hategame logo
Valve и още 5 компании глобени заради геоблокиране в ЕС
пуснато на 20 януари 2021 от pseto
geoblocking
Valve и още пет водещи гейм компании бяха глобени с общо 7.8 милиона евро за геоблокиране в рамките на ЕС. Най-сериозна е сумата, която ще трябва да плати Focus Home – 2.9 милиона евро. Що се отнася до Valve, те ще трябва да се разделят с 1.62 милиона евро. Интересно е, че глобата е по-висока, защото компанията е отказала да сътрудничи на органите на ЕС, разследвали казуса.

Иначе засегнатите компании и сумите, които трябва да бъдат платени, са следните:

-Bandai Namco – 340 000 евро;
-Capcom – 396 000 евро;
-Focus Home Interactive – 2.9 милиона евро;
-Koch Media (познати най-вече с лейбъла си Deep Silver) – 977 000 евро;
-Bethesda – 1.66 милиона евро;
-Valve – 1.62 милиона евро;

Глобата на всяка от компаниите без Valve е намалена, защото са сътрудничили на разследването. Най-много е редуцирана тази на Capcom – 15%, а при всички останали намалението е 10%.

Но за какво става дума? Всичко се върти около Steam и по-конкретно – възможността да се налагат ограничения на географски принцип. Това означава, че е възможно ако се сдобиете с ключ за игра от Германия например да не можете да го активирате в рамките на България. Подобно блокиране в рамките на ЕС се счита за ограничаване на свободната търговия и е забранено.

Очевидно Focus Home най-често са се възползвали от геоблокирането, а пък Bandai Namco – в малко случаи. Редно е да отбележим, че в случая не става дума за невъзможност на активиране на евтини ключове (поне без ползване на прокси) като тези от Русия например. Решението важи единствено за страните от Европейския съюз.

Естествено геоблокирането няма да приключи и след това решение. Големите компании се възползват от по-бедните, но значителни по размер пазари, например руския и от страните на бившия СССР, пускайки по-евтини игри. Същото важи и за Южна Америка, големи части от Азия и Африка. Същевременно разпространителите искат западняците и американците да си плащат пълни цени на игрите (включително и 160 лева за новото конзолно поколение). Една малка глоба няма да промени нищо.

Коментари
Rostik79 avatar
Rostik79
21 януари 2021
"Една малка глоба няма да промени нищо."

Това леко революционно звучи, псе. Да грабваме ли калашниците?

pseto avatar
pseto
21 януари 2021
Нашите калашници са портфейлите ни... като трябва не да ги грабваме, а да не ги грабваме.

Ама просто като писах новината се сетих за това как плачат големите компании, че разработката била скъпа и едва ли не нямали и пукнат грош в джоба, ама същевременно в някои региони игрите са в пъти по-евтини и проблем няма.

BossOfGermany avatar
BossOfGermany
23 януари 2021
Да, на един от акаунтите ми в Steam от няколко години съм си го настроил да е с Аржентински цени. Голяма част от игрите буквално се продават на безценица . Взех си DOOM 3 за 50 стотинки от разпродажбата, а по принцип струваше 1,49€.
В момента настройването на по-изгодна валута е много по-трудно, ама който ебал ебал вече .
Ето един пример със Cyberpunk 2077.
https://steamdb.info/app/1091500/
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл