hategame logo
Забрана за реклами на други платформи в Steam
пуснато на 18 август 2020 от pseto
steam 2
На гейм разработчиците ще бъде забранено да рекламират версии на игрите си за други платформи и магазини в Steam. Това се случва с нова промяна на правилата, случила се по-рано през седмицата.

В секцията за често задавани въпроси се казва, че отсега нататък в Steam може да бъде рекламирана единствено версията на играта за тази конкретна платформа (и никоя друга). Споменава се не само главната страница за определена игра, ами и „всички методи за комуникация чрез Steam”, което несъмнено включва и отговори на потребителски въпроси във форумите на определено заглавие.

Не е сигурно как ще се приеме тази промяна в Steam, но тя не звучи никак добре. От една страна е напълно разбираемо, ако на разработчиците се забрани рекламирането на други версии на прекалено видни места. Но от друга – цензурирането на форумите например, където имаме по-малко формален тон на дискусии, не звучи като много добра идея. Освен това разработчиците ще трябва да внимават и какъв език ползват в обясненията за пачовете си например – и там не трябва да се споменават различни от Steam платформи.

Интересен е и въпросът защо изобщо идва това решение? Дали пък Valve не са съзрели косвени реклами на игри в Steam за магазини като Epic Games Store? Или причината е съвсем друга? И дали все пак Epic не започват да се превръщат в сериозен опонент на Valve?

Коментари
God avatar
God
18 август 2020
Каквото и да правят, вече имат алтернатива. А Епик дори още не си си направили много зор.
rosniak avatar
rosniak
18 август 2020
Щото Epic се справят много добре....
pseto avatar
pseto
18 август 2020
Въпреки че още съм по-скоро на страната на Steam, подобни неща някак ми се струват излишни. Айде на главната страница в магазина разбирам, но примерно ако някой почне да цензурира и форумите... това вече си е дебилизъм. Даже не съм сигурен дали не показва и някакъв страх.

Не че изведнъж ще забравя за ексклузивностите на Epic, за мен това не е начинът, ама виж - Total War Saga: Troy си беше шестица от тотото. В крайна сметка конкуренцията ражда подобни идеи, ако бяха само Steam това кога щеше да се случи? Баш никога.

nightwarrior avatar
nightwarrior
18 август 2020
Според мен го правят, заради онези "хитреци" дето ползват Стийм за рекламата и след това викат "абе ако много я искате и то сега, Епик, иначе чакайте". Предполагам изпълнения като Метро или Ashen дето станаха екслузиви буквално седмици преди премиерата, оставят лош вкус в устата.

Подобно е на това, което се случва с фортнайт и гугъл и епъл. Като искаш благинки, които ти дава даден стор, трябва да спазваш правилата.

Иначе да, разбира се, че конкуренцията е добра. Аз от самото начало подкрепях идеята за Епик, ако ще е сериозен конкурент. Само че те вместо да направят услуга, която реално е с нещо по-добра, те предлагат по-лоша с екслузиви. А този филм вече сме го гледали.

Да не говори, че са ми безумно противни заради двуличието. Излязоха и за тях сведения как се държат със служителите и какви са условията(не е чак Активижън-Близард ама). Което не е нещо невиждано или изненадващо за голяма корпорация, но тук идав момента, че повечето корпорации не правят фасона, че са праведни и че видиш ли грижа ги било за гейминга. Суйни излиза и ми обяснява, как щял да спре с ексклузивите, ако видиш ли Стийм свалят под 30те процента.

Затова са ми неприятни. Може би не съм прав, може би гледам на нещата твърде навино, но това си е мое мнение.

igra4 avatar
igra4
18 август 2020
Стеам е злото в гейминга. Правите свирки на шопара и му се молите за Халфеца 3,а той ви се подигра с онова недъгаво вр демо, вместо истински халфец. Ония го интересуват само парите, даже го мързи с години една игра да направи. Добре че са епик и останалите по малки лънчари, че да са му някаква опозиция. Иначе е като ББ и Герб всичси ги плюят и накрая пак за тях гласуват, защото били по малкото зло. Овце...
nightwarrior avatar
nightwarrior
18 август 2020
Мъка...
KKND avatar
KKND
19 август 2020
ебасимо !!!
pepito avatar
pepito
19 август 2020
Не са перфектни стийм, те, както и всяка друга компания ламтят за пари, но лично за мен откакто стийм стана по-масов, когато играя игри на РС-то забравих какво е това да слагаш дискове, дори и да не ги харесваме те въведоха РС гейминга в 21ви век. Когато РС-то ми дори вече нямаше CD/DVD устройсвто, на конзолата се чувствах като в каменната ера сменяйки някви дискове и чакайки безумно бавен лоадинг... на сони и майкрософт им трябваше доста време да се дигитализират или поне да започнат, дори бъдещите конзоли ще поддържат дискове.
nightwarrior avatar
nightwarrior
19 август 2020
Никой не твърди, че са перфектни (може би има някъв процент свирепи фенбойчета, като на всяко нещо, ама те не вярвам да са много). Затова и в началото наивно се радвах, че ще има още един стор. Нека има конкуренция, нека Стийм бъде принуден да се подобри, но това не става с по-лош магазин и заграбване на ексклузивност пък била тя и временна. Не казвам че така няма да се стъпи на пазара, а че не води до реална конкуренция, до избиране на по-добър продукт и подобрения. Стийм е далеч от перфектен.

Ама изказване от сорта на "Стеам е злото в гейминга" е едно от най-инфантилните, които съм чел напоследък.

LethianDream avatar
LethianDream
19 август 2020
Напълно съгласен с Играча. Специално си купих последно Othercide дигитална за PS4, нищо че е тактическа игра, която на компютър ще се играе по-приятно. Просто на еднаква цена няма как да дам пари на Стийм. В началото им се радвах, но да продаваш брутално скъпо например цялата Лара колекция и да я намаляваш на 50 евро на всяка разпродажба, това грам не е ОК за мен. Кога получихте последно безплатна игра от Стийм? Щото аз поне от няколко години не съм, последно си свалих Фиър-а от Безплатните кодове на форумния колега..Няма да коментирам как съм ги псувал, като си купих мега любимата Макс Пейн и звукът не й тръгваше, игра от Първата световна война..никаква оптимизация на продукта, който продаваш..Разбира се, намерих в нета фикс, но аз съм на мнение, че ако продаваш професионално даден продукт, ще се погрижиш за него като хората да има всичко необходимо - ръководство за употреба, всички видове аксесоари и т.н. А не да ти продам игра и ти да се чудиш как да я пуснеш. Конкретно по случая, Епик ме печелят все повече, те не спират с безплатните игри..Нямало форум в Епик стора.. ами по-добре да няма, защото малоумните потребители почват бомбинг ревюта тип "ама защо TLOU Part II е ексклузивна за Сони, не съм я играл, но ето оценка 0, да го духат с ексклузивите".. Е как да сложиш форум и потребителски мнения?
Charcharo avatar
Charcharo
19 август 2020
Добре, тук има 2 грешки:
1. Отстъпките зависят и от издателя. Steam не може да даде намаление ако те не са съгласни. Това би било супер ама супер нелегално и неморално. За намаленията питай издателя или IP притежателя.
2. Не може Steam да поправя игрите на други. Дори и GOG не може без тяхното разрешение. За Valve би било много ама много нечестно да трябва да навигират бъгавият код на някои игри и да го оправят.
Да, GOG правят това или взимат комюнити фиксове, но това е изключение и честно казано - не е честно спрямо GOG или феновете. Според мен, ако си направил играта е добре от време на време да я поддържаш.
nightwarrior avatar
nightwarrior
19 август 2020
Стийм може да затегне QA и да ограничи какво излиза на пазара. Това го желаят доста потребители. Аз затова казвам, че е далеч от перфектен, но никой стор не е, щом life of black tiger излезе е ps4 store.

Имал си проблеми, кофти, обикновено тук могат да ти дойдат на помощ юзър ревютата, които ги споменават или форумите, в които някой може да ти помогне. Като излезе Ashen като временен Епик екслузив, потребителите правеха теми в Стийм форумите да търсят помощ и в началото девовете там отговаряха.

Повечето бомбения идват за продукти дето са постъпили кофти. Играта се рекламира в Стийм, продава и в последния момент, а не, ние ще сме екслузив. Когато се каже отначало няма такива драми. Не съм видял да ревю бомбата Total War игрите или предишни заглавия на Рамеди, щото Контрол и Троя са в Епик. Дали се прекалява с бомбенето - сигурно, но тези, които го правят нямат друг механизъм да бъдат чути.

Пък ти пазарувай където пожелаеш, твой избор, с това едва ли някой има проблем. На мен проблемът ми е когато някой предварително взема решение къде мога да си купя нещо. Затова не харесвам ексклузивност. И докато за вътрешни продукти го разбирам, когато сереш пари, за да купуваш чужди ексклузиви, няма как да ми допадне.

pseto avatar
pseto
20 август 2020
Не бих винил прекалено много Steam за това, че не пускат нищо безплатно на потребителите - просто защото всяка друга корпорация щеше да направи същото. И Epic, ако бяха в същата позиция, нямаше да действат по-различен начин. Те са по-чисто от бебешка сълза в момента единствено защото са малки. Ако бяха големи щяха да действат като големите. Именно заради това ни е нужна конкуренция. За да не може някой да се откъсне прекалено много. Интересно ми е дали и Steam ще започнат да дават малко повече пари за промоции, от които да печелят потребителите, както правят и Epic. Защото се опитват да минат по най-тънката лайсна Valve... мисля, че ще започнат да развързват кесията.

Въпреки това си оставам против подкупите за ексклузиви. Също така винаги ще подкрепям потребителските отзиви. Ревюта на потребители > ревюта на продажни медии. Да, има ревю бомбинг, но в Steam поне има гаранция, че хората са си купили игра, а не са тролове като в Metacritic, който с The Last of Us II се доказа като абсолютно провален сайт, тотално неспособен да се справи с най-елементарни форми на тролване. Също така в Steam виждаш колко часа някой е играл нещо, негативно ревю с няколко думи - "крашва ми", 0.2 часа изиграни и вероятно refund-нати - ми, това не ме касае. Вече някой като е играл 9, 10, 20 часа, направил си е труда да оформи няколко големи абзаца текст с плюсове и минуси - подобно нещо носи информативност. 20 такива ревюта могат да ти кажат много повече от поредната политически коректна статия на западна медия, която е 40 реда и има само хвалебствия без конкретика. Изобщо не говоря за това, че потребителските форуми на Steam са ми помогнали за справяне с повече бъгове на разработчици, отколкото който и да е друг сайт в интернет. За мен Epic повече от мързел не искат да вкарват подобен елемент, отколкото поради друга причина.

KKND avatar
KKND
19 август 2020
@pepito не намирам минус в това конзолата ти да поддържа дискове за мен това продължава да си е един от най - големите плюсове пред стийм

@nightwarrior - сторчета и лънчъри като на еа/ubi/bethesda/blizzard са много по - голямото и досадно зло от steam

pepito avatar
pepito
19 август 2020
това разбира се си е мое предпочитание, имам наистина доста дискове за PS4, още повече за 3, всичко е един огромен хаос, който не знам как да организирам. Всеки опит за организация се проваля когато тръгна да търся някое конкретно заглавие, което искам да играя, обикновено разбърквам всичко докато намеря това което търся.... често ми се случва да се отказвам пред перспективата половин час търсене... В тази връзка когато почнах да ползвам стийм на компютъра направо се родих...
pseto avatar
pseto
20 август 2020
На мен дисковете ми харесват дотолкова, доколкото мога да продам втора ръка някоя игра, която не ми допада. В противен случай вероятно щях да купувам предимно дигитално, спор няма. Иначе да, започват да си заемат доста място игрите, пък и сега като излезе PS5 дисковете за PS4 ще си останат само за красота в секцията в хола.
Charcharo avatar
Charcharo
19 август 2020
GOG е обективно по-добър от Steam, но Steam е на второ място след него.

После са Origin, Blizzard, Uplay, Bethesda и Epic. Но Epic напредва бързо. Поне Bethesda и Uplay наближава вече.

pepito avatar
pepito
19 август 2020
GOG наистина е супер, когато има възможност купувам от там с приоритет, за съжаление избора не е толкова голям, особено ААА заглавията не обичат политиката на ГОГ и залагат на разни безумни защити
Charcharo avatar
Charcharo
19 август 2020
Да. Дано Cyberpunk 2077 да им покаже как се прави сега.
azsambot avatar
azsambot
19 август 2020
Аз също залагам на GoG,мене са ми особено противни тия защити които другите слагат,та ако я няма в gog си я пиратствам с чиста съвест.
Rostik79 avatar
Rostik79
21 август 2020
Всеки според вкуса. На мен ГоГ ми е много куца. Не знам защо. Стийм чисто технологично е на светлинни години от всички. Има купища функции и екстри и е много добра за игра с приятели в мулти/кооп. На ЕПИК трябва да призная че минималистичният дизайн ми допада,докато стийм малко по малко се превръща в нещо като социална мрежа (в което няма нищо лошо за мен).
nightwarrior avatar
nightwarrior
21 август 2020
Разбира се, че е въпрос на вкус и това смятам е напълно нормално. Само от любопитство, пробвал ли си Galaxy 2 лънчера на GoG? Ако не си, опитай, буквално събира в себе си игрите на едно място и лънчва каквото и където трябва. Дори ти събира френд листовете(сори, ако си го пробвал очевидно ще ги знаеш тези неща).
Включете се в дискусията
Отговор на
Регистрация
Потребителско име
Парола
Парола (отново)
Имейл