hategame logo
Яко: Във Valve нямало мениджъри и шефове
пуснато на 30 април 2012 от pseto
valve hqq
Доста интересни подробности от кухнята на Valve са били разкрити наскоро от Гейб Нюъл, президентът на компанията. Оказва се, че в рамките на гейм студиото... няма мениджъри,шефове, шефченца и т.н.

Причината? Нюъл смятал, че традиционната корпоративна йерархия ще навреди на креативността и динамиката.

„Прекарах 13 години в Microsoft и едно от нещата, които правех беше да говоря с клиенти”, казва Нюъл. „В резултат се запознах с куп различни организации, които имаха много различни модели на действие. Така започнах да мисля за организационни избори, които не биха ми дошли наум преди това”, добавя той.

В резултат, Нюъл решава да направи нещо уникално във Valve. Той разкрива, че мениджърите и шефчетата на всички нива имат своите плюсове, но в креативни индустрии предимно вредят.

И бих могъл да кажа – доста интересно тълкувание на нещата! Случвало ми се е да бачкам освободен, както сам реша и мога да кажа, че това наистина си има своите сериозни плюсове, особено ако говорим за креативност и изблик на идеи.

От друга страна, Нюъл добавя нещо, с което съм се сблъсквал и аз – когато няма шефчета е възможно да стане някое оливане.

„Ние предполагаме, че всеки знае какво върши. При разработката на Half-Life 2, един от инженерите направи множество доста лоши решения. Нямаше система за контрол, така че ни отне 6 месеца повече от нормалното, за да разберем за тях. Това струваше на целия екип доста повече допълнителна работа”, разкрива Нюъл.

Е, перфектна среда рядко може да се намери. Но все пак винаги трябва да се търси креативността, особено в индустрии като геймърската... в противен случай шансът да се получи поредната комерсиална бездушна гняс е огромен.

Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл