. И доколкото Sony се уповават общо взето готови решения на AMD, то явно Microsoft предпочитат персонализирани такива.

System –on-a-chip-ът в Scorpio ще се нарича Scorpio Engine, като ще има 40 CU-та (compute units). Всеки от тях ще е с тактова честота 1172 MHz. За сравнение PS4 Pro има 36 CU-та с тактова честота от 911 MHz.

Всичко това докарва обещаните още миналата година 6 терафлопа изчислителна мощ. Както винаги обаче ще трябва първо да видим Scorpio в действие, преди да си правим изводи – всичко дотук са само числа.

Ще е интересно да научим и нещо много важно – цената на Scorpio. Ако хардуерната мощ означава и прекалено скъпо устройство, то не е сигурно колко хора ще се сдобият с него.

Още по темата

Хардуерът на Xbox One не носи пари на Microsoft
Xbox One дебютира в Китай тази есен
Шок или напротив? Xbox One изравни цената си с PlayStation 4


Включи се в дискусията

Коментирай като госткоментари