hategame logo
THQ загина – опитите за спасяването на компанията се оказаха кьорфишек
пуснато на 24 януари 2013 от pseto
THQ
През декември миналата година, THQ подаде документи за банкрут. Тогава президентът на разпространителя Джейсън Рубин обяви, че става дума за преструктуриране и че компанията ще продължи да съществува.

Това очевидно се оказа кьорфишек. Наскоро се състоя търг, за който писах и по-рано този месец. На него THQ са били продадени на парче, като са се разделили с почти всички свои гейм подразделения и интелектуална собственост. С набраните средства ще бъдат покрити дълговете на разпространителя... с което ще бъде преустановено съществуването му.

Така една от най-старите гейм компании загина заради финансови проблеми. Студиото е основано през 1989 година, като 23 януари 2013-та ще е датата на смъртта му. Жалко. Почивай в мир, THQ.

Но нека сега погледнем към нещо друго – какво се случва със студията и игрите на разпространителя? Ето резюме с резултатите от търга:

1)  Sega Corporation купува студиото Relic Entertainment и франчайза Company of Heroes. Цената е 26.6 милиона долара, като на второ място е Zenimax Media (собствениците на Bethesda). Те са предложили 26.3 милиона долара и ще поемат контрол над Relic, ако случайно има някакви проблеми по сделката със Sega.

2) Koch Media (собствениците на Deep Silver) купуват студиото Volition и франчайза Saints Row. Цената е 22.3 милиона долара, като на второ място се нарежда Ubisoft с предложение от 5.4 милиона в зелено.

3) Koch Media взима контрол и над франчайза Metro. Печелившото предложение възлиза на 5.88 милиона долара, на второ място е Ubisoft с 5.175 милиона долара.

4) Ubisoft печели търга за South Park: The Stick of Truth. Единствено те наддават за играта, като дават 3.27 милиона долара за нея.

5) Проектът Evolve или Metamorphosis бива взет от Take-Two за 10.9 милиона долара, на второ място е Turtle Rock с 250 000 долара.

6) Crytek взима контрола над франчайза Homefront за 544 218 долара, като никой друг не наддава за играта.

7) THQ Montreal плюс проектите Underdog и 1666 (за последния май няма почти никакво инфо) стават собственост на Ubisoft, които вадят 2.5 милиона долара. Никой друг не наддава за студиото и интелектуалната му собственост.

Общата набрана сума възлиза на около 72 милиона долара. Много ми се искаше да не се стига чак дотам и THQ да продължи разработка поне по някои продукти... ако не се лъжа дълговете им бяха по-малко от тази сума. Но очевидно е било преценено, че няма смисъл разпространителя да продължи мъчението си.

Иначе, има някои части от THQ, чиято съдба е неясна – например студиото Vigil Games и франчайзът им Darksiders.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл