hategame logo
Valve: Все по-голям брой хора играят с джойстици в Steam
пуснато на 22 ноември 2020 от pseto
playstation 4 5
Все по-голям брой PC геймъри ползват джойстици в Steam, споделя Valve в официално съобщение. То всъщност е свързано с предлагането на поддръжка за контролера на PS5 - платформа, появила се миналата седмица в продажба в САЩ, а преди три дни - в Европа.

"В последните две години, средният дневен брой на хората, играещи с гейм контролер в Steam е повече от два пъти по-голям", казва Valve. Добавя се, че в игри, които имат добра поддръжка на джойстици, към 60% от хората ползват такива. В някои случаи процентът нараства до над 90% (когато говорим предимно за спортни заглавия, в които игра с клавиатура и мишка е истинско предизвикателство).

Интересен детайл е, че контролерите на PlayStation имат сериозна популярност. В момента близо 22% от сесиите в Steam ползват именно падовете на конзолата. Преди две години числото е било двойно по-ниско - около 11%.

Коментари
igra4 avatar
igra4
22 ноември 2020
Еми клавиатурата и мишката никога не са били на мода в гейминга, а вече са си направо отживелица.
Mitko6000 avatar
Mitko6000
23 ноември 2020
В Северна Америка, може би. Но в останалите части на света? Надали. Кой каквото го кефи.
nightwarrior avatar
nightwarrior
23 ноември 2020
Не е толкова и до региона. И в америка гейминг периферията се харчи доволно. По-скоро ако си на РС е до играта. Шуутър, стратегия, RPG ако щеш(не говоря за 3rd person, a по-скоро за изометрично или походово) - клавиатура и мишка, ако играя с спортна игра или някой рейсър(колкото и рядко да ми се случва) или пък Соулс игра - хващам джойстика.

Аз до ден днешен не мога да играя нормално шуутър с джойстик. Да, на Дестини доста часове понавъртях на ps4, ама ако имаше как да играя аз с джойстик срещу аз с мишка и клавиатура, вторият аз ще счупи от бой първия. Може и у мен да е проблемът, но съм в пъти по-прецизен с мишка и клавиатура.

The_Final_Cut avatar
The_Final_Cut
23 ноември 2020
Joystick? Имаш предвид Gamepad. Joystick-ът е онзи контролер с който се управляват самолетите.
nightwarrior avatar
nightwarrior
23 ноември 2020
Прав си, но в България чисто разговорното си е джойстик. Стои си още откакто блъскахме по Терминаторите и Нинтендотата. Имам приятели, които си цъкат ексклузивно на конзоли и си му викат и те джойстик, просто тук е така разговорно, иначе наистина си прав.
pseto avatar
pseto
23 ноември 2020
С пълното съзнание, че не е изцяло технически правилно, си пиша джойстик. Така му се викаше, като бях трети или четвърти клас и майка ми ми купи първият Терминатор, така му викам и днес. Повечето хора, които знам, особено пък наборите, на геймпадовете им казват джойстици и това е.
HighFist avatar
HighFist
23 ноември 2020
God avatar
God
23 ноември 2020
Последната причина да се ползва конзола - диванчето - отпада
sClass avatar
sClass
23 ноември 2020
Причината е че много конзолни портове са с малоумно управление с клавиатура и мишка и с контролер е много по-удобно.
Rostik79 avatar
Rostik79
23 ноември 2020
Пробвам отвреме навреме игри от СТИЙМ да ги играя с дуалшока. В повечето случаи контролерът се разпознава, но иконките са като за X-box, което ми е супердразнещо и неудобно. В други случаи контролерът изобщо не се разпознава. В малко игри е адекватна съвместимостта. The Surge и The Forest например си разпознаха дуалшока от раз в СТИЙМ.
nightwarrior avatar
nightwarrior
23 ноември 2020
Аз тия дето съм опитвал(признавам, не съм опитвал всяка игра, само определени типове) при всички ми е работил в Стийм. Не съм срещал игра, в която отказва(пак казвам, вероятно има, може просто да не съм попадал). Но иначе това с промптовете на xbox и мен ме дразни, но то си е вина на дивелъпърите, не на стийм. Просто не им се занимава да пуснат и такива за пс4, а дето се вика е една проста текстура, много е дразнещо. При игрите, позволяващи модинг, обикновено в първите дни излиза прост текстурен мод точно затова.
logout avatar
logout
23 ноември 2020
Това трябва да е обща статистика с джойстици, волани и т.н. Но на дивана си е по-удобно с контролера, особенно ако ползваш Steam Link-a и нямаш безжична клавиатура и мишка.
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл